Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Mărturia dureroasă a unei românce, medic de 16 ani în Israel: „Am mai trăit conflicte cu bombe și alarme, însă acum impactul este diferit”

EXCLUSIV | Mărturia dureroasă a unei românce, medic de 16 ani în Israel: „Am mai trăit conflicte cu bombe și alarme, însă acum impactul este diferit”

Dr. Sorana Oskar Vereanu, o româncă stabilită de 16 ani în Israel, a povestit – într-un interviu pentru Gândul – despre viața sub teroare cu care oamenii învață să trăiască din ziua masacrului comis de teroriștii Hamas. Sorana este medic de familie de 14 ani și mărturisește că pacienții săi sunt vizibil afectați de realitatea cruntă a acestor zile.

Interlocutoarea Gândul a făcut o mărturisire impresionantă, susținând că, dincolo de teroarea acestor zile și de suferința celor care și-au pierdut oamenii dragi – răzbate, de departe, solidaritatea poporului israelian, extrem de unit în acestă perioadă grea.

Reamintim că, mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani –  au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas.

„Un pacient, de 79 de ani, mi-a spus, cu lacrimi în ochi, că el vrea să plece pe front, să ajute armata”

„Într-adevăr, oamenii sunt foarte, foarte afectați. Eu sunt medic de familie, profesez de 14 ani și îmi cunosc pacienții. Am văzut o diferență, o schimbare serioasă la ei. Până acum, în Israel, dacă întrebai pe cineva ce face, întotdeauna răspunsul era că face bine. De când a început războiul, nimeni nu îmi mai răspunde așa.

Cei mai mulți îmi spun nu sunt bine, că sunt foarte stresați, că nu dorm noaptea. Reacțiile și schimbările psihice sunt foarte ușor de văzut. Sunt oameni care au participat la masacrul de la petrecere, tineri care au fost acolo, au scăpat și au venit, după aceea, la mine la policlinică. Am avut un pacient care se mutase cu două luni înainte acolo cu toată familia. Este o zonă, care în mod normal, când nu este război, este foarte plăcută, chiar pastorală, aș zice.

Mai am un pacient, în vârstă de 79 de ani, care merge în baston și mi-a spus, cu lacrimi în ochi, că cel mai greu pentru el – pe lângă imaginile pe care le-a văzut, pe lângă toată durerea asta – este faptul că vrea să ajute, vrea să plece el pe front și nu poate. Mi-a povestit că se simte neputincios, pentru că nu poate să facă nimic. Chiar a sunat la garnizoana de care aparține să întrebe cu ce poate să ajute. A fost ceva care m-a impresionat tare mult.”

„A fost o mobilizare de necrezut a întregii populații și asta dă o motivație foarte mare”

Medicul Sorana Oskar Vereanu recunoaște că anul acesta, populația din Israel a fost divizată, din punct de vedere al opțiunilor politice, fiind multe demonstrații și tabere de stânga, respectiv de dreapta.

De când a început războiul, interlocutoarea Gândul mărturisește că oamenii au uitat parcă de această politică a dezbinării și au dat dovadă, mai mult ca oricând, de solidaritate și unitate.

Totodată, medicul susține că mulți tineri israelieni plecați în alte țări se întorc acasă și se înrolează în armată, să lupte împotriva Hamas, existând, pe fondul acestei suferințe, o mobilizare de necrezut.

„Ca să zic așa, politicul ne-a cam dezbinat. Erau două tabere foarte clare. Pot să vă spun că, de când a început războiul, așa un popor mai unit și care să se ajute între el, nu am mai văzut. Am citit undeva că Israelul este singura țară în care, atunci când este război, sunt mai mulți oameni care se întorc decât cei care fug.

S-au întors tineri care erau plecați peste tot în lume. A fost o mobilizare de necrezut a întregii populații și asta dă o motivație foarte mare. Și nouă, populației, care nu luptăm, dar și soldaților, care știu că facem tot ce putem, pentru ca ei să reușească să lupte și să anihileze Hamasul, căci nu se mai poate trăi așa. Sper că vor reuși să facă asta cât mai repede și cât mai bine, dar și cu cât mai puține victime colaterale.”

„Israelul apără civilii, Hamasul se folosește de civili, ca să-și atingă cât mai multe ținte”

Sorana Oskar Vereanu – românca stabilită de 16 ani în Israel – a precizat că Israelul nu are ca țintă civilii palestinieni, țintele fiind în totalitate teroriștii grupării  Hamas.

„Lumea interesată să spună adevărul va vedea diferența între mentalitatea și între nivelul de umanitate, între cum acționează Israelul și cum acționează Hamasul. Una care apără civilii și una care se folosește de civili, ca să-și atingă cât mai multe ținte și caută să omoare cât mai mulți civili.”

„Este înfiorător! Nici nu pot să mă gândesc prin ce au trecut familiile și copiii care au fost prinși acolo”

Românca – medic de 14 ani în Israel – merge în fiecare zi la lucru, acolo unde pacienții au nevoie, mai mult ca oricând, de ea.

De acasă până la policlinica unde lucrează are de mers 30 de kilometri cu mașina, pe autostradă, cea mai mare temere fiind aceea unde să se adăpostească în cazul în care ar cădea vreo rachetă sau dacă începe să sune alarma.

Așa trăiește în fiecare zi, însă recunoaște că nu alarmele și bombele o sperie cel mai mult, ci imaginile masacrului din sud, acolo unde teroriștii Hamas au nimic orice persoană întâlnită în cale.

„De fiecare dată stau și mă întreb dacă ar fi alarma unde aș opri și unde m-aș adăposti? Că n-am case, n-am unde să intru în clădiri. În mașină, am un fel de păturică, am zis că, dacă trebuie să ies și să mă întind pe jos, măcar să mă întind pe păturică și să nu mă întind direct pe asfalt.

Sunt în Israel de 16 ani, am mai trăit în războiul din 2006, atunci eram chiar nou-venită, au mai fost multe alte conflicte cu bombe și alarme, însă ceea ce este foarte diferit de această dată este impactul pe care imaginile masacrului din sud le-au avut asupra oamenilor.

Ceva ce nimeni nu-și putea închipui, anume că în zilele noastre poate să mai fie un pogrom în Israel, așa cum au fost sau mult mai rău decât erau pogroamele înpotriva evreilor din Europa, din secolul trecut și de acum două secole. Este înfiorător! Nici nu pot să mă gândesc prin ce au trecut familiile și copiii care au fost prinși acolo, cu mâinile la spate. Dar, mai ales, să vadă unii cum sunt omorâți ceilalți și după aceea să fie arși de vii”, povestește interlocutoarea Gândul.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

Afișe cu persoanele răpite de Hamas au apărut și în București

Dana Vereanu, o altă româncă stabilită de ani buni în Israel, ne-a vorbit și despre un proiect foarte important pentru oamenii din Israel și anume posterele cu cele peste 199 de persoane răpite de teroriști și despre care nu se mai știe nimic.

De marți, aceste fotografii sunt pot fi văzute și în București, fiind lipite în diverse locuri cu vizibilitate.

„Aș vrea să vorbesc și despre un proiect în care eu sunt implicată. Am văzut că au început să apară și în București, peste tot, postere cu persoanele răpite de Hamas. Este un proiect care merge în toată lumea și, în sfârșit de ieri și în România.

Credem că este foarte important ca opinia publică să afle cât mai multe lucruri despre ce au făcut cei din Hamas. Sunt peste 199 de cetățeni israelieni răpiți,  despre care nu se știe nimic. Nu pot să-mi închipui ce este în inima unui părinte, care nici măcar nu știe ce se întâmplă cu copilul lui”, a explicat românca.

 

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și