EXCLUSIV| Mărturiile lui Viorel Pașca, bunul samaritean de la Dumbrava, care a trecut prin calvarul COVID: „Dacă ești un om fără bani și nu are cine să plătească pentru tine, în România, mori”

EXCLUSIV| Mărturiile lui Viorel Pașca, bunul samaritean de la Dumbrava, care a trecut prin calvarul COVID: „Dacă ești un om fără bani și nu are cine să plătească pentru tine, în România, mori”
Viorel Pașca. Sursă foto: Ebihoreanul.ro
Publicat: 02/12/2021, 09:00
Actualizat: 02/12/2021, 12:08

 Viorel Paşca este cunoscut drept ”bunul samaritean” din Dumbrava, pentru că de mai bine de 15 ani îi îngrijește și le oferă adăpost celor muribunzi. Recent, și viața lui a depins de grija altor oameni, pentru că a fost infectat cu COVID-19 și timp de două săptămâni a fost țintuit într-un pat de terapie intensivă.

Acum, când a ieșit din starea de pericol, Viorel Pașca povestește pentru Gândul experiența din spital, suferința prin care trece un bolnav cu formă gravă de coronavirus, dar și speranța care vine cu fiecare gură de oxigen.

Timp de 16 zile a fost internat la Spitalul din Oradea și cel mai mult a stat la ATI. Au urmat alte două săptămâni de tratament la Târgu Mureș și încă una la camera hiperbară, într-o clinică.

Primele zile au fost critice pentru bunul samaritean, iar medicii i-au spus fiului său, Manu, că Viorel poate muri în orice clipă. Plămânii i-au fost afectați aproximativ 75%. A fost conectat la aparatul de oxigen, chiar și la 65 litri/minut, cantitatea scăzând odată cu trecerea timpului.

Câte opt perfuzii pe zi

„Doctorul i-a spus fiului meu să se aștepte la ce este mai rău și că pot muri în orice clipă. Practic, nu mă durea nimic fizic, nu simțeam durerea, însă nu aveam deloc aer. Aveam plămânii afectați rău și respiram cu ajutorul măștii de oxigen. Doctorii îmi puneau câte opt perfuzii pe zi, dar și medicamente. Cu Covidul este groaznic. Din relatările fiului meu, este o mare problemă cu medicamentația, au fost solicitate medicamente din Olanda”, mărturisește Viorel Pașca.

În urmă cu o săptămână, Viorel s-a întors acasă, la Dumbrava, acolo unde a adăpostit peste două mii de suflete în casele construite cu ajutorul oamenilor buni.

Bărbatul știe că sună a clișeu că „binele ți se întoarce întotdeaună”, însă zicala i s-a adeverit. Cu ajutorul oamenilor buni, a beneficiat de tratament și a fost internat la o clinică privată pentru a urma un tratament cu oxigen hiperbaric.

M-au tratat bine pentru că m-au ajutat oameni care m-au cunoscut. Și eu sunt un om simplu, dar în România, un om pentru care nu are cine interveni este o mare problemă. Dacă nu interveneau acei oameni, aș fi murit. Clinica aceea este scumpă și cineva m-a ajutat și a plătit tratamentul. Dacă ești un om fără bani și nu are cine să plătească pentru tine, în România, din păcate, mori”, mărturisește Viorel Pașca.

Când a fost externat din spital, unul dintre plămâni era în continuare nefuncțional și Viorel respira cu ajutorul concentratorului de oxigen.

După 15 zile zile de cameră hiberbară, mai sunt leziuni, dar diferențele sunt covârșitoare. Nu mai sunt leziuni inflamatorii, mai sunt discrete leziuni de fibroză. Dar acestea se șterg”, spune medicul Bogdan Cristian Ion, cel care l-a tratat pe Viorel în camera hiperbară de la clinica din Târgu Mureș.

Oamenii care ajung la Dumbrava sunt cei de care statul român află atunci când se îmbolnăvesc și ajung în spital. Nu au acte de identitate, asigurări de sănătate și, de cele mai multe ori, singura soluție este să-i trimită la Dumbrava.

De la o singură casă în 2006, Viorel are acum 17 case care adăpostesc peste 450 de oameni. Zilele acestea, alte 50 de locuri vor fi date în folosință și ușile vor fi deschise pentru cei care au nevoie de hrană, medicamente și adăpost.

Viorel Pașca. Sursă foto: Facebook

Poveștile tulburătoare din Dumbrava

Săptămâna trecută, alte cinci ambulanțe au parcurs dus-întors mai mult de 6.000 de kilometri pentru a aduce bolnavi la Dumbrava, din București, Constanța, Neamt și Satu Mare.

Fiecare are o poveste teribilă. Unul dintre ei a stat cinci ani pe stradă, altul are corpul plin de arsuri, în urma unui explozii.

Tot zilele trecute, la Dumbrava a ajuns și o femeie al cărui iubit s-a sinucis și a fost dată afară din casă de sora bărbatului.

Avem în continuare cazuri la fel de grave. Toate aceste povești de viață ne încurajează și mai tare să ajutăm. Ne bucurăm că putem să fim de folos”, spune Viorel.

Cât timp a fost internat, Viorel a învățat câteva lucruri. Cel mai greu a fost să trăiască durerea și neputința unui bolnav imobilizat la pat.

„Și noi avem la Dumbrava mulți oameni imobilizați. Am stat aproape o lună imobilizat la pat și am văzut ce suferință este. Aici avem oameni imobilizați de 15 ani. A fost cumva un lucru bun, pentru că am învățat ce înseamnă suferința asta și am ieșit mai hotărât din spital pentru a aduce plusuri în activitatea pe care o fac”, spune Viorel Pașca.

Povestea de viață a lui Viorel Pașca o puteți citi într-un alt material publicat de Gândul. (Detalii aici)

Cei care vor să fie alături de bunul samaritean în lupta lui, pot dona în următoarele conturi, pe numele „Asociația Dumbrava DPG”, reprezentată de Viorel Pașca.

IBAN RO81BTRLEURCRT036044600- EURO

RO34BTRLRONCRT0360446001- LEI

Cod Swift BTRLRO22

Cei care vor să trimită colete prin poștă/curier:
Nume și număr destinar: Pașca Viorel/0751022191
Adresă: Localitatea Dumbrava, nr.83, comuna Holod, jud.Bihor


Citește și:

VIDEO| Povestea cutremurătoare a lui Tiberiu, bărbatul care și-a pierdut casa și serviciul în pandemie. A trăit în peșteră și 10 zile a băut doar apă din pereți: „Se ruga zilnic să moară”

Drama fraților din Botoșani plecați să își caute un rost și au ajuns imobilizați la pat după un accident produs de un șofer beat. ”Nu au făcut nimic pentru el deoarece au crezut că va muri”

Morții nimănui. Dramele din spatele celor 600 de cruci din Dumbrava. ”A stat două luni la morgă fără ca cineva să-l revendice”

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri