Campania de vaccinare anti-COVID a cadrelor medicale din România se află în plină desfășurare, iar profesorul Șerban Bubenek – președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă – s-a vaccinat chiar astăzi, la Institutul Inimii.
Dincolo de toate discuțiile pro și contra pe marginea vaccinării împotriva noului coronavirus – existând și multe păreri contrare -, profesorul Șerban Bubenek a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că are datoria de a se proteja și, nu în ultimul rând, de a-și proteja familia și pacienții. În condiții de pandemie acută, la nivel mondial, Șerban Bubenek consideră că doar vaccinarea poate fi soluția prin care oamenii vor învinge acest asalt permanent al noului coronavirus.
Cunoscutul specialist – a cărui echipă face toate eforturile pentru a salva și viața actorului Bogdan Stanoevici, infectat cu noul coronavirus – a mai transmis, în același timp, că vaccinul anti-COVID îl va proteja, așa cum s-a întâmplat și în cazul tuturor celorlalte vaccinuri pe care le-a primit de-a lungul timpului. Într-adevăr, decizia de a se vaccina sau nu împotriva noului coronavirus aparține fiecărui cetățean, mai transmite profesorul Bubenek, ”dar cel mai sigur este să alegi pe baza dovezilor științifice”, cu atât mai mult cu cât – de peste două secole – vaccinarea a eradicat boli infecțioase și a salvat vieți.
”Sunt dator să-mi protejez familia, pacienții și pe mine însumi. Știu ca voi fi protejat de acest vaccin așa cum am fost protejat toată viața prin toate celelalte vaccinuri pe care le-am primit: antivariolic, antidifteric, antipoliomielitic, anti-TBC, antigripal, etc. Soluția potrivită pentru stoparea acestei pandemii este vaccinarea! Ești liber să alegi, dar cel mai sigur e să alegi informat pe baza dovezilor științifice despre cum de peste 200 ani vaccinarea a salvat vieți individuale dar și omenirea, eradicând multe boli infecțioase!”, a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, profesorul Șerban Bubenek.
România a primit, în această dimineață, încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID, din cota pe care o are repartizată – pentru luna ianuarie 2021 – prin mecanismul comun al Uniunii Europene.
40.000 au fost aduse la București, cu o aeronavă care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, și vor ajunge la Institutul Cantacuzino, a informat digi24.ro.
Restul dozelor de vaccin anti-COVID vor ajunge în Timișoara și Cluj. Aceasta reprezintă a treia tranșă de vaccin anti-COVID-19 care ajunge în țara noastră. Prima a fost una simbolică – de 10.000 de doze – iar a doua a fost de 140.500 de doze. Până la sfârșitul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.
Vaccinarea oficialilor, dar și a preşedintelui României, va avea loc ”la momentul potrivit” – în etapa corespunzătoare care prevede vaccinarea demnitarilor – a menționat mediul Gheorghiță, după recepţionarea primelor 10 mii de doze de vaccin Pfizer – BioNTech la Institutul Cantacuzino din Capitală.
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, a declarat că efectele adverse generale după administrarea vaccinului pot consta în febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare.
”Reacţiile adverse cele mai frecvente sunt de intensitate uşoară-medie: durere, disconfort, roşeaţă, tumefacţie la locul injecţiei. Se pot înregistra reacţii adverse generale: febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri de reacţii adverse majore la persoane cu istoric alergic de şoc anafilactic (…) Estimăm că etapa 1 de vaccinare se va termina la sfârşitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie. Eventualele doze de vaccin refuzate de personalul medical vor redistribuite în etapa a doua de vaccinare, destinată persoanelor vulnerabile”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiţă.