Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Mihai Duță, coordonatorul unui azil închis după controale: ”În România, niciun cămin de bătrâni nu poate îndeplini 100% condițiile”

EXCLUSIV | Mihai Duță, coordonatorul unui azil închis după controale: ”În România, niciun cămin de bătrâni nu poate îndeplini 100% condițiile”

EXCLUSIV | Mihai Duță, coordonatorul unui azil închis după controale: ”În România, niciun cămin de bătrâni nu poate îndeplini 100% condițiile”

Mihai Duță, coordonatorul unui centru de bătrâni din Sectorul 6 găsit cu nereguli, care este și antrenor al echipei de volei feminin Rapid București, a spus miercuri, pentru Gândul, că ,”în România, niciun cămin de bătrâni, nici făcut pe fonduri europene, nu poate îndeplini 100% condițiile”. Acesta a menționat că a plătit amenzi de 10.000 de euro și că centrul a fost închis în urma controalelor.

În acest caz, s-a constituit și dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de “exercitarea fără drept a unei profesii” și “vătămare corporală din culpă”, ancheta fiind făcută de polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Mihai Duțu a recunoscut, într-o declarație pentru Gândul, că el este cel care coordonează unul dintre centrele de bătrâni din Sectorul 6 în care au fost găsite nereguli în urma controalelor începute după ancheta DIICOT și dezvăluirile privind condițiile și abuzurile din ”azilele groazei” din Ilfov.

Antrenorul echipei de volei feminin susține însă că, în România, niciun cămin de bătrâni nu poate îndeplini toate normele reglementate de stat, dar și că neregulile găsite de autorități în centrul său sunt legate mai mult de aspecte ce țin de autorizații. Autoritățile care au controlat centrul au constatat că acesta funcționa ilegal.

”Au găsit nereguli și au închis căminul„ a spus Mihai Duță, după controalele din centrul de bătrâni pe care-l coordonează.

Amenzi în valoare de 10.000 de euro

Mihai Duță a menționat și câteva dintre neregulile pe care autoritățile le-au găsit în casa care funcționa ca centrul pentru bătrâni.

Da, faptul că nu există autorizație ISU, faptul că nu există pragul, faptul că a expirat autorizația de funcționare etc. Acolo, am plătit amenzi în valoare de 10.000 euro. Discutăm despre vânătoarea de fantome”, susține Mihai Duță.

Coordonatorul activității desfășurate ”fără autorizație” la centrul din Sectorul 6 a încercat să se disculpe apărându-se prin declarațiile aparținătorilor bătrânilor și ale beneficiarilor.

”Luați declarații, inclusiv ale pacienților care au putut să dea declarații, și vedeți ce a spus fiecare. De asemenea, nu se lucrează cu statul absolut deloc. Nici nu am contract cu statul, nu încasez dividende de la stat”, a precizat Mihai Duță.

Unde au trimis pacienții aseară, s-au dus astăzi să închidă”, a completat acesta, legat de faptul că în căminele de bătrâni nu se respectă normele prevăzute de stat.

Mihai Duțu susține și faptul că încasările relatate de presă nu ar fi reale:

Doi la mână, numai minciuni, adică erau încasări de 68.000 de lei sau 80.000 de lei, depinde pe lună, dar și câți pacienți erau. Însă s-a declarat la televizor că eu aveam profit de 120.000 de lei. Serios? Păi sunt actele, toate. Încasările sunt clare, pe chitanță, pe ordin de plată, direct în bancă. (…) Nu fac reclamații aparținătorii că au probleme, rudele lor, părinților. Cum vă explicați?

Ok, nu aveam eu actele alea în regulă. Perfect, ne-am asumat, am plătit amendă la sumele aferente, le-am plătit pe toate în valoare de 50.500 de lei. Am fost la trezorerie, două din contul meu direct, ne-am împrumutat asociația, două cash la trezorerie, am achitat. Mâine depun și restul hârtiilor la Secția 25 Poliție, unde am fost chemat”, a mai spus Mihai Duțu.

”Trebuie cel puțin 1.200 de euro de pacient pe lună”

Declarația lui Mihai Duță lasă de înțeles faptul că respectarea tuturor normelor ar presupune imposibilitatea susținerii financiare a unui business de tipul azilelor de bătrâni și că a avea o mașină de spălat în dotarea centrelor este o cerință greu de îndeplinit.

În România, niciun cămin de bătrâni, nici pe fonduri europene, nu poate îndeplini 100% condițiile, pentru că nu avem cum. Dacă un spital nu are mașină de spălat, cap pe mop, un cămin este obligat aibă. Păi trebuie cel puțin 1.000-1.200 de euro de pacient pe lună”, a mai spus responsabilul centrului închis pentru nereguli, întrebat dacă respectarea normelor ar încurca profitul obținut.

Persoane vârstnice găsite în centrul lui Mihai Duță au fost duse la Spitalul Elias

Surse din administrație au declarat, pentru Gândul, că, în urma unei sesizări primite, într-o casă din Sectorul 6 care funcționa fără autorizație ca centru pentru persoane vârstnice au fost găsiți 25 de bătrâni, dintre care șase bărbați și 19 femei. Majoritatea erau persoane nedeplasabile, care aveau nevoie de investigații medicale, acestea fiind transportate la Spitalul Elias. Ceilalți bătrâni găsiți în casă au fost duși în alte centre, au precizat, pentru Gândul, sursele citate.

”Astăzi, 11 iulie 2023, Secția 20 Poliție, a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 15.00, de către un bărbat, cu privire la faptul că, la o adresă din Sectorul 6, funcționează un centru de bătrâni fără autorizație.

În baza sesizării și ca urmare a activităților întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului București, la adresă s-a deplasat o echipă de control formată din polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, o echipă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov și reprezentanți ANPIS, OPC, ITM, DSP și ANSVSA.

Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condițiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) – fapt susceptibil a pune în primejdie viața persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv.

Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor și H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic.

De asemenea, azilul în cauză nu ar fi avut un punct de lucru declarat și nu ar fi deținut autorizație de funcționare.

Precizăm faptul că, cele 25 de persoane găsite în acest centru de bătrâni sunt în evaluare medicală de către medici și asistenți medicali din cadrul UPU-SMURD București și vor fi relocate în spații de cazare adecvate.

În acest caz, se constituie și dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de «exercitarea fără drept a unei profesii» și «vătămare corporală din culpă», sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6”, anunța Poliția Capitalei, marți, printr-un comunicat de presă.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și