EXCLUSIV | Mihai Netea, cercetător român în Olanda: „Cercetarea este o necesitate, nu un lux. De la idee până la vaccin, drumul este foarte mare. Din cauza asta vaccinurile au fost făcute de alte țări, nu de noi”
Mihai Netea, medic și profesor universitar olandez de origine română, specializat în boli infecțioase, imunologie și sănătate globală, a vorbit, în interviul pentru Gândul, despre medicina viitorul, care va aduce nu doar un tratament pentru boală, ci și unul individualizat pe pacient, dar și despre cât de importantă este cercetarea pentru a avea medicamente noi.
Cercetătorul spune că, spre deosebire de țările care s-au dezvoltat puternic pentru că au investit enorm în cercetare, România încă o vede ca pe un lux, care, eventual, se face în timpul liber, iar investițiile pe care le face sunt departe de cele din Olanda, Germania sau Israel.
Țările care au investit în cercetare și în infrastructură sunt și cele care au reușit să facă vaccinuri, mai spune Mihai Netea.
„Doctoratul nu este făcut să scrii ceva ca să primești salariu mai mare”
Cercetătorul român – care și-a făcut doctoratul și specializarea în medicină internă și boli infecțioase la Universitatea Radboud din Nijmegen- a explicat că, în Olanda, doctoratul este mult mai mult decât un titlu care îți oferă recunoaștere și mai mulți bani la salariu.
„Doctoratul nu este făcut ca să înainteze cineva într-o carieră sau într-o poziție. Doctorat primește cineva care a adus o contribuție importantă într-un anumit domeniu și, atunci, un titlu, practic, pentru că a făcut ceva pentru domeniul respectiv.
Doctoratul nu este făcut să scrii ceva ca să primești salariu mai mare. Asta este esența în ultimă instanță”, vorbește Mihai Netea despre un subiect care în România a stârnit și continuă să stârnească aprinse controverse.
„În România, cercetarea este încă văzută ca un lucru de lux care e făcut în timpul liber”
Mihai Netea spune cum a ajuns să aleagă Olanda, o țară în care se investește foarte mult în cercetare. Medicul consideră că, în România, ideea de cercetare este tratată superficial, ceea ce face ca multe domenii, în care cercetarea ar fi mai mult decât necesară, să rămână descoperite.
„Când eu am terminat, în 1993, voiam să fac cercetare științifică, deci voiam să fac un doctorat. Și în România se putea face doctorat, dar, din păcate, în momentul acela, posibilitățile erau puține din cauza lipsei fondurilor și nu se putea face mare lucru. Pentru că voiam să fac la un nivel totuși bun cercetarea, a trebuit să iau decizia să plec și am luat-o în momentul în care am terminat facultatea.
Contactul meu cu ceea ce înseamna străinătatea exista, făcusem niște stadii de cercetare de trei luni, în studenție, în timpul vacanței de vară. Deci, în acel moment, făcusem deja în Olanda studiile respective și, după un an, a fost o poziție de doctorand pe care am fost invitat să mă duc. Așa am luat mult mai ușor decizia.
În România, era extrem de greu în momentul acela, la începutul anilor ’90, nu erau deloc bani pentru cercetare, nu exista nicio dorință de a face cercetare sau, să zic, o cultură a cercetării. Din punctul ăsta de vedere, diferența era foarte mare, fiindcă în Olanda se investea foarte mult în cercetare. Cercetarea era văzută ca ceva important.
În România, și în momentul de față, putem încă să mai schimbăm lucrurile în bine, ținând cont de faptul că cercetarea este încă văzută ca un lucru de lux care e făcut în timpul liber, eventual. De fapt, cercetarea este crucială pentru a putea înainta în societate, pentru a avea, în cazul medicinei, medicamente noi, tratamente noi și pentru a îmbunătăți calitatea actului medical, în ultimă instanță”, spune Mihai Netea.
„De la idee și până la a face un vaccin, drumul este foarte mare”
Pandemia de coronavirus a demonstrat însă o dată cât de important este să te bazezi pe cercetare și pe o echipă de cercetători de top, susține cercetătorul Mihai Netea. El subliniază însă, că, în acest domeniu, nu este suficient să ai o idee, ci mai degrabă să existe o anumită infrastructură și o cultură de cercetare care să permită dezvoltarea.
Fără cercetare, o țară nu va avea nici medicină performantă, nici industrie performantă, afirmă medicul specializat în boli infecțioase, imunologie și sănătate globală.
„După părerea mea, trebuie să înțelegem că cercetarea este o necesitate și nu un lux. Să dăm un exemplu extrem în care am avut o pandemie și lumea zice că ne trebuie un vaccin românesc. Ei bine, un vaccin nu se poate face pentru că zicem că nouă ne trebuie acum. Ai nevoie de o anumită infrastructură și de o anumită cultură de cercetare.
Nu-i vorba doar că cineva are o idee. De la idee și până la a face un vaccin, drumul este foarte mare. Din cauza asta vaccinurile au fost făcute de alte țări și nu de noi. Nici măcar din cauză de bani, ci de lipsa infrastructurii, lipsa unei educații de cercetare la toate nivelurile.
Țările care se dezvoltă foarte puternic investesc extrem de mult în cercetare. Olanda investește cam 2% din PIB , Germania, 3%, SUA, 3,7% sau ceva de genul ăsta, țări precum Israelul, 4,5%. Se investește extrem de mult.
În România, se investește oficial 0,5%, practic, cred că este mai puțin de jumătate. Asta pornește de la părerea care s-a încetățenit că cercetarea o facem dacă nu avem altceva mai bun de făcut și nu vedem cercetarea ca pe ceva productiv. De aici pornește toată problema. Cercetarea este un lucru esențial, pentru că fără cercetare nu vei avea niciodată industrie performantă, medicină performantă”, susține cercetătorul.
„Oamenii care au calitate vor duce mai departe cu ei sistemul”
Mihai Netea vorbește și despre medicina viitorului, una cu posibilități din ce în ce mai mari de tratare și de vindecare a pacientului.
„Cred că se va face tratamentul tot mai mult individualizat, pe pacient. Deci, nu se va face doar pe baza bolii – să zicem că cineva are boala respectivă și trebuie să primească tratamentul respectiv -, ci se va face, bineînțeles, și pe baza bolii, dar și pe baza pacientului. Acolo cred că va merge medicina și asta va duce la o îmbunătățire și mai mare a calității tratamentului”, explică cercetătorul.
În ceea ce privește medicina din România, cercetătorul român care trăiește în Olanda de ani buni susține că este nevoie de un lucru simplu, și anume de promovări făcute pe bază de calitate. Cu alte cuvinte, susține Mihai Netea, ar trebui să fie oamenii potriviți la locul potrivit, dar să fie lăsați să-și facă treaba așa cum știu ei, fără să fie îngropați în birocrație românească.
Ce avem noi nevoie în România este foarte simplu: promovările să se facă doar pe bază de calitate. În momentul în care lucrul acela se va face, restul vine de la sine, fiindcă oamenii care au calitate vor duce mai departe cu ei sistemul.
Sistemul este foarte simplu. Dacă cineva se gândește că trebuie să ne gândim la ceva foarte complicat, nu, este foarte simplu. Singurul lucru de care este nevoie e să promovezi oamenii pe bază de calitate, și nu pe bază de alte criterii. În momentul în care lucrul acela se face, restul vine de la sine.
Lumea trebuie să înțeleagă că omul care-și face meseria știe ce face, deci nu trebuie să avem birocrați care să-l controleze. Este important să pui oameni buni și să-i lași să facă treaba. Acesta este sistemul de care avem nevoie: oamenii buni la locul potrivit și să-i lași să-și facă treaba”, spune cercetătorul.
Mihai Netea, cercetătorul român care a primit Premiul Spinoza
Mihai Netea s-a născut în 1968 și a studiat medicina la Cluj-Napoca. Și-a făcut doctoratul și specializarea în medicină internă și boli infecțioase la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. În prezent, conduce Divizia de medicină experimentală a Departamentului de Medicină Internă, Centrul Medical al Universității Nijmegen.
Interesele sale științifice sunt concentrate pe înțelegerea răspunsului imun în timpul infecțiilor severe, precum și pe influența factorilor genetici care influențează biologia populațiilor umane. I-a fost decernat Premiul Spinoza în 2016, iar din același an este membru al Academiei Regale de Știință din Olanda.
Mihai Netea este laureat a numeroase premii, beneficiar al multor granturi internaționale și colaborator al unor importante institute internaționale, precum și autor a numeroase studii științifice în domeniul imunologic și al bolilor infecțioase, fiind considerat un deschizător de drumuri în cercetarea sistemului imunitar.
În 2016, organizaţia olandeză pentru Cercetare Știinţifică, NWO, i-a decernat Premiul Spinoza în valoare de 2,5 milioane euro, pentru continuarea cercetării sale privind modul în care sistemul imunitar recunoaşte microorganismele.
În ce priveşte producţia sa ştiinţifică, în bazele de date figurează cu 729 de lucrări, citate în total de 31.016 ori, având un indice h de 90. Mihai Netea a lansat la București cartea „O istorie genetică (incompletă) a românilor”, apărută la Editura Humanitas.