La Primăria Capitalei sunt în pregătire, în aceste zile, noile organigrame, din toate departamentele subordonate instituției conduse de Nicușor Dan. Surse administrative au precizat pentru Gândul că sute de posturi de conducere ar urma să se desființeze. Doar de la Poliția Locală, organigrama se reduce de la 514 posturi la 433, adică o tăiere de peste 80 de posturi. Potrivit lui Bogdan Hossu, liderul Confederației Sindicale Cartel Alfa, disponibilizările de la Poliția Locală nu ar fi justificate, ci ar reprezenta „o răzbunare a lui Nicușor Dan”.
Surse administrative au precizat pentru Gândul că Nicușor Dan ar intenționa să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu General (cel mai probabil pe data de 18 decembrie) noile organigrame reduse din Primăria Capitalei.
Potrivit Legii 296 / 2023 intrată în vigoare în luna noiembrie, UAT-urile sunt obligate ca până la 31 decembrie să reducă numărul posturilor de conducere, astfel încât procentul de funcții de conducere să nu fie mai mare de 8% din totalul numărului de angajați.
Astfel, ca urmare a noii legi „privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, numărul de posturi din Primăria Capitalei se reduce drastic.
Primele „victime” ar fi angajații de la Poliția Locală a Municipiului București, unde noua organigramă pregătită de Primăria Generală este redusă cu 80 de posturi.
„Se pare că domnul primar general Nicușor Dan s-a supărat pe motivul că, după mine copilăresc, cei de la Poliția Locală nu ar fi respectat ordinele prețioase ale primarului general, în speța IOR, și pe motivul acesta se răzbună. Practic, este o răzbunare personală, care nu are nimic de-a face cu funcționalitatea și eficiența care ar trebui să existe în structura respectivă”, a declarat Bogdan Hossu pentru Gândul.
Liderul Cartelului Alfa mai spune că Poliția Locală nu se încadrează în prevederile Legii 296/2023.
„Numărul de personal și activitatea Poliției Locale nu se încadrează în prevederile Legii 296”, susține Bogdan Hossu.
Pe de altă parte, liderul Cartel Alfa susține că în alte departamente ale municipalității se pot aplica prevederile Legii 296.
„La alte departamente se pot face restructurări. Legea 296 spune că dacă nu există un departament care are un anumit număr de salariați, adică nu există o dimensiune a oficiului respectiv, funcții precum șef de birou, șef de serviciu, nu s-ar mai justifica. Se poate ajunge la disponibilizarea unor șefi. Asta în ideea în care Legea 296 ar presupune, așa cum arată scopul declarat de guvernanți, o economie. Aceasta s-ar face prin scăderea numărului de șefi care există la momentul actual în sistemul public”, a conchis Bogdan Hossu.
Nicușor Dan trebuie însă să treacă noile organigrame prin votul Consiliului General, unde este foarte posibil să nu fie aprobate, asta în condițiile în care majoritatea edilului general, formată din PNL-USR-PMP este foarte fragilă. Reamintim că, la sfârșitul lunii octombrie, ordinea de zi a ședinței a fost respinsă de către consilierii PNL.
Liderii de sindicat de la Metrorex au protestat recent în fața Guvernului, în mai multe rânduri, și au amenințat cu greva, acuzând faptul că, prin prevederile Legii 296, li se taie din venituri.
Revendicările angajaților Metrorex:
„Legea nu mai permite anumite beneficii. În Contractul Colectiv de Muncă există prevăzute tichete de masă pentru salariați, care, la fel, acum nu se mai dau. Nu se mai acordă niciun fel de bonus, nu se mai acordă nimic”, declara, recent, pentru Gândul, Marian Artimon liderul Sindicatului Metrorex.
Potrivit sindicalistului, noua lege stipulează faptul că nu se mai pot acorda bonificații pentru angajații companiilor de stat care au datorii către furnizori, cum este și cazul Metrorex.
„Dacă ai plăți restante față de furnizori, nu ți se mai acordă niciun drept, ceea ce încalcă Contractul Colectiv de Muncă, pentru că nu este vina salariatului pentru aceste probleme. Deci, cu o mână ne-au dat, iar cu trei mâini ne-a luat. Angajații au pierdut deja 3.000 de lei”, a mai spus Marian Artimon.
CITIȚI ȘI: