Procurorii DIICOT i-au audiat – luni, 27 februarie 2023 – pe Victor Pițurcă, fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, dar și pe Claudia Naboiu, fiica acestuia, și Mihai Naboiu, ginerele lui ”Piți”. Aceștia au avut calitatea de ”martori” într-un dosar deschis pentru ”constituire de grup infracțional organizat” și ”deturnare de licitații publice”.
În centrul acestui scandal de proporții se află o licitație organizată pentru vânzarea a 4 hectare aflate între Parcul Romanescu și cartierul cu același nume, acolo unde se află și stadionul de fotbal al echipei Extensiv Craiova, intrată în faliment în anul 2010.
Procurorii DIICOT au stabilit că stadionul ”Extensiv” a fost subevaluat, firmele participante punând la cale un ”plan de acțiune”, iar prețul final a fost de 2,6 milioane de euro, mai puțin de jumătate din valoarea reală (mai multe informații AICI).
În exclusivitate pentru Gândul, surse DIICOT au declarat că ”cercetările continuă” în acest caz, dar Victor Pițurcă, fiica și ginerele său nu sunt vizați, aceștia dând declarații doar în calitate de martori.
În același timp, 9 persoane fizice și 3 persoane juridice sunt ”suspecte” în această speță în care o licitație a fost ”deturnată” în urma unui scenariu foarte bine pus la punct, etapă cu etapă.
”Este dispusă efectuarea cercetărilor în continuare, dar nu față de Victor Pițurcă, fiica și ginerele acestuia, care au fost audiați doar în calitate de martori. Trebuie precizat și că statul român nu este prejudiciat în acest dosar.
Sunt 9 suspecți persoane fizice și 3 persoane juridice, acuzațiile procurorilor fiind de constituire a unui grup infracțional organizat și deturnare de licitații publice”, au transmis surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.
Stadionul Extensiv – construit de fraţii Eugen şi Nicu Mihăilescu în 1998 – a fost scos la licitaţie pentru a acoperi prejudiciul produs bugetului de stat de proprietarii complexului din Craiova.
Potrivit ordonanței DIICOT, ”cu prilejul licitației publice organizată de către lichidatorul judiciar SC CASA DE INSOLVENȚĂ GMC SRL, care a avut ca scop valorificarea bunurilor imobile ale societății comerciale debitoare SC EXTENSIV COM SRL”, procedura ”ar fi fost viciată prin înțelegerea dintre participanți în scopul adjudecării la un preț cât mai mic”.
”… persoanele implicate în operațiunile frauduloase au fost Cherciu Ștefan prin SC CASA NOASTRĂ SRL, Predoi Alexandru-Dan prin SC DRASOR SRL, Georgescu Ana-Maria prin SC AGROFERT LAND INVEST SRL, Niță Narcis-Florin prin SC BIZ SOLUTIONS SRL și Șpak-Boldici Constantin prin SC MYKLAND IMOBILIARE SRL”, firma unde fiica lui Victor Pițurcă este asociat.
Afacerea ”Extensiv” a avut ca punct de pornire data de 12 noiembrie 2021. Procurorii DIICOT au intrat pe fir după ce Nicu Mihăilescu – fostul patron al echipei Extensiv Craiova – a făcut o plângere penală în care a reclamat un adevărat ”complot” pus la cale de reprezentanții firmelor care au intrat, acum, sub ”lupa” DIICOT.
Din păcate, o astfel de practică nu este o noutate, România confruntându-se cu o ”piață secundară” legată de licitații, o piață paralelă unde ”înțelegerile” duc la aranjamente care, într-un final, duc la obținerea unor avantaje materiale.
În mod normal, cei care participă la o licitație sau alta nu ar trebuie să intre în legătură, tocmai pentru a fi evitate scenarii de genul celui în care s-a desfășurat licitația pentru stadionul ”Extensiv Craiova”.
”Știind că există astfel de persoane interesate și că există o piață secundară care se leagă de licitații, practicienii în insolvență, dar și executorii judecătorești, trebuie să aibă grijă să elimine dintr-o licitație falșii competitori. Sunt unii care participă la licitații doar pentru a obține niște bani la negru ca să se retragă din respectiva licitație. Cu explicația că ”dă-mi niște bani să mă retrag, altfel îți ridic prețul până la cer”.
Ca practician în insolvență sau ca executor trebuie să ai grijă ca ofertanții să nu se cunoască între ei. Nu spui niciodată cine s-a înscris, nu trebuie să se cunoască între ei înainte de a se prezenta în licitație. Trebuie luate măsuri organizatorice, astfel încât un participant la licitație să nu afle cine s-a mai înscris și să nu aibă posibilitatea de a discuta cu alți participanți la respectiva licitație. Pentru a nu se ajunge la înțelegeri între participanți”, au declarat surse judiciare pentru Gândul.
Citește și: