Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Noi informații din dosarul ”Exploziile de la Crevedia”: ”La Parchetul Militar nu au sosit, încă, rapoartele de intervenție”

EXCLUSIV | Noi informații din dosarul ”Exploziile de la Crevedia”: ”La Parchetul Militar nu au sosit, încă, rapoartele de intervenție”

EXCLUSIV | Noi informații din dosarul ”Exploziile de la Crevedia”: ”La Parchetul Militar nu au sosit, încă, rapoartele de intervenție”

Continuă ancheta declanșată după tragedia de la Crevedia, acolo unde o stație GPL care nu avea autorizație de funcționare a sărit în aer. Trei persoane au murit în urma exploziilor devastatoare.

Un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, au decedat în urma deflagrației, bărbatul din cauza unui infarct, iar femeia din cauza arsurilor. Bilanțul tragic a crescut după ce un pacient de 63 de ani, care era internat la Spitalul Florească, a încetat din viață în urma rănilor suferite.

Bărbatul fusese rănit în prima explozie produsă sâmbătă la staţia GPL din Crevedia. (mai multe informații AICI)

”Au fost sigilate costumele pompierilor care au fost folosite”

Gândul prezintă noi informații, în exclusivitate, despre ancheta care continuă la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.

Surse judiciare au declarat că la Parchetul Militar nu au sosit încă rapoartele de intervenție, în pofida faptului că au fost trimise adrese către ISU BIF și ISU Dâmbovița.

”La Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel continuă ancheta în cazul exploziei de la Crevedia. Până acum, încă nu au sosit rapoartele de intervenție, deși s-au trimis adresele către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov (ISU BIF) și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dâmbovița.

Mai mult, până la acest moment au fost puse la dosar fotografii cu mașinile implicate în intervenție și au fost sigilate costumele pompierilor care au fost folosite, echipamentul fiind parte a probatoriului”, au declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Au fost deschise mai multe dosare penale. Ancheta, coordonată de procurorul Marius Iacob

Ancheta privind exploziile de la Crevedia a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia.

Un al doilea dosar deschis după exploziile de la Crevedia este instrumentat de Parchetul Curții Militare de Apel București și vizează modul de intervenția a pompierilor la depozitul GPL.

Dosarul este deschis procedural în astfel de cazuri, pentru posibile infracțiuni de neluare și nerespectare a măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă, dar asta nu înseamnă că au existat indicii că s-a greșit cu ceva sau că existau suspiciuni că pompierii nu și-a făcut treaba.

Alte două dosare au fost deschise la Direcția Națională Anticorupție, în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din Crevedia.

”Filmul” evenimentelor care au precedat tragedia

Alex Florența – procurorul general al României – a făcut precizări despre stadiul în care se află cercetările în cazul tragediei de la Crevedia, precizând că la acest moment este vorba despre un dosar in-rem.

Potrivit acestuia, societatea la al cărei punct de lucru s-au produs evenimentele figurează cu 25 de puncte în toată țara. Anchetatorii au stabilit că – după ce s-a închis punctul de lucru din Crevedia al firmei Flagas SRL, deținătoarea stației GPL unde s-a declanșat explozia – curtea a fost declarată de firmă ca punct de parcare.

Există indicii că acolo se obișnuia ca angajații să facă transfer de GPL din cisterne, a transmis procurorul general. Pe 26 august, în clădirea din fostul punct de lucru, erau cazați patru angajați nepalezi. Sâmbătă, în jurul orei 8.30, unul dintre angajați a mers acolo, erau 2 cisterne goale.

În jurul orei 18 a ajuns o a treia cistenă, iar șoferul i-a spus angajatului că are o problemă la roată și că trebuie să transfere GPL în altă cisternă, a spus procurorul general.

”În condiții neelucidate până acum, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc. Angajatul a remarcat și a cerut celor 4 nepalezi să iasă și să oprească traficul. În timpul acesta, cei doi șoferi au încercat să stingă focul. La scurt timp a avut o primă explozie puternică. Ulterior, a avut loc și o a doua explozie, mult mai puternică decât prima. Au fost identificați mai mulți martori și se fac audieri la sediul IGPR”, a mai precizat Alex Florența. (alte detalii AICI)


CITEȘTE ȘI:

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand, chiar dacă tu insiști că ne vrei, noi nu te mai vrem!”

FOTOGRAFIE ȘOCANTĂ. Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor

UPDATE | Explozie la o stație GPL din Crevedia. Plan Roșu de Intervenție. Ultimul bilanț: un mort și 46 de răniți, 8 în stare gravă, inclusiv pompieri

PERCHEZIȚII la Primăria Crevedia, sediul firmei Flagas și domiciliile administratorilor. Procurorul general: „Se fac audieri la sediul IGPR”

Primarul din Caracal ANUNȚĂ că se retrage din PSD și din toate funcțiile pe care le deține după tragedia de la Crevedia: „Sunt puternic afectat”

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și