Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, este de părere că proiectul noului Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor (CATUC), aprobat săptămâna trecută de Guvern, ar trebui să sufere unele modificări în ceea ce privește urbanismul și construcțiile pe litoralul Mării Negre. Potrivit edilului, noile reglementări ar interzice „pe o zonă de 300 de metri construirea de structuri de primire turistică”, ceea ce ar afecta foarte mult turismul românesc de la mare.
În cazul în care proiectul noului Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor ar rămâne în forma aprobată de Executiv, turismul de pe litoralul Mării Negre ar putea fi afectat, este de părere primarul Cristian Radu.
„În calitate de primar al Mangaliei, este normal să fiu preocupat și să fiu atent la orice aspect care ar putea aduce atingere dezvoltării municipiului Mangalia și, evident, la orice modificare legislativă care ar putea încălca sau afecta drepturile cetățenilor acestui municipiu. Vreau să supun atenției ultimele modificări legislative privind amenajarea teritoriului.
Evident, mă preocupă ceea ce se vrea a se reglementa pe zona de litoral românesc. Urmăresc îndeaproape faptul că se încercă să se instituie o zonă de interdicție temporară de construire pe zona limitrofă țărmului Mării Negre, prin preluarea unei interdicții mai vechi dintr-o lege.
Ceea ce nu observă actualul legiuitor este că zona de interdicție a fost restrânsă de-a lungul timpului, astfel că, de mai bine de 20 de ani, în zona limitrofă zonei de coastă au apărut proprietăți private care aparțin diverselor persoane fizice sau juridice”, a declarat Cristian Radu pentru Gândul.
Edilul Mangaliei explică apoi care ar putea fi repercusiunile noilor reglementări.
„A veni astăzi, după 20 de ani de la apariția cadrului legislativ ce instituia obligativitatea în sarcina autorității publice centrale cu atribuții de gospodărire a apelor, să se mențină și să se instituie din nou interdicție de construire, echivalează practic cu exproprierea forțată a proprietarilor afectați de această interdicție”, susține Cristian Radu.
Edilul Mangaliei afirmă că noile reglementări ar putea duce la un „dezastru economic” pentru stațiunile de pe malul Mării Negre. Mangalia ar putea fi foarte afectată, mai ales că are în administrare alte șase stațiuni.
„Va fi un dezastru pentru litoralul românesc, și în special vorbesc în numele municipiului Mangalia, care are în administrare stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus și Saturn, și care sunt într-o continuă și actuală dezvoltare. A interzice pe o zonă de 300 de metri construirea de structuri de primire turistică având funcțiuni de cazare echivalează cu desființarea sau aducerea la zero a turismului pe litoralul românesc. Concluzia este că trebuie să ne aplecăm cu mult mai multă grijă asupra litoralului românesc și să nu tăiem chirurgical”, conchide Cristian Radu.
Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, un proiect de lege – mamut, care își propune că reunească și să armonizeze prevederile celor trei acte normative care reglementează domeniile, a fost aprobat, săptămâna trecută, de Executiv.
Proiectul va ajunge în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, care îl pot amenda, apoi va fi apoi trimis în forma adoptată de Legislativ spre promulgare, la Palatul Cotroceni, și va intra în vigoare la trei zile de publicarea în Monitorul Oficial.
Toate detaliile despre noul CATUC pot fi citite AICI.
CITEȘTE ȘI: