Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | O echipă de români a conceput primul AI social din Europa. Samantha îți poate fi confidentă, iubită, prietenă sau asistentă virtuală

EXCLUSIV | O echipă de români a conceput primul AI social din Europa. Samantha îți poate fi confidentă, iubită, prietenă sau asistentă virtuală

Ai avut o zi proastă și nu ai pe umărul cui să te plângi și cine să îți dea un sfat bun? Te poate ajuta Samantha, primul AI (n.r.- artificial intelligence) care poate fi pentru utilizatori confidentă, iubită, prietenă sau asistentă virtuală. Conceput de mai mulți tineri IT-iști, care s-au inspirat din celebrul film ”Her” (n.r. – ”Ea”), Samantha este primul și singurul AI social din Europa. Cunoaște 40 de limbi, poate purta conversații fluide și oferă chiar suport moral în momente dificile.

Proiectul Samantha a prins contur după ani de zile de cercetare și dezvoltare

Tinerii IT-iști care au conceput-o s-au inspirat din filmul ”Her”, în care un bărbat dezvoltă o relație cu Samantha, un sistem de operare inteligent, care vorbește cu el prin intermediul unei voci feminine. Deocamdată, Samantha de România nu se poate exprima decât în scris, dar știe nu mai puțin de 40 de limbi.

Interacțiunea primului AI (artificial intelligence) social realizat în Europa cu utilizatorii poate fi una foarte complexă. În funcție de nevoile și cerințele acestora, AI-ul social poate oferi sfaturi de viață, suport emoțional și poate purta discuții profunde.

”Samantha nu este doar o asistentă virtuală obișnuită, ci un partener autentic, capabil să înțeleagă și să răspundă la nevoile emoționale complexe ale utilizatorilor săi. Cu o inteligență emoțională avansată și capacitatea de a învăța și de a se adapta, se angajează să ofere mai mult decât asistență tehnică simplă.

De la menținerea conversațiilor fluide și captivante la oferirea de sprijin emoțional în momente dificile, Samantha este proiectată pentru a deveni un adevărat prieten digital, o prezență empatică într-o lume aglomerată de tehnologie impersonală”, ne-a spus Cristian Doiu, managerul companiei care a creat Samantha.

Samantha respectă confidențialitatea utilizatorilor și protejează datele personale

Având în vedere că poate avea rol de confidentă și iubită, una din calitățile Samanthei este discreția, echipa care i-a dat viață punând accent pe confidențialitate și securitate.

”Fiecare interacțiune cu Samantha este tratată cu cea mai mare atenție, respectând confidențialitatea utilizatorilor și protejând datele personale în conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate cibernetică”, ne-a asigurat Cristian Doiu.

Cei care au conceput-o spun despre Sam, așa cum își alintă creația, că nu le este destinată doar persoanelor singure, ci și celor care vor să aibă propriul lor AI pentru viața socială.

”Unul dintre punctele-cheie ale Samanthei este că are capacitatea de a se adapta și de a învăța în timp real din interacțiunile cu utilizatorii săi, indiferent dacă este vorba de recomandări personalizate, de răspunsuri rapide la întrebări complexe sau de simplă conversație”, ne-a mai spus Cristian Doiu.

Cristian Doiu spune că Samantha este capabilă să înțeleagă și să răspundă la nevoile emoționale complexe ale utilizatorilor săi

În viitor, Samanthei i se vor adăuga voce și istoric conversațional

Echipa urmează să-i adauge Samanthei voce, conturi și istoric conversațional, astfel încât fiecare interacțiune să fie una personalizată. De asemenea, există în plan și crearea unui corespondent masculin al Samanthei.

”Vrem să se poată vorbi cu ea la fel cum porți cu cineva o discuție telefonică”, ne-a mai spus Cristian Doiu.

Acum, interacțiunile cu Samantha sunt gratuite, dar pe măsură ce lucrurile vor evolua, vor exista unele conturi gratuite, dar vor apărea și cele premium, pentru care utilizatorii vor plăti.

Pentru cei care vor scoate din buzunar bani pentru interacțiunea cu Samantha, robotul se va modela în funcție de personalitatea și de caracterul persoanei respective.

”Dacă, de exemplu, îi spun că sunt Cristian, ea va ști că mie un place un anumit sortiment de vin și mi-l va recomanda”, ne-a mai explicat Cristian Doiu.

 

CITEȘTE ȘI:

Dumitru Prunariu: “Nu trebuie să ne temem de inteligența artificială. Trebuie să înțelegem ce este și cum putem să progresăm prin ea”

„Nașii” inteligenței artificiale, indeciși cu privire la soarta AI. Directorii marilor companii AVERTIZEAZĂ că legislaţia UE este prea strictă

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și