EXCLUSIV | O româncă din Israel își descrie viața la aproape trei luni de la masacrul Hamas. „Este un război pe care îl simțim în fiecare clipă”

Publicat: 24 12. 2023, 09:00

Dana Vereanu, o româncă stabilită de 12 ani în Israel, a povestit, într-un interviu pentru Gândul, cât de mult li s-a schimbat viața la aproape trei luni de la atacul Hamas. Mamă a unei fetițe de aproape doi ani, Dana trăiește cu groază vremurile care par să fi schimbat la 180 de grade viața israelienilor. Recunoaște că masacrul din 7 octombrie, comis de teroriști au solidarizat oamenii,  însă momentele cumplite pe care le-au trăit și le trăiesc  nu vor fi niciodată uitate și nici șterse.

Acum, în locul veseliei, a zâmbetelor, a liniștii și-au făcut loc teama, suferința și groaza. Recunoaște că, pentru oamenii din Israel, nimic nu va mai fi la fel.

Însă, printre alarme și rachete, israelienii nu și-au pierdut credința și speranța. Cred și speră că își vor revedea ostaticii acasă, dar și că vor câștiga un război dur, pe care îl (re)simt în fiecare zi și în fiecare minut.

„De aproape trei luni, viața noastră, așa cum o știam, s-a schimbat în totalitate”

Dana mărturisește că Israelul a intrat într-un război pe care nu el l-a început, dar conștientizeză că este un război care trebuie câștigat, recunoscând că în joc este, pur și simplu, existența israelienilor, ca popor și ca țară.

„Din 7 octombrie, timpul în Israel parcă s-a oprit în loc. Lumea vorbește că azi nu este 24 decembrie, este 78 Octombrie… De 78 de ori același 7 octombrie blestemat. Un 7 octombrie în care nu există persoană în Israel care să nu fi pierdut pe cineva drag, să nu fi cunoscut pe cineva răpit sau, în cel mai „bun” caz, pe cineva „doar” rănit și cu sechele după tot ceea ce a trăit.

Din 7 octombrie, Israelul este in război, un razboi care nu se desfășoară doar pe front, ca pe vremuri, dar este un război pe care îl simțim în fiecare clipă. Îl simțim noi, cei ramași în casele noastre, dar mai ales sutele de mii de refugiați care au trebuit să-și părăsească locuințele, fie ei din Sud sau din Nordul țării, pentru a se adaposti din calea rachetelor și a organizațiilor teroriste Hamas (n.r.- la Sud) și Hezbollah (n.r. –  la Nord), al căror scop a fost și este distrugerea Israelului și uciderea întregii populații.”

„Urmărim știrile cu o frică de nedescris, când primesc o alertă pe telefon de știre nouă mă îngrozesc”

Românca recunoaște că în viața lor s-au schimbat foarte multe lucruri. De fapt, întreaga rutină zilnică. Povestește că merge cu mașina și se uită pe strada în fiecare clipă ca să verifice, dacă în cazul unui atac cu rachete, are unde să se adăpostească.

Și locul de joacă unde merg cu fetița este unul ales cu grijă, mai exact în proximitatea unui adăpost anti- racheta.

„Grădinițele care nu aveau acea camera de siguranță au fost închise. La grădinița fetiței mele, cu o capacitate de 14 copii, acum sunt 25, copii primiți din alte instituții. Urmărim știrile cu o frică de nedescris, când primesc o alertă pe telefon de știre nouă mă îngrozesc la gândul că voi citi nume de soldați morți în luptă sau nume de civili, bătrâni, copii, femei, dintre cei răpiți, care au fost descoperiți uciși după capturare.

Tocmai s-a terminat sărbătoarea de Hanuka, care a fost complet umbrită de situația tristă în care ne aflăm. Evreii din toată lumea s-au rugat să primească un miracol, să-și primească ostaticii acasă. Să îi vedem pe cei doi roșcați, bebelusul Kfir de 11 luni și fratele lui Ariel de 4 ani, înapoi acasă cu mama și tatăl lor. În ce realitate oribilă trăim, în care de aproape trei luni, doi copilași sunt ținuți ostatici în condiții îngrozitoare și lumea întreagă nu cere eliberarea lor imediată?”

Vedem o creștere foarte îngrijorătoare a antisemitismului în întreaga lume, și, din nou, după 75 de ani, evreii înțeleg că, din păcate, oamenii și țările care sunt dispuse să ne susțină, să ne apere dreptul de a exista și dreptul de a ne apăra casa de teroriști criminali, sunt foarte puțini. Dar, de data aceasta, avem Israelul și el este dator să-și apere cetățenii și asta va face, câștigând acest război.”

Anul acesta, sărbătoarea de Hanuka a fost umbrită de situația tristă din Israel

„Israelienii au pus deoparte diferențele și au venit laolaltă, cu scopul de a se ajuta și sprijini unii pe alții”

Dana susține că, de aproape trei luni, pe lângă un Israel îndurerat, cutremurat și cicatrizat de la acel masacru, a văzut și o altă latură a Israelului, despre care susține că știa că există, dar care fusese uitată de ceva vreme.

Interlocutoarea Gândul a mai mărturisit că, dincolo de tot ceea ce au trăit – multe, momente greu de descris în cuvinte – Israelul încheie acest an cu speranța că lucrurile se vor schimba în bine.

Dana vorbește însă și de speranța că, ținând cont de acest context, lumea întreagă va înțelege că Israelul duce nu duce această luptă doar în nume propriu, ci și pentru a proteja democrația de pericolul teroriștilor și al extremismului, care atinge de multe ori cote alarmante și înfricoșătoare.

„Un Israel plin de solidaritate, un Israel plin de omenie, plin de întrajutorare, plin de dragoste și de dorința de a ne susține unii pe alții. De la artiști voluntari care călătoresc zeci și sute de kilometri pentru a-i bucura pe copiii refugiați sau supraviețuitori, până la voluntari care ajută agricultura și fermele rămase fără muncitori.

Voluntari, care atunci când află că un proprietar de magazin a fost chemat la armată, merg să vândă în locul lui, pentru a-i menține afacerea deschisă. La oameni care și-au deschis casele pentru a primi familii întregi care au pierdut tot. În majoritatea inițiativelor de voluntariat sunt tot mai mulți oameni dornici de a ajuta decât este nevoie. Israelienii au pus deoparte diferențele și au venit laolaltă, cu scopul de a se ajuta și sprijini unii pe alții, într-un moment crucial în istoria noastră.

Pentru Israel, acest an se încheie cu speranța. Cu speranța că ne vom vedea ostaticii acasă, că nu vom mai pierde soldați care luptă zilnic cu teroriștii care se ascund în spatele civililor, că ne vom putea reclădi țara, din Sud și până în Nord. Dar și speranța că lumea întreagă va înțelege că Israelul duce acum această luptă nu doar în nume propriu, ci și pentru a proteja întreaga lume democratică, civilizată, de pericolul teroriștilor și al extremismului. Acest pericol care, chiar dacă acum nu pare, planează asupra tuturor țărilor din Europa, America și nu numai”, a conchis românca Dana Vereanu.

240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de Hamas, gruparea teroristă aflată la putere în Fâşia Gaza

La aproape trei luni de când gruparea teroristă a comis pe 7 octombrie – în acea „sâmbătă neagră” – acte de o violență abjectă, un adevărat masacru împotriva israelienilor și după bombardamente și operațiuni militare ale armatei israeliene în Fâșia Gaza apar informații despre negocieri intense care ar putea duce la o nouă încetare a focului în Gaza.

În primul armistițiul de șapte zile, ostaticii au fost eliberați, în grupuri mici, aproximativ o sută, astfel că, 129 sunt în continuare ținuți în captivitate de teroriștii Hamas.

129 de ostatici sunt ținuți în continuare în captivitate de teroriștii Hamas

Israelul insistă să fie eliberați femeile și copiii care au probleme de sănătate

Israelul este pregătit pentru o altă pauză a ofensivei sale din Fâșia Gaza, a anunțat președintele țării. Acesta spune că noul armistițiu va fi folosit pentru intrarea de ajutoare umanitare și pentru eliberarea altor ostatici, însă nu a estimat când ar putea avea loc această încetare a focului.

Ar fi un al doilea armistiție după cel de șapte zile care ar permite eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, dar și accesul ajutoarelor umanitare în Gaza.

În acest timp, liderul mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit, miercuri, la Cairo, pentru discuţii despre situaţia din Fâşia Gaza, au spus reprezentanţi ai Hamas, în contextul în care sporesc semnalele în favoarea unei încetări a focului în enclava palestiniană.

„Vom continua până când Hamas va fi distrus”

Premierul Benjamin Netanyahu a spus, miercuri, că oricine crede că Israelul va opri războiul este „rupt de realitate”, scrie The Times of Israel.

„Continuăm războiul până la capăt. Vom continua până când Hamas va fi distrus. Până la victorie, până când toate obiectivele pe care ni le-am propus vor fi îndeplinite: distrugerea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și îndepărtarea amenințării din Gaza.

Oricine crede că ne vom opri este rupt de realitate… Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, se confruntă cu moartea. Au doar două opțiuni: să se predea sau să moară”, a susținut Netanyahu.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

 

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni