EXCLUSIV | Pacienții vor beneficia de mai puține servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate? Președintele CNAS: „Nu există nicio limitare. Din contră, susținem dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate”

EXCLUSIV | Pacienții vor beneficia de mai puține servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate? Președintele CNAS: „Nu există nicio limitare. Din contră, susținem dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate”
Publicat: 08/12/2022, 10:00

Informaţiile potrivit cărora noul Contract-cadru elaborat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ar viza reducerea numărului de servicii medicale decontate de CNAS au creat un val de confuzie în rândul pacienților. Președintele CNAS susține că aceste informații nu reprezintă altceva decât o „interpretare greșită a ceea ce s-a citit într-un prim draft de proiect”, iar explicațiile oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate au fost scoase din context.

Proiectul de Ordin privind aprobarea Normelor metodologice referitoare la pachetele de servicii din Contractul-cadru, care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, elaborat de specialiştii CNAS, a fost publicat pe site-ul instituției, în data de 29 noiembrie. La scurt timp, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora aceste reglementări vin cu schimbări importante pentru asigurați, iar românii vor fi obligați să scoată bani din buzunar pentru serviciile medicale.

Printre schimbările enunțate în presă se număra faptul că pacienți nu vor mai beneficia de mai mult de un serviciu medical pe zi, iar investigațiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, motivarea fiind aceea de a face economii și de a permite accesul la servicii medicale pentru un număr cât mai mare de asigurați.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a declarat că serviciile medicale ambulatorii trebuie să rămână cât mai accesibile pacienţilor, iar această poziţie a Ministerului Sănătăţii va fi susţinută „ferm” în discuţiile cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Finanţarea cât mai bună a activităţii de medicină de familie şi a asistenţei medicale ambulatorii de specialitate trebuie să fie prioritară pentru a realiza reforma necesară sistemului de sănătate din România, inclusiv pentru a putea dezvolta programele de prevenţie şi de screening care fac parte din cadrul strategic al sistemului medical”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Unii beneficiază de prea multe servicii, iar alții nu beneficiază deloc”

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Rodica Tănăsescu, a declarat, pentru Gândul, că deși informațiile prezentate în proiectul noului Contract-cadru sunt neclare și trebuie lămurite, nu crede că va exista o reducere a numărului de servicii medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Nu scrie nicăieri «reducere». Sigur că pot fi, dar deocamdată este un proiect de norme, se mai discută. Părerea mea este că unii beneficiază de prea multe servicii – unii care au aceleași nevoi medicale, vreau să spun -, iar alții nu beneficiază deloc. Probabil că aceasta este motivația CNAS, dar, pe de altă parte, dacă avem un pacient care are o neoplazie, un cancer, și se suspectează metastaze și la alte niveluri, atunci este normal să facă tomografia și la mai multe segmente.

Nu cred că se va întâmpla așa ceva (n.r.– reducerea numărului de servicii medicale decontate), cel mult, se va întâmpla pentru cei care nu au boli severe. Dacă un cardiolog face o consultație cardiologică și vrea să facă și un EKG, asta înseamnă că se consideră și consultația un serviciu, și EKG un serviciu sau consultația e consultație și EKG-ul e serviciu? Sunt neclare informațiile, trebuie clarificate”, a afirmat Rodica Tănăsescu.

„Oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi, medicamentele și investigațiile sunt din ce în ce mai scumpe”

Întrebată dacă motivația din spatele deciziei CNAS de a limita numărul de servicii medicale decontate ar fi aceea de a face economii, Rodica Tănăsescu este de părere că „pur și simplu acei bani care sunt alocați nu sunt suficienți”.

„Sunt aceiași bani, dar avem din ce în ce mai mulți bolnavi, cu boli grave, și din aceeași sumă este greu să plătești mai multe servicii, iar clinicile care fac investigații de performanță nu vor accepta să ia 5 lei pe o tomografie. Pentru unele suspiciuni de diagnostic, nu pot să cred că vor face așa ceva (n.r – reducerea numărului de servicii medicale), nu pot să cred, nu că n-ar fi în stare.

Sigur că este vorba de o decizie economică, de economii, dar chiar dacă este aceeași sumă ca anul trecut, ca acum doi sau trei ani, oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi, medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe, investigațiile sunt din ce în ce mai scumpe. Dacă o clinică își cumpără acum un aparat de RMN, dă mai mult pe el decât dădea acum trei ani, deci, ca să-și scoată cheltuiala, ar trebui să primească cel puțin tot atât cât primea acum trei ani, nu se pune problema să accepte să primească mai puțin”, a explicat Rodica Tănăsescu.

Vicepreședintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov a afirmat că unii pacienții ar putea fi dezarmați, ca să nu mai facă investigațiile medicale minime, în contextul în care medicilor li se permite să facă doar 20 de consultații pe zi.

„Lucrurile economice, până la urmă, sunt matematice – unu și cu unu nu pot face decât doi -, deci singura soluție ar fi să crească finanțarea pentru serviciile de sănătate, în general. Dar acest lucru, după cum vedem, nu se întâmplă, cum nu s-a întâmplat nici în medicina de familie. S-a afirmat ca a crescut nu știu ce, dar, de fapt, n-a crescut nimic, pentru că, nemaifiind în pandemie, nu sunt permise decât 20 de consultații pe zi, restul nu se plătește.

La serviciile adiționale, la fel, au pus niște condiții – de exemplu, dacă vreau să fac EKG sau Holter și am contratură, deci nu pot să prelungesc programul, trebuie să fac acel Holter sau EKG în locul altor două consultații. Nu poți să adaugi, ceea ce înseamnă că rămân alții fără consultații și, uite așa, practic, ești dezarmat, să nu mai facem investigații minime, ce se pot face la cabinet. Dacă suma este la fel, până la urmă, tot aia e, luăm dintr-un buzunar și punem în altul.

Din ce scrie acolo, dacă un om are cancer cu metastaze, îi faci numai tomograful de burtă sau îi faci și pe plămâni și pe cap? Dacă are metastaze, poate să aibă și în cap, și în oase, și așa mai departe -, deci nu cred că se va aplica în această formă”, a precizat Rodica Tănăsescu.

„Este o interpretare greșită a ceea ce s-a citit într-un prim draft de proiect”

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a spus, pentru Gândul, că instituția pe care o reprezintă, alături de Ministerul Sănătății, susține dezvoltarea serviciilor ambulatorii de specialitate și că nu există nicio îngrădire a drepturilor pe care pacienții le au.

„Este vorba despre o misinterpretare, adică o interpretare greșită a ceea ce s-a citit într-un prim draft de proiect. Nu există nicio îngrădire, nicio limitare. Din contră, și noi, și ministerul Sănătății susținem dezvoltarea ambulatoriilor de specialitate. Probabil s-a precizat faptul că pe același CNP, în aceeași zi, nu se pot deconta, de exemplu, două EKG-uri deodată. Asta era și înainte, sunt scoase dublurile, dar cineva a luat din context informațiile.

Practic, sistemul făcea acest lucru înainte, în proiect probabil că a fost scris numai ceea ce s-a adăugat, ca precizare la norme, și cineva le-a scos de acolo și le-a interpretat greșit. Împreună cu domnul ministru am discutat, chiar, ca de la anul să mărim orele de ambulatoriu integrate ale spitalelor, tocmai ca să creștem accesul la ambulatoriu”, a afirmat Adela Cojan.

În ceea ce privește informația potrivit căreia investigațiile CT simultane, pentru mai multe segmente, vor fi decontate diferit, în sensul că doar o examinare cu substanță de contrast va fi suportată de fondul de asigurări de sănătate, Adela Cojan a precizat că „este iarăși o explicație scoasă din context”.

„Substanța de contrast se administrează o dată pe venă omului – de exemplu, omul n-are nevoie decât de torace, dar normal că substanța s-a administrat pe venă – și se decontează numai segmentul torace, pe cel pe care l-a recomandat medicul. Iarăși o precizare făcută din punct de vedere medical, dar nu știu ce se întâmplă, cineva le scoate din context și le reinterpretează. Noi am dat drumul la liber, știți bine, cu monitoarele, plătim peste valoarea de contract”, a explicat președintele CNAS.

La scurt timp după ce jurnaliștii Gândul au luat legătura cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe site-ul instituției au fost publicate precizări cu privire la proiectul noului Contract-cadru. CNAS a specificat că nu limitează accesul asiguraţilor la servicii medicale în ambulatoriu, iar reglementarea se referă la faptul că medicul de specialitate nu poate raporta, într-o zi, acelaşi tip de serviciu medical de două ori, pentru acelaşi pacient.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?