EXCLUSIV | Cum i s-ar putea îndulci pedeapsa “Fiarei din Balcani”. De ce rămâne criminalul grec Kostas Passaris periculos și după 20 de ani

EXCLUSIV | Cum i s-ar putea îndulci pedeapsa “Fiarei din Balcani”. De ce rămâne criminalul grec Kostas Passaris periculos și după 20 de ani
De ce rămâne criminalul grec Kostas Passaris periculos și după 20 de ani
Publicat: 31/12/2023, 07:00
Actualizat: 31/12/2023, 10:58

Criminal grec Konstantinos Passaris – supranumit ”Fiara din Balcani” – condamnat la închisoare pe viață pentru dublul asasinat comis în București, la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2001 – atunci când a pătruns într-o casă de schimb valutar din București și a lăsat în urma sa două victime – nu a reușit nici de această dată să-i înduplece pe judecători că s-a schimbat suficient, pentru a-i  fi schimbat regimul de detenție închis într-unul semideschis.

Mai mult, potrivit motivării de la procesul lui Konstantinos Passaris, consultată de GÂNDUL, judecătorii i-au dat criminalului grec termen abia în septembrie 2024 pentru schimbarea regimului. Decizia instanței este una definitivă.

Criminalul Konstantinos Passaris se află încarcerat în Penitenciarul din Arad, acolo unde execută o pedeapsă cu închisoarea pe viață după condamnarea pe care a primit-o în anul 2003.

Cu doi ani înainte de condamnare, grecul a comis un dublu asasinat în București, la o casă de schimb valutar, iar după ce a fost încarcerat, a devenit un contestatar vehement al regimului de detenție.

Criminalul grec a dat statul român în judecată, acuzând condițiile proaste din penitenciarele Jilava și Craiova

Judecătorii au mai punctat că, pentru a-i fi luată în calcul constestația de schimbare a regimului de detenție, Passaris trebuie „să se evidenţieze printr-un comportament exemplar, excepţional, numai acesta putând forma convingerea în sensul că persoana condamnată s-a îndreptat.”

Reamintim faptul că grecul, care a dat și statul român în judecată, acuzând condițiile proaste din penitenciarele Jilava și Craiova, și-a făcut un obicei din a cere eliberarea condiționată, însă judecătorii îi resping cererile, considerându-l în continuare periculos pentru societate.

„Nu există suficiente dovezi de reintegrare socială pentru a justifica schimbarea regimului de executare”

În motivarea consultată de Gândul s-a arătat, în esenţă, că „petentul nu îndeplineşte cumulativ condiţiile legale pentru schimbarea regimului de executare într-unul inferior ca şi grad de severitate, având în vedere că perioada executată până în prezent la regim închis este insuficientă pentru a concluziona în mod temeinic asupra progreselor în ceea ce priveşte reintegrarea sa socială.

În plus, judecătorii au precizat că „nu există suficiente dovezi de reintegrare socială pentru a justifica schimbarea regimului de executare într-unul în care măsurile de supraveghere şi securitate sunt reduse, aşa cum este regimul semideschis.”

Konstantinos Passaris, sancţionat disciplinar de nouă ori şi a fost recompensat de peste 40 de ori

Pe perioada executării pedepsei, potrivit informațiilor existente în modivare, Konstantinos Passaris a fost sancţionat disciplinar de nouă ori şi a fost recompensat de peste 40 de ori.

În plus, aceasta a participat la activităţi socio-educative, moral-religioase şi sportive, judecătorii precizând că nu prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului. În prezent, criminalul grec nu munceşte şi are 66,95 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate.

„Instanţa reţine că, aşa cum s-a arătat, deşi petentul a participat la activităţi socio-educative, sportive, moralreligioase şi a fost recompensat de peste 40 de ori pe perioada executării pedepsei, totuşi, având în vedere perioada mare rămasă de executat din durata pedepsei, în mod corect judecătorul de supraveghere a privării de libertate a apreciat că, în acest moment, nu se poate concluziona în mod temeinic asupra progreselor în ceea ce priveşte reintegrarea socială a petentului, care să justifice schimbarea regimului de executare într-unul inferior ca şi grad de severitate, caracterizat prin măsuri de supraveghere şi securitate reduse, astfel cum este regimul semideschis.

Gravitatea faptei comise de persoana condamnată nu poate justifica prin sine însăşi menţinerea petentului la regimul închis, totuşi aceasta are o influen ţă asupra individualizării regimului de executare, astfel cum prevede art. 40 alin. (5) din Legea nr. 254/2013, întrucât impune existenţa unei proporţionalităţi între atingerea adusă valorii sociale lezate prin infracţiune şi conduita prin care petentul dovedeşte că s-a îndreptat şi că poate fi încadrat într-un regim ce presupune un grad ridicat de libertate.

Astfel, în cazul unei infracţiuni deosebit de grave comise – cum este și situația petentului, condamnat pentru săvârșirea unei infracţiuni contra vieţii – deţinutul trebuie să se evidenţieze printr-un comportament exemplar, excepţional, numai acesta putând forma convingerea în sensul că persoana condamnată s-a îndreptat. Periculozitatea revelată de săvârşirea unor fapte grave nu poate fi contrabalansată printr-o simplă conduită corespunzătoare a persoanei condamnate, pentru a se putea dispune trecerea în regimul de executare semideschis sau deschis fiind necesar ca persoana să se evidenţieze printr-un comportament excepţional, exemplar”, se precizează în motivare.

”Fiara din Balcani” fusese condamnat şi în Grecia, pentru 18 fapte penale

În luna noiembrie a anului 2001, Konstantinos Passaris a comis, în București, un dublu asasinat într-o casă de schimb valutar.

Temutul Passaris fusese condamnat şi în Grecia, pentru 18 fapte penale, dintre care cinci omoruri, fiind căutat atunci de Interpol. ”Ucigașul de polițiști” era considerat un specialist al evadărilor (mai multe detalii AICI),

Paradoxal, ”Fiara din Balcani” a dat statul român în judecată, atunci când se afla în Penitenciarul Gherla, însă a refuzat despăgubirile acordate – 14.000 de euro susținând că suma este prea mică.

Grecul acuzase, la vremea respectivă, ”condiții inumane” în penitenciar, respectiv faptul că ar fi fost legat de pat timp de doi ani, ar fi avut lumină zi şi noapte în celulă, dar și că nu a avut parte de intimitate.

Konstantinos Passaris, mandate de arestare

Criminalul Konstantinos Passaris are un cazier nu doar stufos, ci și de-a dreptul înfricoșător, iar procurorii din Atena au solicitat părții române să aprobe opt mandate de arestare emise pe numele grecului.

Este vorba despre infracțiuni săvârșite de Passaris și de complicii săi, fiecare dintre ele fiind de o gravitate maximă.

  1. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7451/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379, de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată Passaris Konstantinos.
  2. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7452/26.11.2019, emis în dosarul nr. cb E 5379, de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fată de persoana solicitată Passaris Konstantinos.
  3. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7453/26.11.2019, emis în dosarul nr. E 5379, de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos.
  4. Mandatul european de arestare nr. 092.22/7455/26.11.2019, emis în dosarul nr. O E 5379, de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitata Passaris Konstantinos.
  5. Mandatul european de arestare nr. 092.22-502/11.12.2019, emis în dosarul nr. E 5379, de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, fata de persoana solicitată Passaris Konstantinos.
  6. Mandatul european de arestare nr. 092.22-503/20.01.2020, emis în dosarul nr. cpE 5379, de către procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Atena – Grecia, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos.
  7. Mandatul european de arestare emis în dosarul nr. 0 E 5379, la data de 28.05.2020, de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 11.12.2019, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos.
  8. Mandatul european de arestare emis în dosarul nr. 0 E 5379, la data de 28.05.2020, de către autoritățile judiciare din Grecia, raportat la o hotărâre judecătorească din 22 01 2020, față de persoana solicitată Passaris Konstantinos; dispune predarea acesteia către autoritățile judiciare din Grecia, sub condițiile prev. de art. 117 din Legea nr. 302/2004 rep. (regula specialității). (informații detaliate AICI)

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Sângerosul criminal Passaris face papuci în penitenciar! Motivul pentru care i-a fost respinsă ultima cerere de eliberare condiționată

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor