EXCLUSIV | Petre Daea anunță acordarea unei SUBVENȚII „substanțiale” pentru fermierii care cultivă sfeclă de zahăr

Publicat: 07 02. 2023, 18:49

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, marți, în exclusivitate pentru Gândul, că subvenția acordată fermierilor care cultivă sfeclă de zahăr este una „substanțială”, pentru a încuraja sporirea suprafețelor pe care crește această cultură și a alimenta fabricile de zahăr din România.

„Este o subvenție substanțială, pentru efortul pe care îl fac fermierii, având în vedere sumele alocate de la Uniunea Europeană și de la minister, pentru a crește suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr și a alimenta fabricile de zahăr din România, dintr-un interes legitim pentru agricultori.

De asemenea, este o subvenție pe care o merită și producătorii”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru Gândul.

Fabrica de zahăr de la Luduș, preluată de investitori români

Declarația ministrului Agriculturii vine în contextul în care, tot marți, doi investitori în sectorul de agri-food din România, Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, au finalizat tranzacţia cu francezii de la Tereos,  preluând fabrica de zahăr de la Luduș.

Mihaela Neagu, care deține și fabrica de zahăr de la Bod, a precizat că valoarea tranzacției este confidențială, adăugând că urmează investiții pentru creșterea capacității de producție.

„Este un proiect curajos pe care am vrut să îl demarăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern.

Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, trebuie să fie contractată în curând.

Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a transmis Mihaela Neagu, investitor independent.

CITEȘTE ȘI:

Fabrica de zahăr din Luduș a fost cumpărată de doi investitori români independenți de la Grupul cooperativ Tereos. Ce se întâmplă cu angajații

EXCLUSIV | ”Filiera” prin care zahărul produs în România face profit în Austria și ce fel de zahăr consumă, de fapt, românii