Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV| Piața Amzei nu este nici după doi ani hubul cultural promis de Clotilde Armand, ci un loc în paragină. „Exemplu de delăsare și incompetență”

EXCLUSIV| Piața Amzei nu este nici după doi ani hubul cultural promis de Clotilde Armand, ci un loc în paragină. „Exemplu de delăsare și incompetență”

Piața Amzei, cândva o zonă vie a Bucureștiului, plină cu zeci de producători, comercianți, localnici și turiști, a ajuns pustie și în paragină. Deși primarul Sectorului 1 al Capitalei, Clotilde Armand, anunța în iunie 2021 că Piața Amzei va fi transformată într-un hub cultural și pol al gastronomiei autohtone, zona se află și după doi ani tot într-o stare deplorabilă, cu majoritatea spațiilor abandonate sau nefolosite.

Consilierul local PNL din Sectorul 1 al Capitalei, Adrian Oianu, a spus, pentru Gândul, că proiectul de refuncționalizare a Pieței Amzei a fost plănuit de Clotilde Armand încă de la începutul mandatului ei de primar, însă în continuare este o piață în care nu s-a schimbat nimic.

„Uitați-vă cum arată marele proiect al doamnei primar Clotilde Armand de amenajare a unui spațiu comercial cultural, cu piață deschisă, cum sunt peste tot în Europa piețele astea, ca un hub social, în care mănânci, socializezi. Un lucru foarte frumos, l-a plănuit de la începutul mandatului, suntem în anul trei și, după cum observați, este închis aici. Mai nou, am observat că aici, în zonă, vin tot felul de artiști de manele, care fac, filmează clipuri în spațiul acesta părăsit, mâzgălit, vandalizat.

Uitați-vă cum l-a închis aici, ca să nu mai poate să intre nimeni. N-au reușit să miște în niciun fel această piață, în continuare sunt doar două-trei tarabe, în care vând comercianți, în niciun caz producători. Este o piață în care nu s-a schimbat nimic, odată cu mandatul doamnei primar Clotilde Armand, de trei ani de zile, și în care nici nu o să se schimbe nimic, după cum se vede în continuare.

Doamna Clotilde Armand a spus că va fi o zonă de hub cultural, în care se vor întâmpla expoziții și va avea o viață culturală efervescentă. După postarea pe Internet, este ca și cum a făcut proiectul, adică iese de pe agenda ei, efectiv. Nici măcar nu-l continuă, adică nu insistă, în sensul să pornească proiectul, să meargă mai departe, pentru că scopul este doar de a-și face promovare ei, pe Internet – deci este o chestie legată de formă fără conținut”, a afirmat Adrian Oianu.

Întrebat dacă, până în prezent, a avut loc dezbaterea propunerilor venite din partea localnicilor privind revitalizarea zonei, anunțată în urmă cu doi ani de Clotilde Armand, Adrian Oianu a precizat: „Vă dați seama că nu a avut loc”.

„Propuneri au fost, s-au făcut propuneri, oamenii sunt foarte entuziasmați de un loc central, în care aici ar putea fi un alt centru al orașului. Deja ați văzut ce se întâmplă pe Calea Victoriei, foarte ușor se poate asimila cu mișcarea de pe Calea Victoriei și această zonă, au fost propuneri. Unul dintre colegii noștri de la Consiliu a și făcut un proiect cultural, în care a vrut să amenajeze expoziții, s-a vorbit cu artiști, a vorbit despre acest spațiu, în care, la fel, putea fi făcut un hub cultural, dacă nu se putea face o zonă de piață socială – nu socială, dar de socializare.

Putea fi făcută, bineînțeles, o zonă culturală pentru expoziții, pentru amenajare de expoziții și de spațiu cultural și lansări de cărți, se puteau face o grămadă de lucruri.

În același timp, tot acest spațiu, care este spațiul Primăriei Sectorului 1, are la parter cel puțin 20 de spații comerciale. Noi am vorbit de la început – ori le transformăm în spații culturale, ori pot fi închiriate și folosite comercial, pentru că suntem în centrul orașului și aici există un potențial comercial foarte mare. Bineînțeles că majoritatea au fost, timp de trei ani de zile, lăsate nefolosite, adică lăsate așa, de izbeliște. Acum, încet-încet, în ultimul an, a început să folosească două din spațiile astea, ca un spațiu de expoziție”, a precizat Adrian Oianu.

Vizavi de Piața Amzei se află și numeroase spații, majoritatea dintre ele abandonate sau nefolosite, în care au fost expuse câteva dintre lucrările unor elevi de la liceele de artă.

„Este o tentativă de expoziție, făcută tot de Primăria Sectorului 1, bineînțeles, la inițiativa doamnei primar, în care sunt prezentate lucrări de artă, ale unor copii de la licee de artă – probabil că este «Tonitza» aici, mai mult ca sigur. După cum observați, nu este niciun afiș, nu știm despre ce este vorba, nu știm când se deschide, dacă se deschide, nu știm cum putem să avem acces.

Se întâmplă lucrul acesta de o perioadă de timp, pentru că eu am văzut zile întregi, și este un alt exemplu de delăsare, dezorganizare și incompetență pe care îl vedem de la Primăria Sectorului 1”, susține Adrian Oianu.

Consilierul local a explicat că pe partea opusă a clădirii Primăriei Sectorului 1 se află un spațiu mai mare, unde a fost organizată o expoziție de fotografie, semnată de Horațiu Șovăială și Cornel Lazia.

„Vreau să spunem că putem să arătăm și lucruri care se întâmplă un pic și, încă o dată, noi apreciem foarte mult când vedem că se face ceva acum. Acest spațiu expozițional, făcut cu o asociație, cu o organizație culturală, a început să fie folosit. Aici avem, în general, un program, dacă vedeți, de luni până vineri, 10-16. De obicei, este închis. Astăzi avem noroc, este deschis.

De luni până vineri, funcționează ca un spațiu comercial, pentru că oamenii vin la expoziții, în general, în weekend și, atunci, ar fi frumos să avem acest spațiu cultural deschis în weekend. Avem o expoziție de fotografie interesantă, cu poze făcute aici, în zonă, care este un lucru foarte frumos, sunt mulți oameni creativi care au expus aici.

Aceste este un lucru foarte bun, încurajăm genul acesta, dar ne-ar plăcea foarte mult, o dată, să fim anunțați și Consiliul să poată să ia decizii competente, legat de ce expoziții se fac, ce evenimente culturale. Vrem să participăm la viața culturală a Sectorului, pentru că de aceea suntem în Consiliu, reprezentând cetățenii.

Al doilea lucru, aceste spații ar trebui să fie accesibile și deschise în majoritatea timpului, mai ales în weekend, pentru ca cetățenii Sectorului, care se plimbă în weekend și când au timp să se plimbe, să poată să se bucure de activitățile culturale”, a spus Adrian Oianu.

”S-ar fi putut face multe la Piața Amzei, dar primarul nu face nimic”

Întrebată cum i se pare că arată Piața Amzei, în prezent, o femeie a spus: „De rahat, pe românește”. „S-ar fi putut face multe – și un mall, și un Mega”, a mai spus femeia, adăugând că doamna Clotilde Armand „nu face absolut nimic”.

Este pustie. Eu veneam aici de zeci de ani, era lumea ca furnicile aici. Parcă este ceva părăsit”, susține un bărbat.

Întrebat cum i se pare ideea primarului Clotilde Armand de a transforma Piața Amzei într-un hub cultural, bărbatul a spus: „Să lase piața cum a fost piață, să-și revină. Aia era cel mai bun. Ce să mai modernizezi? Să fie la ea acolo!”.

„Îmi pare rău, că erau foarte multe magazine unde găseai lucruri bune și, nu știu de ce, dar nu le-au mai dat autorizații. Nouă, celor din zonă, ne pare rău”, a fost răspunsul unei alte femei, întrebată cum i se pare că arată Piața Amzei.

Piața Amzei arată oribil. Din 2009, au dărâmat aici și au făcut o construcție care se pretează cam greu la piață, dar, mă rog, hai să zicem că ar merge. Dar au niște probleme mari de tot – jos, subsolul este inundat, apa este până la genunchi, sunt două lifturi de mașini, care sunt ruginite și nu mai funcționează, pentru că făcuseră lift de mașini.

Despre piață, nici nu mai putem vorbi. Uitați la ce s-a redus piața și vor să facă un hub cultural aici. Nu sunt contra habului cultural, doar că aici a fost o tradiție odată, Piața Amzei a fost ceva”, susține o altă femeie.

Întrebat ce părere are despre starea din prezent a Pieței Amzei, un bărbat a răspuns că i se pare „trist, pentru că nu pare a fi vie”.

Potrivit lui Clotilde Armand, administrația sa și-a propus „refuncționalizarea Pieței Amzei și revitalizarea întregii zone adiacente pieței după modelul implementat deja în marile capitale ale Europei”.

Edilul Sectorului 1 al Capitalei susținea, în iunie 2021, că la Piața Amzei vor fi amenajate zone pentru manifestații culturale, locuri în care turiștii să poată gusta produse din gastronomia autohtonă, precum și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare „to go” și în format food-track.


CITEȘTE ȘI:

Primăria Sectorului 1: Piaţa Amzei, transformată într-un hub cultural şi pol al gastronomiei autohtone

VIDEO | Consilier la primăria condusă de Clotilde Armand: „Șobolanii sunt grași și frumoși în Piața Amzei”

VIDEO EXCLUSIV | Daniel Ciungu, PNL Sector 1: „În Piața Amzei, iertați-mi franceza, ce jeg e pe jos. Se spală o dată la două luni, așa a decis Clotilde Armand”

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și