EXCLUSIV PNRR: Bogdan Glăvan, analist: Criticile din partea Comisiei Europene reflectă capacitatea administrativă foarte scăzută a României. Guvernul pare un elev care a făcut meditații și totuși nu trece clasa

EXCLUSIV PNRR: Bogdan Glăvan, analist: Criticile din partea Comisiei Europene reflectă capacitatea administrativă foarte scăzută a României. Guvernul pare un elev care a făcut meditații și totuși nu trece clasa
Publicat: 11/06/2021, 17:37

Numeroasele observații critice primite de guvern de la Comisia Europeană în legătură cu PNRR arată calitatea muncii depuse la întocmirea acestui proiect, a comentat pentru Gândul Bogdan Glăvan, profesor universitar la URA.

Se cunoaște mai puțin faptul că Guvernul a derulat consultări extinse cu membri Comisiei Europene (CE) înainte de a depune oficial planul de reziliență, diverși miniștri, inclusiv premierul, mergând la Bruxelles pentru a lămuri ce trebuie să conțină documentul, adaugă acesta.

Mențiunea importantă este aceea că, ”aceste lămuriri au avut loc după ce Comisia respinsese deja unele solicitări de finanțare înaintate de guvern, pe parcursul așa-numitor negocieri tehnice”, a comentat exclusiv pentru Gândul, Bogdan Glăvan, profesor universitar și analist economic.

Prin urmare, au avut loc mai multe runde de discuții între autoritățile de la București și oficialii comisiei și au fost vehiculate diferite draft-uri ale documentului, înainte de transmiterea oficială a acestuia. Este un proces normal, ceea ce a început acum, schimbul de mesaje și comentarii pe marginea prevederilor PNRR, dar sunt aspecte care probabil că ar fi trebuit să fie deja înțelese și consemnate ca atare în document, având în vedere discuțiile anterioare.

Guvernul se află, metaforic vorbind, în situația unui elev care, în ciuda orelor de consultații și a meditațiilor, încă nu a produs o lucrare cu care să treacă clasa – Bogdan Glăvan, profesor universitar Economie, URA

Comisia reproșează lipsa de fundamentare economică a anumitor prevederi din plan, atrâgând atenția asupra costurilor bănești nejustificat de mari, cum ar fi în domeniul educației sau al digitalizării. Pe de altă parte, ”este invocată opacitatea anumitor proiecte, precum cele din domeniul transporturilor, cu alte cuvinte lipsa unor foarte clare și necesare detalii, obligatoriu de menționat în document”, explică Bogdan Glăvan.

În opinia profesorului universitar ”aceste critici reflectă capacitatea administrativă foarte scăzută a României”, referindu-se la un exemplu concret. „În PNRR sunt proiecte, precum cel al înființării Băncii de Dezvoltare, pe care mai multe guverne s-au străduit să le realizeze, cheltuind sume importante de bani, fără ca acest demers să aibă finalitate”, amintește Bogdan Glăvan, și exemplele ar putea continua.

Reamintim, astăzi s-a vehiculat intens ideea returnării programului depus de autoritățile române, cu observații de fond și de formă, ceea ce CE și, respectiv, premierul Florin Cîțu au negat. Adevărul este la mijloc, cu alte cuvinte nu este vorba despre o respingere a programului, ci despre o returnare pentru mențiuni suplimentare și clarificări.

”Normal, Comisia Europeană nu acceptă să arunce bani după bani în gaura neagră din România, ci pretinde o definire clară a obiectivelor, un calendar limpede de realizare și un buget fundamentat obiectiv”, precizează Bogdan Glăvan.

Deși face parte dintr-un procedeu normal, de negociere a unui acord contra unei sume foarte mari de finanțare pe care România ar trebui să o primească de la UE (29,2 miliarde euro), și vor începe o serie de negocieri, este probabil că vor fi operat modificări importante în structura PNRR în perioada următoare și va mai dura până se va ajunge la forma finală. Cele mai optimiste estimări ale analiștilor români avansează începutul anului viitor ca perioadă de început concret și primire a fondurilor alocate pe baza programului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”