EXCLUSIV PNRR. Carmen Avram: „Nu s-a întâmplat în niciun stat membru ca planul să aibă observații atât de rușinoase, precum cele primite de România. Primii bani ar putea ajunge la începutul anului viitor”

EXCLUSIV PNRR. Carmen Avram: „Nu s-a întâmplat în niciun stat membru ca planul să aibă observații atât de rușinoase, precum cele primite de România. Primii bani ar putea ajunge la începutul anului viitor”
Publicat: 11/06/2021, 14:16
Actualizat: 13/06/2021, 15:07

Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit despre PNRR, trimis Comsiei Europene, afirmând că  „planul, făcut, de amatori, are cele mai rușinoase observații din UE”.

Carmen Avram a declarat, pentru GÂNDUL.RO, că una dintre cele mai mari probleme a planului trimis de România este nejustificarea și supraestimarea costurilor.

Cea mai mare problemă din PNRR

„Cea mai mare problemă este că documentul este un plan făcut de amatori. Fie nu au știut ce să pună, fie nu au vrut. Planul acesta este conceput de CE pentru a ajuta statele membre să se refacă după criza Covid-19”.

„M-am uitat pe răspunsurile Comisiei. Este absolut rușinos”

„De ce ai vrea să umfli prețurile pentru proiectele pe care le trimiți la Bruxelles? De ce trimiți un proiect care nu explică cum s-au făcut calculele?

Spre exemplu, nu se explică cum s-a ajuns la suma de 100 de milioane de euro.

Cum să trimiți un proiect la Bruxelles, un copy-paste, când trebuia trimis un proiect conectat la realitățile din prezent, pentru ca suma totală să fie aprobată?”

Carmen Avram spune aceste observații nu sunt normale, iar de regulă, observațiile se fac la detalii.

„Am văzut alte observații, în cazul altor state membre. Nu se referă la justificarea costurilor supraestimate. Vor fi ajutați să își refacă programele. Problema este atunci când ceri ajutorul din afara țării, demonstrezi că ești incapabil să-l faci de unul singur. Domnul Ghinea ar trebui să își dea demisia astăzi!”

Europarlamentarul a comentat afirmațiile ministrului Ghinea, potrivit cărora  „tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre”.

Carmen Avram spune că niciun stat membru nu a primit observații atât de rușinoase. Europarlamentarul mai spune că meritul aprobării PNRR nu va fi al Guvernului României, ci al Comsiei, care va face tot ce e posibil că planul să fie finalizat până în toamnă.

„Ghinea și Guvernul vor fi ajutați să facă lucrurile cum trebuie”

„Comisia Europeană nu își va permite să lase în urmă un stat. Dacă acest proiect va fi aprobat în toamnă, va fi foarte târziu. Noi trebuie să luăm banii acum! Acest proiect ar trebui adoptat, pentru că Executivul european are tot interesul să nu existe decalaje între state. Acest domn Ghinea și Guvernul vor fi ajutați să facă lucrurile cum trebuie. S-a făcut de rușine de patru ori în Europa. Au trimis planul de trei ori.

„Nu s-a întâmplat în niciun stat din Europa ca planul să aibă observații atât de rușinoase, cum are România”

Domnul Ghinea, orice s-ar întâmpla și indiferent de pariurile făcute, ar trebui să știe că dacă planul va fi gata, nu va fi meritul lui, ci meritul Comisiei Europene care, de 18 luni face tot ce poate să țină Europa unită și să evite declalajele.

De ce spune Ghinea că planul va fi gata până în toamnă? Comisia are tot interesul ca planul să fie gata până în toamnă!”

Carmen Avram spune că interesul Grupului Partidului Popular European (Grupul PPE) este să rămână la guvernare, de aceea nu vor lăsa guvernele, care fac parte din același grup politic, să dea greș.

„Toată lumea joacă politic, deși vorbim despre bani”

„Când un guvern face parte din cel mai mare grup politic din PE, din care fac parte Angela Merkel, președinta Comsiei Europene și alți comisari puternici, nu cred că vor da o armă opoziției, ci vor ajuta ca acești oameni să rămână la guvernare. Nu vor fi lăsați să dea greș”.

Deadline, în toamnă

„Despre ce deadline vorbim? Comisia a primit deja planurile altor state membre, este încântată de acestea, banii vor ajunge în câteva săptămâni. Noi vorbim despre un plan care va fi gata în toamnă, apoi va mai dura o luna să fie evaluat. Primii bani ar putea ajunge în România la începutul anului viitor. Dacă planul este întors din drum, nu vom primi niciun ban în 2021.

  • Agricultură, fără alocări

Suntem singura țară din UE care nu are trecută un capitol destinat agriculturii, în PNRR. Din punctul meu de vedere, cei care au lucrat la acest plan sunt niște amatori, inclusiv la Ministerul Agriculturii. Sunt niște oameni care au îngenunchiat agricultura, într-un moment în care se putea salva. Fermierilor nu li se spune adevărul. Dacă oamenilor nu li se spune că în viitor va trebui să renunțe la substanțele pe care le folosesc în prezent, cu ce vor putea să le înlocuiască? Acestor oameni nu li se spune ce urmează.

Atât în ceea ce privește Legea europeană a climei, cât și Acordul pe noua Politică Agricolă Comună (PAC), nimeni din această țară nu este informat ca să înțeleagă câte schimbări vor urma în România. Acest PNRR era imperativ să fie făcut, având la bază aceste probleme privind digitalizarea și agricultura, pe baza cărrora să construim, nu să inventăm calcule. Agricultura și digitalizarea vor produce schimbări mari în UE. Noi vom rămâne la coada Europei”.

„Alte țări au trimis sume de trei ori mai mici”

„Problema este că banii nu vor rămâne în România, ci la companii angajate din afara țării. Noi nu vom beneficia de acest ajutor.

Spania, un exemplu pozitiv în ceea ce privește planul trimis la Comisia Europeană

Spania are guvernanți care nu se gândesc cum să își ajute prietenii. Fermierii din Spania produc foarte mulți bani pentru țara lor. Spania nu își permite să piardă bani de la fermieri. Când are la dispoziție zeci de miliarde de euro,  consultă fermierii în ceea ce privește nevoile acestora.

Investițiile trebuiau să fie făcute în ajutarea minerilor, după închiderea minelor. Trebuia gândită o reformă în acea zona și reorientarea angajaților care vor rămâne pe drumuri. România viitorului trebuia să fie o Românie digitalizată, o Românie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, cu locuri de muncă în domenii care nu poluează, astfel încât țara să prospere.

Acest plan este generos în ceea ce privește bicicletele, mai puțin generos în ceea ce privește această reformă.

Agricultura este pe butuci din cauza faptului că acest guvern nu le-a dat banii fermierilor care li se cuveneau. Se putea face un plan care să transforme agricultura într-una organică, nu pentru că se cere, ci pentru că România are acest potențial. Agricultura organică poate hrăni populația, s-ar fi putut crea nișe în Europa pentru producția din România.

Asta îndeamnă să ai o viziune. Proiectul acesta nu are nicio viziune. Proiectul este făcut pentru prieteni”, spune europarlamentarul pentru GÂNDUL.RO.

Sursele Gândul au confirmat, pe 10 iunie, că evaluările Executivului european sunt extrem de critice.

„Există observații. Sunt probleme mari”, spun sursele Gândul.RO.

Următorul pas este ca Comisia Europeană și Consiliul să aprobe planurile. După primirea evaluării Comisiei, Consiliul are la dispoziție patru săptămâni pentru a adopta deciziile de punere în aplicare cu majoritate calificată.

Primele planuri vor putea fi astfel lansate de Consiliul ECOFIN până la jumătatea lunii iulie.

Implementarea va fi cheia succesului planurilor naționale. Grupul de lucru Recuperare al Comisiei va revizui criteriile de referință convenite în planuri și va specifica obiective detaliate și repere în acordurile operaționale cu statele membre.

Planul Portugaliei de recuperare și reziliență (PRR) a fost primul care a fost livrat la Bruxelles și este, de asemenea, printre primele cinci care au fost validate de tehnicieni și comisari ai Executivului comunitar.

Executivul comunitar a anunțat că președintele va călători în cinci state membre în perioada 16-18 iunie, pentru a anunța rezultatul primelor evaluări pe care Bruxellesul le pregătește să le finalizeze, anticipând astfel primele cinci țări care au primit aprobarea PRR: Portugalia și Spania (16 iunie), Grecia și Danemarca (17) și Luxemburg (18).

Până în prezent au fost livrate 23 de planuri la Bruxelles. Doar Malta, Bulgaria, Olanda și Estonia nu și-au livrat încă PRR.

Citește și: EXCLUSIV PNRR. Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: La ritmul investițiilor de-acum, ne trebuie câteva sute de ani să putem mișca ceva în agricultură

VIDEO | Ghinea despre subiectul pensiilor : Sper că au fost clarificate în textul PNRR-ului / Să nu mai transferăm costul unei autostrăzi în fiecare an de la bugetul de stat la bugetul de pensii

EXCLUSIV PNRR. Dragoș Tudorache (USR PLUS), despre calendarul Comisiei Europene: „Există două grupuri de state care vor primi banii. Se politizează în mod absurd această situație de către PSD”

Florin Cîțu, despre PNRR: „Nu a fost respins și retrimis, nu pierdem acești bani. Nimeni nu pleacă acasă sau în concediu până când nu este aprobat” – VIDEO

Loredana Dinu
S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang