Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV PNRR. Dragoș Tudorache (USR PLUS), despre calendarul Comisiei Europene: „Există două grupuri de state care vor primi banii. Se politizează în mod absurd această situație de către PSD”

EXCLUSIV PNRR. Dragoș Tudorache (USR PLUS), despre calendarul Comisiei Europene: „Există două grupuri de state care vor primi banii. Se politizează în mod absurd această situație de către PSD”

EXCLUSIV PNRR. Dragoș Tudorache (USR PLUS), despre calendarul Comisiei Europene: „Există două grupuri de state care vor primi banii. Se politizează în mod absurd această situație de către PSD”

Europarlamentarul Dragoș Tudorache a vorbit pentru Gândul.RO despre observațiile făcute de Comisia Europeană cu privire la PNRR-ul trimis de Guvernul României. Eurodeputatul spune că nu există un tratament diferențiat, „România este tratată că orice alt stat membru. Ne aflăm într-un proces cât se poate de firesc pentru orice alt instrument financiar, cu atât mai mult în cazul PNRR-ului, dată fiind suma importantă”.

Europarlamentarul spune că procesul de evaluare și realizare a observațiilor este unul care se întâmplă întotdeauna când se depune un program financiar.

„Întotdeauna, are loc un proces interactiv între Comisie și statul membru care depune un program financiar . Interacțiunea este parte din procesul realizat în gestionarea finalizării unui program financiar. Aceste comentarii și observații sunt pe costuri, formulări. Este parte din metodologia urmată de Comisie”.

Euodeputatul mai spune că procesul interactiv dintre Comisie și România este „politizat de PSD, o situație absurdă și o dovadă a lipsei de iresponsabilitate”.

„Observ, de ieri, că s-a dat o amploare politică acestui context. Nu am mai auzit să discutăm politic despre niște comentarii venite de la Comisie cu aspect financiar. Se politizează în mod absurd această situație de către PSD. Este o dovadă de iresponsabilitate. Nu aș vrea să cred că la nivelul PSD nu se cunosc aceste lucruri”.

Europarlamentarul spune că România este într-un proces de evaluare, potrivit calendarului Comisiei Europene.  „România, alături de alte state membre, a depus planul la sfârșitul lunii mai, tocmai de aceea va dura până în luna septembrie dialogul cu Executivul european”, spune europarlamentarul. Mai mult, Tudorache spune că primele alocări ar putea fi primite în toamnă.

Există două grupuri de state care vor primi banii: un val de 16 state membre care vor primii banii în luna iulie, după adoptarea deciziei Consiliului, în luna iulie, iar celelalte vor primi banii după adoptarea planului, din toamnă.

Calendarul alocărilor

„Este important de înțeles că există două valuri: 16 state membre vor primi banii în luna iunie, iar celelalte, care fac parte din al doilea val, în luna septembrie, conform calendarului Comisiei Europene.

16 state membre au depus prima variantă de program, iar un al doilea val de state membre, care au depus la final de mai, în care ne aflăm și noi, vor finaliza în luna septembrie.

Acest program va trebui aprobat în luna septembrie. Primele state, aflate în primul val, sunt gata să primească plățile, după adoptarea deciziei, în luna iulie. În cazul nostru, dacă programul este adoptat în luna septembrie, ne putem aștepta să ajungă primele alocări finaciare, după câteva săptămâni”.

Întrebat despre posibilitatea ca România să depună PNRR-ul mai devreme, alături de statele din primul val, europarlamentarul a spus:

„Sunt convis că ministerele implicate vor depune toate eforturile pentru a răspunde solicitărilor Comisiei. Dacă se va finaliza acest proces mai devreme, este cu atât mai bine”.

Eurodeputatul spune că diferențele în ceea ce privește costurile pot fi rectificate prin dialog, în vederea răspunderii criteriilor foarte complexe ale Comisiei.

Despre inadvertențele privind costurile în PNRR

„Nu există un program național care să fie aprobat fără contactul cu Comisia Europeană în privința comentariilor. Pot apărea diferențe în ceea ce privește fondul proiectului, al costurilor etc. Tocmai de aceea există acest dialog, pentru a răspunde criteriilor foarte complexe la care trebuie să răspundă statele membre”.

În ceea ce privește alocarea de 10% din totalul sumei de 29,2 miliarde de euro firmelor de consultanță, eurodeputatul spune că nu doar România prevede aceste sume. „Sunt convins că în această a doua fază, Comisia se află în dialog cu toate celelalte state membre”.

Despre cele aproximativ două miliarde de euro din PNRR, alocate pe consultanţă

„Sunt unele state membre care alocă astfel de sume. Comisia încurajează astfel de sume, în ceea ce privește asistența tehnică, în elaborarea unor proiecte. Nu este doar România care prevede aceste sume. Polonia și alte state membre fac aceste lucruri. Dacă Comisia va consideră că alocarea respectivă este mult prea mare, ajustările ulterioare vor fi făcute”.

Sursele Gândul au confirmat, pe 10 iunie, că evaluările Executivului european sunt extrem de critice.

„Există observații. Sunt probleme mari”, spun sursele Gândul.RO.

Citește și: EXCLUSIV PNRR. Carmen Avram: „Nu s-a întâmplat în niciun stat membru ca planul să aibă observații atât de rușinoase, precum cele primite de România. Primii bani ar putea ajunge la începutul anului viitor”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele

Citește și