EXCLUSIV | Politologul Cristian Pîrvulescu, despre „dispariția” UDMR de la guvernare, renunțarea la Bogdan Aurescu și revenirea Alinei Gorghiu

EXCLUSIV | Politologul Cristian Pîrvulescu, despre dispariția UDMR de la guvernare, renunțarea la Bogdan Aurescu și revenirea Alinei Gorghiu
Publicat: 14/06/2023, 21:48
Actualizat: 15/06/2023, 03:55

Politologul Cristian Pîrvulescu a făcut pentru GÂNDUL o analiză a situației politice din România, după rotația guvernamentală, cu Marcel Ciolacu premier desemnat. Acesta susține că noul Guvern începe sub auspicii proaste, cu măriri de salarii, în condițiile în care curba inflaționistă este descendentă.

Politologul mai spune că imaginea României de stabilitate, de nou, de modern politic, într-o zonă care este profund instabilă, a fost afectată.

În opinia lui Cristian Pîrvulescu, premierul Marcel Ciolacu va trebui să depună foarte mult efort ca să îmbunătățească această imagine, în condițiile în care auspiciile bugetare sunt proaste.

„Va avea, cu siguranță, consecințe asupra calității actului de guvernare”

În ceea ce privește ieșirea UDMR de la guvernare, profesorul Cristian Pîrvulescu spune că una dintre probleme este că s-ar putea să cadă legi.

„Va crea (ieșirea UDMR de la guvernare – n.r.) foarte multe probleme guvernării din România, pentru că politica nu este aritmetică. Altfel spus, da, cele două partide, împreună cu minoritățile naționale, au 62-63% din voturi, dar asta nu este suficient. Pentru că, unu, din diferite motive, inclusiv din cauza problemelor de cooperare dintre cele două partide, disciplina parlamentară nu funcționează și legile pot să nu treacă.

Deci, una dintre probleme este că s-ar putea să cadă legi. Opoziția va ieși întărită, mă refer la opoziția democratică, pentru că alături de USR și Forța Dreptei, apare și UDMR, și va avea mai multă consistență, chiar dacă nu va putea răsturna Guvernul, va crea o presiune mai mare.

Evident că este bine pentru democrație, asta întărește democrația parlamentară, dar, pe de altă parte, având în vedere situația Guvernului, va avea cu siguranță consecințe asupra calității actului de guvernare și mai ales a comunicării dintre Parlament și Guvern”, a explicat politologul.

„Este o încercare de a recupera electoratul naționalist, în special cel din Transilvania pentru PNL și PSD”

Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre motivele pentru care UDMR nu mai apare, așa cum își obișnuise electoratul, în Coaliția de guvernare – surpriza acestei rotații guvernamentale -, dar și despre „prețul” acestei decizii.

„Naționalism, în primul rând, și frica de extremism. Încercarea de a recupera electoratul naționalist, în special cel din Transilvania, pentru PNL, dar și pentru PSD. Uitați-vă la discursul domnului Ciolacu, care vorbește despre patriotism economic românesc și vorbește de români ca «sclavi moderni ai Occidentului», care este deja un limbaj antieuropean, nu doar naționalist.

Încercarea este de a recupera o parte din electorat – pentru că, în Transilvania, AUR câștigă în special prin bazele PNL, în vechiul regat de la PSD. Este variată situația. Există însă o parte a electoratului PSD, de exemplu profesorii – care fuseseră câștigați deja de Dragnea, dacă mai era nevoie, prin măririle salariale din 2018. Ei bine, zona profesorilor, este clar că acum – în condițiile mișcării sociale scăpate de sub control de lideri și de politicieni – au luat direcția AUR.

Vor fi, cel mai probabil – pentru că sunt frustrați, sunt nemulțumiți – votanți AUR și pe aceștia încearcă să-i recupereze, prin eliminarea UDMR-ului. Pentru că, la nivelul electoratului simplu, se consideră că UDMR este o problemă de securitate națională, în momentul în care este prezent la guvernare și că oricum este vorba de un partid antiromânesc. Și atunci, nu-i așa, este eliminat partidul antiromânesc”, a spus Cristian Pîrvulescu

„Asta va duce la fracturi și la tensiuni pe care nu le aveam”

Politologul a subliniat că UDMR asigura ceea ce mulți nu vedeau, și anume pacea etnică, existând acum posibilitatea ca, ajuns în opoziție, partidul să fie obligat să se radicalizeze, pentru că nu are nimic de oferit și pentru a păstra voturile și relația cu societatea.

„Problema este că acest așa-numit partid antiromânesc, aflat la guvernare în mod discontinuu, dar cu influență permanentă din 1996, a asigurat un beneficiu pe care nu-l putem măsura, care este o parte din succesul pe care unii nu vor să-l vadă. A asigurat pacea etnică. În perioada 1990-1995-1996, situația a fost tensionată.

Minoritatea maghiar, din cauza naționalismului sau lipsei de interes pierdută total de către societatea românească, a fost recuperată de către Budapesta în ultimii 30 de ani de guvernare Orban, ea trăiește în România, dar gândește la Budapesta. Urmăresc televiziunile, citesc presa budapestană, urmăresc dezbaterile din Ungaria.

În condițiile astea, evident că radicalismul societății maghiare influențează. UDMR-ul aflat la guvernare reușea să țină acest radicalism sub control. Ajuns în opoziție, UDMR va fi obligat să se radicalizeze, pentru că nu are nimic de oferit și, pentru a păstra voturile și relația cu societatea, va trebui să meargă în urma societății, care este mult mai radicală.

Și știți ce mi-e teamă? Că una din consecințe va fi că însăși partidele-sistem, aflate în guvernare în România, vor avea aceeași tentație, pentru a răspunde la o situație asemănătoare. Deci, se vor radicaliza și ele, încercând să țină pasul cu societatea. Și asta va duce la fracturi și la tensiuni pe care nu le aveam. În interesul cui? Nu în interesul României”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Renunțarea la Aurescu, dar reapariția Alinei Gorghiu

În ce privește cu renunțarea la ministrul Bogdan Aurescu, politologul Cristian Pîrvulescu spune că „este o concesie pe care președintele Iohannis a făcut-o unor lideri din PNL, care își făcuseră un obiectiv din îndepărtarea lui Aurescu, din diferite motive.”

Analistul politic susține însă că este surprins de apariția pe listele de miniștri a Alinei Gorghiu, care a primit Ministerul Justiției.

„Și atunci, rocada – pentru că și aici vorbim despre o rocadă între Bogdan Aurescu și Luminița Odobescu – a fost maximul de concesie pe care președintele a făcut-o, în condițiile în care rămâne în continuare apropiat de ministru. Nu am fost foarte surprins de chestiunea asta, poate și pentru că eram informat și știam că s-a făcut această promisiune de câteva săptămâni.

Mai degrabă, surprinzătoare a fost reapariția Alinei Gorghiu, dacă vreți, pentru că numele ei a mai fost pronunțat, dar părea să fie aruncat numai în joc. Tentația oamenilor este să spună: greii din partid nu au mai apărut. Păi Alina Gorghiu este un greu din partid, a fost președintele partidului la fuziunea pe care au realizat-o în 2014, iar Ministerul Justiției (preluat de Alina Gorgiu – n.r.) este unul din ministerele regaliene, adică este un minister de cooperare cu președintele.

Practic, președintele a acceptat că apărarea merge la PSD, se pare că domnul Angel Tîlvăr este un ministru care înțelege foarte clar cum funcționează puterile președintelui și se consultă cu acesta pe orice temă, deci nu există niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere. Și atunci, președintele își păstrează autoritatea asupra acestor ministere – Justiție, Apărare, Interne și Externe”, a punctat politotologul.

Cum va funcționa Guvernul cu Marcel Ciolacu premier? „Stabilitatea s-a evaporat”

În ce privește noul Guvern, analistul politic este de părere că, cel mai probabil, vor fi disensiuni foarte multe.

”Vedeți, stabilitatea s-a evaporat, a fost în mare măsură compromisă de criza socială pe care, poate, a inițiat-o PSD, în încercarea de a avea o mai mare pondere în negocierile cu PNL. Sau poate nu.

Îmi este greu să spun, cu siguranță a avut o dimensiune politică, dar eu cred că a fost mult mai amplă decât un simplu joc al PSD-ului. Dar începe sub auspicii proaste, cu măriri de salarii, în condiții în care avem o curbă inflaționistă descendentă. Toată lumea știe că orice mărire de salariu duce la creșterea inflației, care creează problemme.

Imaginea României, aceea de stabilitate, de tranziție clară, simplă, senină, de nou, modern politic, într-o zonă care este profund instabilă a fost afectată. Va trebui să depună foarte mult efort domnul Ciolacu ca să îmbunătățească această imagine, în condițiile în care auspiciile bugetare sunt proaste”, a mai spus politologul Cristian Pîrvulescu.

UDMR, marele absent al Guvernului Ciolacu

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, la Parlament, după şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL, că își dorește ca noul Guvern să aibă continuitatea reformelor începute pentru România.

În ceea ce privește surpriza din rotația guvernamentală, și anume ieșirea UDMR de la guvernare, Nicolae Ciucă a explicat că nu crede că a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situaţie conflictuală şi că a rămas în dialog cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, să aibă susţinere parlamentară pentru obiectivele Coaliției de guvernare.

„Îmi doresc ducerea la bun sfârșit a reformelor asumate de către România. Am fost cât se poate de sincer și onest în a relata modul în care s-au desfășurat aceste negocieri. Am spus foarte clar că PNL a avut ca primă opțiune de negociere rămânerea în protocol. În momentul în care nu s-a putut asta, s-a ales opțiunea ca fiecare dintre celelalte două partide, PNL și PSD, să ofere un minister UDMR-ului.

În aceste discuții, când a fost vorba despre ce poate să ofere PNL – și a fost și solicitarea UDMR pentru Ministerul Dezvoltării -, a fost Ministerul Energiei. Un minister pe care l-am dat. Aici a ieșit din joc puterea noastră de a oferi și deschiderea la dialog. Noi am oferit Ministerul Energiei”, a explica Nicolae Ciucă de ce Coaliția a rămas fără UDMR.

UDMR nu votează Guvernul Ciucă

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota Guvernul Ciolacu, realizat în urma rotației guvernamentale.

Kelemen Hunor susține că UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de Coaliţie, dar că, în acest moment, nu sunt întrunite condiţiile pentru a guverna împreună cu PNL şi PSD.

”În fruntea ministerelor pe care le-am condus, am demonstrat că putem lucra cu profesionalism, responsabilitate, transparenţă şi predictibilitate şi că munca noastră are rezultate. Toată lumea recunoaşte acest lucru, iar partenerii noştri nu au adus niciun argument pentru a ne explica de ce ar trebui să renunţăm la ministerele deţinute de noi până acum”, a precizat Kelemen Hunor.

”PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele”

Președintele UDMR a mai spus că PNL refuză ca UDMR să conducă în continuare Ministerul Mediului, situație în care ”lucrurile se opresc.”

”Am impresia că respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer. Cei doi parteneri au spus că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL. (…) Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu.

Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. La un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL ori Ministerul Economiei, ori MIPE, ori Sănătatea, dacă ei renunță la Mediu în favoarea UDMR. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL”, a conchis Kelemen Hunor.

Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
  • Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Muncii – Marius Budăi
  • Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
  • Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
  • Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
  • Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
  • Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea

CITEȘTE ȘI:

Toți miniștrii propuși de Marcel Ciolacu în noul Guvern au fost avizați favorabil, după audieri pe repede înainte. Ce urmează

Rotația fără UDMR, primele REACȚII! Kelemen Hunor îl contrazice pe Nicolae Ciucă: „Cum să-l votăm?”

Program de guvernare | Marcel Ciolacu, premier desemnat: ”Luptăm ca românii să nu mai fie «sclavii moderni» ai Europei”

EXCLUSIV | Ce candidați surpriză și alianțe ar putea aduce alegerile din 2024. Analist: ”Partidele vor fi în spatele unui lider, carismatic sau nu”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri