EXCLUSIV | Povestea femeii care a leșinat când își căuta dreptatea în primăria lui Clotilde Armand. Cum sunt amânate cu anii avizele pentru construcții: ”Există zeci de PUD-uri ținute de primar în sertar, este un abuz în serviciu”
O ședință ordinară a Consiliului Local al Sectorului 1 a avut o desfășurare cu totul neașteptată, iar finalul ar fi putut fi unul tragic. În centrul atenției s-a aflat o femeie de 55 de ani care dorea să afle, direct de la sursă, de ce nu poate beneficia de un aviz pentru un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pe care l-a depus încă din 2020.
Fără a primi vreo explicație, femeia s-a lovit de un blocaj total, de-a lungul timpului, documentația întocmită a expirat, iar lupta sa pentru a-și face dreptate se dovedește a fi una de Sisif. Din cauza emoțiilor pe care le-a avut în timpul acestei ședințe, pe fondul a doi ani de tergiversări inexplicabile, femeii i s-a făcut rău, fiind scoasă pe targă din sediul primăriei conduse de Clotilde Armand. Două echipaje SMURD au ajuns la fața locului și i-au acordat ajutor medical, apoi au transportat-o la Spitalul Floreasca, pentru investigații suplimentare.
Potrivit informațiilor obținute ÎN EXCLUSIVITATE de Gândul, femeia a depus toate actele necesare pentru PUD, numai că a intervenit un blocaj la nivelul primăriei pe care o coordonează Clotilde Armand, răspunsul lăsându-se așteptat luni în șir. Ulterior, pe data de 7 decembrie 2021, acest PUD a fost supus votului în Comisia de Urbanism, numai că nu a mai ajuns și la votul din Consiliul Local.
”PUD-urile, ținute nejustificat la sertar”
Totuși, cum s-a ajuns într-o astfel de situație și de ce trebuie să treacă chiar și ani pentru ca astfel de Planuri Urbanistice de Detaliu să fie supuse votului?
Surse Gândul din Primăria Sectorului 1 au declarat că acesta nu este decât un caz dintre multe altele, iar Clotilde Armand este cea care decide care PUD-uri rămân la sertar și care sunt supuse votului în Consiliul Local, modalitatea de selecție fiind în funcție de propriile interese.
”Aproape toate PUD-urile sunt în aceeași situație, fiind ținute nejustificat la sertar (n.red. – de către primarul Sectorului 1) și aduse la votul din Consiliul Local la momentul când expiră avizele și trebuie reactualizată documentația.
De asemenea, în timpul ultimelor două astfel de ședințe în care au existat PUD-uri pe ordinea de zi, reprezentanții USR/PSD au ieșit din sală, lipsa de cvorum ducând la blocarea PUD-urilor și la expirarea avizelor”, spun sursele Gândul.
- Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) reprezintă de fapt documentația aferentă Planului Urbanistic General (PUG) și Planului Urbanistic Zonal (PUZ), explicând și detaliind conținutul acestor planuri, sub formă de prescripții și recomandări, corelate cu condiționările din Certificatul de Urbanism, în vederea urmăririi și aplicării lor.
- PUD-ul reprezintă documentația prin care se asigură condițiile de amplasare, dimensionare, conformare și servire edilitară, a unuia sau mai multor obiective, pe o parcelă, în corelare cu funcțiunea predominantă și vecinătățile imediate (se studiază mai multe amplasamente, opțiunea pentru realizarea unei construcții compatibile cu funcțiile urbane).
- Planul Urbanistic de Detaliu este de fapt documentul consultat de Serviciul de Urbanism din primărie atunci când este cerut un certificat de urbanism sau o autorizație de construire; dacă nu există PUD pentru terenul respectiv, Primăria cere mai întâi întocmirea lui, pe baza PUG-ului și a PUZ-ului.
”Clotilde Armand refuză să pună unele PUD-uri pe ordinea de zi”
Potrivit acelorași surse Gândul, dosarul femeii căreia i s-a făcut rău chiar în timpul ședinței de Consiliu Local la primăria condusă de Clotilde Armand avea avizul final încă din luna decembrie a anului 2021.
Dar problema și mai gravă, spun sursele citate, este că aceste PUD-uri nu pot fi introduse pe ordinea de zi a ședințelor de Consiliu Local decât de primar, respectiv de Clotilde Armand. Și nimeni nu înțelege care sunt criteriile în funcție de care ”selectează” primarul Sectorului 1 aceste PUD-uri, iar Clotilde Armand nu oferă, niciodată, explicații, atitudinea sa fiind considerată discreționară.
”Dacă ne referim strict la acest dosar al femeii de 55 ani căreia i s-a făcut rău, problema este că a durat doi ani și jumătate până când s-a ajuns în Consiliul Local, primarul (n.red. – Clotilde Armand) refuzând să-i pună PUD-ul pe ordinea de zi în decursul a multor zeci de ședințe. Și nu numai dânsei.
Pur și simplu ține dosarul în sertar. Femeia avea toate semnăturile, lucrarea a fost avizată. Indiferent dacă a fost avizată pozitiv sau negativ, asta nu contează, pentru că avizul Comisiei de Urbanism a Consiliului este unul opțional pentru consiliu. Este obligatoriu sa fie dat, dar nu este obligatoriu ca votul sa fie același ca cel din această comisie. Se discută și pe oportunitate în comisia asta de urbanism. Se verifică legalitatea, înainte de toate, în Comisia Tehnică de Urbanism, compusă din arhitecți. Comisia Tehnică a avizat favorabil. Arhitectul-șef a avizat favorabil.
Important este că primarul decide cum se face ordinea de zi. Doar primarul poate propune PUD-urile Consiliului Local. Primarul este inițiatorul, la PUD-uri, și Clotilde Armand refuză să le pună, pe unele, pe ordinea de zi. În cazul doamnei respective, Clotilde Armand a refuzat luni de zile. PUD-ul dânsei a fost avizat în luna decembrie 2021, iar de atunci au fost zeci de ședințe.
Dar există zeci de astfel de PUD-uri ținute la sertar și este vorba despre un abuz în serviciu al primarului Clotilde Armand. Nu dă niciodată explicații referitoare la modul în care selectează PUD-urile, cert este că unele merg mai departe, pe filieră, în timp ce altele stau în sertar. Într-un final, a le pune sau nu pe ordinea de zi este doar decizia lui Clotilde Armand”, declară sursele Gândul.
”Orice nu este făcut de Clotilde Armand, ca imagine, nu merge mai departe””
Dincolo de problema acestor PUD-uri care nu sunt puse pe ordinea de zi de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 ar ”lucra” intens și la propria imagine, renunțând la unele investiții numai pentru că proiectele aparțin unei alte formațiuni politice.
Milioane de lei sunt redirecționate către ”Spații Verzi”, spune și consilierul local Daniel Ciungu – contactat de Gândul – cu toate că acolo există deja un buget consistent. Paradoxal, Clotilde Armand nu a reușit să cheltuiască decât 1,5%, la jumătatea anului 2022, din bugetul total alocat investițiilor, iar primarul Sectorului 1 este acuzat și de ”incompetență totală”.
”Acum, Clotilde Armand a mutat, practic, vreo 44 milioane de lei de la lifturi (n.red. – reabilitarea lifturilor), pentru că proiectul este propus de PNL. Banii au fost mutați la spații verzi. Numai că, la spații verzi, deja erau 100 de milioane de lei în buget. Și oricum nu i-a cheltuit nici pe aceștia, pentru că primarul Clotilde Armand a cheltuit, până astăzi, doar 1,5 % din bugetul total alocat investițiilor, ceea ce este și mai grav. Va ajunge maxim la 2% până la finalul lunii. 2% pe jumătate de an, este noaptea minții. Incompetență totală!
La fel, a mutat banii destinați contrucției de noi parcări tot la spații verzi, pentru că un astfel de proiect era propus tot de liberali. O alegere politică, în ultimă instanță. Orice nu este făcut de ea, ca imagine, nu merge mai departe”, ne-a transmis, în exclusivitate, Daniel Ciungu, consilier local și președintele de ședință al Consiliului Local al Sectorului 1.
Citește și: