Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Povestea șocantă a femeii care și-a scos fetița din spital pe numele altei femei. După 18 ani, a convins instanța că ea este adevărata mamă

EXCLUSIV | Povestea șocantă a femeii care și-a scos fetița din spital pe numele altei femei. După 18 ani, a convins instanța că ea este adevărata mamă

EXCLUSIV | Povestea șocantă a femeii care și-a scos fetița din spital pe numele altei femei. După 18 ani, a convins instanța că ea este adevărata mamă
Povestea femeii care și-a scos fetița din spital pe numele altei femei

Cazul unei femei care a născut într-un spital din România fără a avea acte și a plecat cu copilul pe numele altei femei pare o poveste dintr-un film, însă ea s-a întâmplat cu adevărat în urmă cu 18 ani. Femeia a reușit atunci să-și scoată fetița din spital pe numele surorii sale, iar în toți cei 18 ani, copilul nu a avut acte cu numele real al mamei care i-a dat viață.

Femeia avea 30 de ani în 5 august 2005, când a născut o fetiță, la un spital dintr-un oraș din județul Iași. La acel moment, femeia, care locuia într-un sat din Iași, nu avea o carte de identitate valabilă, așa că a folosit buletinul surorii sale, mai mare cu trei ani decât ea, ca să poată pleca acasă cu copilul.

Fetița nu a fost înregistrată după naștere la starea civilă, iar femeia s-a gândit că poate folosi buletinul surorii sale pentru că ambele aveau același prenume, iar numele era aproape identic, sora sa având la nume doar cu o literă în plus.

Pentru că pe actul de externare al fetiței, în dreptul numelui mamei, era de fapt trecută sora femeii, aceasta avea toate drepturile și obligațiile unui părinte. Copila a locuit însă tot timpul cu mama sa reală.

Fata cu două mame și fără identitatea

În 14 ani de la externare, fetița nu a fost înregistrată la Serviciul de Stare Civilă și nu a avut un certificate de naștere. Abia când a împlinit vârsta pentru a avea carte de identitate, cum se știa că nu are niciun document de identitate, s-a solicitat spitalului unde s-a născut un act doveditor.

Pe certificatul constatator al nașterii eliberat de spital în 16 iulie 2019 apărea însă, la rubrica mamă, numele surorii femeii care a născut-o pe fetiță, pentru că în registre s-au folosit datele din buletinul primit la externarea din august 2005.

Ca să se poată îndrepta situația și să aibă carte de identitate, doi ani mai târziu, în august 2021, fata le dă în judecată pe cele două mame, pentru a se stabili filiația. La momentul depunerii acțiunii, fata împlinise de 12 zile vârsta de 16 ani.

Dosarul este înregistrat la Judecătoria Pașcani în 17 august 2021, iar acțiunea este făcută pentru stabilirea maternității. Practic, fata cerea judecătorilor să constate că pe certificatul constatator al nașterii din 2005, eliberat în 2019, nu este trecută mama sa reală, ci mătușa sa.

A convins instanța că are altă mamă

Judecata a început patru luni mai târziu și s-a finalizat în 9 mai 2023, dar decizia a fost pronunțată, după două amânări, pe 31 mai 2023, cu două luni și cinci zile înainte ca fata să împlinească 18 ani.

Pentru a dovedi cine este cu adevărat mama sa, fata a solicitat instanței să fie efectuată o expertiză medico-legală ADN. Mai bine de un an a durat finalizarea expertizei, care a ajuns la dosar în 3 februarie 2023, de la Institutul de Medicină Legală Iași.

Având rezultatul testului ADN și actele care arătau că nu femeia care a născut fetița în 2005 este înregistrată ca mamă a acesteia, instanța a admis cererea și a dispus să se facă în acte corecțiile, iar fata să poarte numele mamei sale, și nu pe cel al mătușii.

”Din susținerile reclamantei și a pârâtei (…) şi mai ales din concluziile raportului de expertiză efectuat în cauză rezultă că într-adevăr, mama biologică a minorei (…),  născută la data de 5.08.2005,  este pârâta (…) născută la data de (…) 1975, iar nu pârâta (…), născută la data de (…) 1972.

În condițiile în care posesia de stat a minorei, astfel cum rezultă din probele administrate, nu este concordantă cu mențiunile din certificatul constatator al nașterii, față de prevederile art. 411, art.421 Cod Civil, aplicabile în speță, instanţa urmează a admite acțiunea astfel cum a fost formulată.

Se va constata că pârâta (…), născută la data de (…) 1975, este mama minorei (…), născută la data de 5.08.2005 Se va încuviința ca minora (…),  născută la data de 5.08.2005, să poarte pe viitor numele de familie al mamei, acela de “(…)”.

Se va dispune efectuarea cuvenitelor mențiuni pe marginea certificatului medical constatator al nașterii înregistrat în data de 16 iulie 2019, emis de Spitalul orașului Târgu Frumos. Se va dispune eliberarea unui certificat de naștere corespunzător acestor mențiuni și efectuarea cuvenitelor operațiuni de către Serviciul de Stare Civilă al Primăriei comunei (…).

Dispune ca autoritatea părintească referitoare la minora (…) să fie exercitată de (…). Executarea obligației de întreținere față de minoră se va face de către pârâta (…), în natură”, potrivit deciziei date de instanța de la Judecătoria Pașcani, în 31 mai 2023.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Cum a scăpat de acuzații procurorul care a așteptat cuminte în fața porții lui Dincă, deși știa că Alexandra ceruse disperată să fie salvată

EXCLUSIV | Scandal uriaș după ce au apărut primele școli de îmbălsămare. Directorul INML a fost deja reclamat la parchet

EXCLUSIV | Mama criminalului de la Perla, abandonată de familie, a ajuns în centrul bunului samaritean din Dumbrava. ”Stătea într-o casă dărăpănată”

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și