Povestea uimitoare a singurului avocat NEVĂZĂTOR din România. ”Mă bucur că nu am probleme mai grave, că mintea mi-a rămas neatinsă”
Un tânăr din Satu-Mare a reușit să demonteze orice idee preconcepută despre persoanele nevăzătoare. Cu multă ambiție, Bogdan Mureșan a demonstrat că, atunci când îți dorești cu adevărat ceva, nu există piedici în calea reușitei, ci doar pretexte. La 30 de ani, el este primul și, totodată, singurul avocat nevăzător din România. Și-a dat seama ce carieră vrea să urmeze încă din perioada școlii, când media cu succes divergențele care mai apăreau între elevi și profesori. Este avocat de patru ani, iar tehnologia modernă îl ajută să-și exercite profesia ca orice alt coleg de breaslă.
Bogdan Mureșan este singurul nevăzător din familia sa. A rămas fără vedere dintr-o eroare medicală, la scurt timp după ce a fost adus pe lume.
”M-am născut prematur, la șapte luni. Am stat la incubator și mi-am pierdut vederea din cauza unei erori medicale. Au reglat aparatele de oxigen mult mai tare decât ar fi trebuit și mi-a fost dezlipită retina la ambii ochi, neavând nicio șansă de recuperare”, și-a început povestea tânărul avocat.
Încă de copil, a fost ambițios, iar în perioada școlii a avut rezultate pe măsura seriozității și implicării de care dădea dovadă. A fost șef de clasă șapte ani la rând și a ocupat diverse funcții în Consiliul elevilor.
Bogdan este genul de persoană care întotdeauna încearcă să vadă jumătatea plină a paharului. În loc să-și blameze destinul, a găsit forța de a fi recunoscător că nu i-a dat o piatră de încercare și mai grea.
”Mă bucur că nu am probleme mai grave, că mintea mi-a rămas neatinsă, că nu sunt în cărucior”, ne-a spus tânărul.
Și-a dat seama pe ce drum vrea să o ia din punct de vedere profesional când era elev la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. Atunci a început să se documenteze despre ceea ce înseamnă profesia de avocat, de judecător, dar și să caute informații despre justiție, în general.
”Am stat și m-am tot gândit toată noaptea”
Mai târziu, a reușit să intre la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, a Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” și să-și împlinească visul.
Bogdan își amintește cu nostalgie despre prima zi în care a călcat în sala de judecată ca avocat cu drepturi depline. Gândurile de tot felul l-au împiedicat să adoarmă cu o noapte înainte.
”A fost un sentiment greu de expus în cuvinte, este o onoare să porți roba de avocat. Primul contact cu o sală de judecată a fost relativ simplu, pentru că am fost trimis în substituire pentru o cerere de amânare. Am avut emoții, mă gândeam ce se va întâmpla dacă judecătorul nu va accepta cererea de amânare. Am stat și m-am tot gândit toată noaptea. Tu trebuie să fii pregătit pentru orice, asta înseamnă să fii profesionist. Cu toate că mă pregătisem, s-a întâmplat ca lucrurile să fie așa cum le-am prevăzut”, ne-a spus Bogdan Mureșan.
Ziua în care a fost prezent la primul proces din carieră la care și-a și exercitat rolul de apărător a fost plină și de mai multe emoții.
”În momentul în care ești acolo, când ești în centrul acțiunii, lucrurile sunt văzute altfel. Fiind stagiar, a fost și mai complicat, pentru că îmi doream să dau dovadă de profesionalism față de colegi și să demonstrez că am meritat încrederea lor când au acceptat să fac parte din echipă”, ne-a spus Bogdan Mureșan.
Se folosește de o cameră care se atașează pe rama ochelarilor
Avocatul ne-a explicat că tehnologia modernă îl ajută foarte mult în exercitarea profesiei sale.
”Pe lângă mijloacele foarte cunoscute și la îndemâna oricui, datorită unor cercetători din Israel reușesc să citesc documentele fără a le scana, cu ajutorul unui dispozitiv. Este o cameră care se atașează magnetic pe rama ochelarilor, cu ajutorul căreia pot să studiez dosarele în timp real, fără a efectua scanarea documentelor.
Ce face camera? Când plasez documentele în fața ochelarilor, camera va face o poză, iar la câteva secunde după efectuarea capturii, dispozitivul îmi va citi ceea ce scrie în cuprinsul documentului. Este capabil să identifice culori, fețele persoanelor, să recunoască bancnote, să identifice coduri de bare”, ne-a explicat Bogdan Mureșan cum funcționează dispozitivul care i-a devenit un fel de mână dreaptă de când și-a început cariera în avocatură.
În paralel cu avocatura, Bogdan încearcă să sprijine și alte persoane cu deficiențe de vedere să își trăiască viața independent, în limita posibilităților. Deși este singurul avocat nevăzător din România, el speră ca reușita lui în domeniu să îi încurajeze și pe alți nevăzători să se orienteze spre avocatură.
CITEȘTE ȘI: