Liderii PNL și PSD dau asigurări că în luna mai are loc rotația premierilor și a ministerelor, așa cum s-au înțeles în urmă cu doi ani. Atât liberalii, cât și social-democrații spun că se va ajunge la o înțelegere în Coaliție privind împărțirea ministerelor în a doua parte a guvernării, în condițiile în care s-au vehiculat mai multe variante de schimburi între PNL și PSD și chiar o preluare de către liberali a unuia dintre cele trei ministere de la UDMR. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că nu a fost discutat până acum un scenariu privind înlocuirea unui ministru UDMR cu unul liberal, dar susține că există ”flexibilitate” din partea tuturor partenerilor de Coaliție și că ar fi păcat să se împiedice în negocieri sau blocaje ”generate de refuzul unora sau altora de a pleca sau de a face schimbul menționat în acord”.
Surse politice susțin că UDMR va rămâne fără un minister din cele trei pe care le are acum, deși nu este parte a protocolului privind rocada guvernamentală semnat de PSD și PNL în 2021. UDMR are acum trei miniștri – pe Tanczos Barna, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe Attila Cseke, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și pe Carol Novak, la Ministerul Sportului – precum și un post de vicepremier, deținut de Kelemen Hunor.
Potrivit surselor citate, PNL ar urma să primească la rotația guvernamentală și Ministerul Mediului, deși liberalii ar fi vrut să obțină Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care gestionează fonduri substanțiale.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, nu a confirmat interesul liberalilor pentru Ministerul Mediului, aflat acum la UDMR, dar a spus că există ”flexibilitate” din partea tuturor partenerilor de Coaliție în cazul negocierilor privind schimbul de ministere la rotativa guvernamentală.
”UDMR nu este un partid inclus în acest schimb de portofolii. În mod normal, dacă este să ne raportăm la protocol, acest partid n-ar trebui să fie afectat în niciun fel de schimbările de portofolii între PNL și PSD.
Așa că noi mizăm în continuare pe maturitatea și angajamentul UDMR în actul guvernamental și cred că nu va exista niciun fel de problemă în legătură cu prezența lor în viitorul Guvern”, a adăugat Ionuț Stroe.
Purtătorul de cuvânt al PNL susține că nu a fost până acum niciun scenariu privind o posibilă înlocuire a unui ministru UDMR cu unul liberal.
Liberalul a afirmat însă că toate partidele din Coaliție vor menținerea stabilității politice și dau dovadă de ”flexibilitate”, precizând că ar fi păcat să se ”împiedice” de niște negocieri.
V-am zis că există flexibilitate din partea tuturor. Cred că modul nostru extrem de atent, de riguros și flexibil cu care am abordat aceste discuții ar trebui – și cred că este – împrumutat și de partenerii social-democrați și de la UDMR.
În condițiile în care definim stabilitatea politică principalul obiectiv și performanța la guvernare, ar fi păcat să te împiedici de niște negocieri sau niște blocaje generate de refuzul unora sau altora de a pleca sau de a face schimbul menționat în acord”, a spus Ionuț Stroe.
Liberalul a subliniat că rotația guvernamentală va avea loc și că în urma discuțiilor vor ajunge cu toții la o înțelegere privind inclusiv schimburile de ministere și alți titulari de portofolii, dacă vor fi propuși înlocuitori mai buni.
Nu cred că vor exista astfel de situații, cred că discutând, stând la masa negocierilor, vom rezolva orice fel de situație, chiar dacă vor exista poate și schimburi de ministere. De ce nu? Până la urmă poți să faci acest lucru, considerând că ai soluții mai bune sau că omul tău poate fi înlocuit cu altcineva mai bun”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.
Rocada premierului între PNL și PSD, dar și a unor ministere, prevăzută în protocolul din 2021, ar trebui să aibă loc la finalul lunii mai.
Deși liderii celor două partide semnatare ale protocolului vorbesc de respectarea datei, sunt tot mai multe speculații legate de forma în care se va realiza. PNL și PSD vor trebui să se înțeleagă asupra reîmpărțirii unor ministere, deși acordul are prevederi clare în acest sens.
UDMR nu face parte din protocolul privind rotativa guvernamentală, dar surse politice spun că va ceda Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spunea, la finalul lunii aprilie, pentru Gândul, că speră să existe o continuitate a colaborării PNL-PSD-UDMR, dar că nu poate vorbi despre cedarea vreunui minister al UDMR după rotativă, deoarece în Coaliție ”nu s-a cerut acest lucru în momentul de față”. Tánczos Barna preciza însă că, ”în politica românească, nu poți să excluzi toate celelalte variante”.
Surse parlamentare susțin că UDMR este flexibil în ceea ce privește cedarea unuia dintre cele trei ministere pe care le are, pentru a rămâne la guvernare.
Încă de la începutul guvernării, PSD și PNL au prevăzut în protocolul Coaliției sub ce formă va avea loc rocada de la jumătatea mandatului. Documentul prevede că, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite:
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: