EXCLUSIV | Prețurile la produsele de bază, în scădere accentuată după măsurile urgente luate de Guvernul Ciolacu – ANALIZĂ COMPARATIVĂ

Publicat: 04 08. 2023, 10:21
Actualizat: 04 08. 2023, 11:39

Apar deja primele efecte pozitive ale măsurilor urgente luate de Guvernul Ciolacu, iar marile lanțuri de magazine afișează prețuri mai mici cu până la 33% la produsele de bază. Dacă, până la începutul lunii august, prețurile s-au situat, constant, pe un trend ascendent, românii constată, atunci când merg la cumpărături, că se poate și altfel. Prețurile alimentelor, afișate la rafturile marilor magazine, au scăzut simțitor, iar Gândul prezintă, în exclusivitate, cifrele comparative care confirmă trendul descendent.

Conform surselor Gândul, Consiliul Concurenței a realizat o analiză comparativă a prețurilor medii ale alimentelor care au fost înregistrate, la raft, în perioada iunie – 1 august 2023, iar cifrele sunt elocvente și confirmă trendul descendent indus de ultimele măsuri luate de Coaliția de guvernare.

După intrarea în vigoare, în data de 30 iulie 2023, a Ordonanței de Urgență nr. 67, care limitează adaosul comercial al procesatorilor și retailerilor la 20% (documentul poate fi consultat, integral, AICI), românii au putut constata primele rezultate pozitive la rafturile marilor lanțuri de magazine.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a reușit, în pofida unor păreri sceptice transmise de reprezentanții opoziției, să tempereze creșterea constantă a prețurilor la nu mai puțin de 25 de produse alimentare, potrivit informațiilor prezentate, în exclusivitate, de Gândul.

  • În urma adoptării acestei Ordonanțe de Urgență, adaosul comercial al procesatorului poate fi de maximum 20%, cota de adaos la distribuitor de maximum 5% și la vânzătorul final, 20 de procente.
  • ”Creșterea abruptă a prețurilor alimentelor produce dezechilibre majore între oferta și cererea pe piața produselor agroalimentare (…) ce impune luarea unor măsuri urgente cu caracter temporar”, s-a precizat în nota de fundamentare.

Cifre seci care confirmă efectele pozitive ale Ordonanței de Urgență nr. 67/2023

În exclusivitate, Gândul prezintă prețurile medii ale produselor alimentare la 1 august 2023, prin comparație cu prețurile medii ale acelorași produse în luna iunie 2023.

După cum se poate observa în tabelul prezentat mai jos, în exclusivitate, datele statistice de la Consiliul Concurenței arată, foarte clar, că Ordonanța de Urgență nr. 67 produce deja efecte pozitive.

Sunt înregistrare scăderi ale prețurilor medii la toate produsele alimentare de bază.

Pâinea este mai ieftină cu 13,11% de la începutul lunii august. În luna iunie, prețul mediu al unei pâini era de 2,91 %, iar după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, este înregistrat, la rafturile marilor lanțuri de magazine, un preț mediu de 2,53 lei.

Brânza este mai ieftină cu 12,30% la începutul lunii august, față de luna iunie a acestui an.

Și la capitolul carne este înregistrată o reducere a prețului mediu.

  • Prețul mediu al aripilor de pui înregistrează o scădere cu 12,19%.
  • Prețul mediu al pulpelor de pui înregistrează, la începutul lunii august, o scădere cu 8,91% față de luna iunie a acestui an.
  • Prețul mediu al cărnii de porc ”lucru” înregistrează o scădere de 4,21%, iar prețul mediu la spata de porc a coborât cu 0,85%.
  • Puiul grill are un preț mediu, la 1 august, cu 6,23% mai mic față de luna iunie.

Un alt exemplu îl constituie fructele și, în primul rând, strugurii, acolo unde este înregistrată o scădere a prețului de 33,74%.

  • În luna iunie, prețul mediu al unui kilogram de struguri era de 17,71 lei, în timp ce la 1 august, un kilogram de struguri costă, la raft, 11,51 lei.

Și prețul mediu al prunelor a înregistrat o scădere, un kilogram putând fi achiziționat, în medie, cu 7,45 lei, o scădere cu 29,79% la 1 august față de luna iunie a acestui an.

Este sezonul pepenilor și, dacă în luna iunie, un pepene putea fi cumpărat, în medie, cu 3,79 lei/kg, la 1 august 2023, prețul mediu a scăzut cu 22,25%.

În ceea ce privește legumele, reducerea prețurilor este consistentă la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 67/2023.

  • În luna iunie, un kilogram de cartofi costa 4,01 lei, iar la data de 1 august, 2,82 lei, ceea ce înseamnă o scădere cu 28,42% a prețului mediu.
  • Prețul mediu al ardeilor grași înregistrează o scădere de 27,59%, cel al ardeilor Kapia, o scădere de 25,64 %.
  • Prețul mediu al castraveților, la 1 august 2023, este mai mic cu 19,24% decât în luna iunie a acestui an.
  • Și kilogramul de ceapă are un preț mediu în scădere – 17,91%.
  • Este înregistrată o scădere de 24,24% și la morcovi, comparativ cu luna iunie a acestui an.

Laptele, ouăle, uleiul, zahărul, făina și mălaiul înregistrează, de asemenea, o scădere de preț, după cum se poate vedea în tabelul prezentat mai jos.

În luna iunie, un litru de lapte putea fi achiziționat, în medie, cu 5,34 lei, în timp ce de la 1 august a fost înregistrată o scădere cu 5,39% a prețului. Prețul mediu al iaurtului, de asemenea, a scăzut cu 11,28%.

  • În același timp, prețul mediu al ouălor a scăzut cu 5,31%, cel al zahărului, cu 3,44%, iar la ulei este observată o scădere de 3,85%.
  • În ceea ce privește făina, după intrarea în vigoare a Ordonanței nr. 67, prețul mediu a scăzut cu 10,68% față de luna iunie.
  • Prețul mediu al mălaiului a scăzut, la 1 august 2023, potrivit informațiilor obținute de Gândul, cu 8,75%.
  • În luna iunie, un litru de ulei costa, în medie, 7,84 lei. După intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 67, același litru de ulei poate fi cumpărat, de la raft, cu un preț mediu de 7,38 lei, respectiv o scădere de 3,85%.

Produsele de bază la care se plafonează adaosul comercial

Guvernul a luat în calcul produsele de bază din coșul zilnic. Inițiatorul, ministrul Agriculturii, a avut și cifre cu creșterile de prețuri pe care a fundamentat proiectul de ordonanță.

Cifrele vin de la Institutul Național de Statistică (INS) și arată care era procentul de creștere a prețului alimentelor, la finalul anului trecut. Astfel, cea mai mare creștere s-a înregistrat la zahăr, 62%, uleiul s-a scumpit cu 43%, cartofii cu 40%, untul cu 39%, făina cu 34%.

Mă bucură faptul că marile lanțuri de magazine au început să aplice, din 1 august, reducerea prețurilor la alimentele de bază. Este o soluție vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și am văzut deja prețuri scăzute cu 35 și chiar 50% la unele produse. Sunt sigur că această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni și mai ales această măsură va duce rapid inflația la o singură cifră, sper chiar de luna viitoare

Premierul Marcel Ciolacu

Timp de trei luni, 14 alimente vor avea adaosul comercial plafonat.

  1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialități
  2. Lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
  3. Brânză telemea de vacă vrac
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 kg
  6. Mălai 1 kg
  7. Ouă de găină calibrul M 10 bucăți.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1 litru
  9. Carne proaspătă de pui
  10. Carne proaspătă de porc
  11. Legume proaspete vrac
  12. Fructe proaspete vrac
  13. Cartofi proaspeți albi vrac
  14. Zahăr alb tos 1 kilogram

Concretizăm viziunea noastră despre productivism și patriotism economic. Nu putem spera să avem alimente mai bune la prețuri decente doar limitând temporar adaosurile comerciale, trebuie să susținem creșterea producției și a procesării. Schema de sprijin de 600 milioane de euro pentru firmele producătoare de alimente, care fac investiții în unitățile de procesare”

Premierul Marcel Ciolacu

Contractele comerciale aflate în desfășurare, ai căror termeni și condiții sunt contrare ordonanței de urgență, vor fi modificate în mod corespunzător

Guvernul a publicat în Monitorul Oficial din 30 iunie 2023 Ordonanța de Urgență pentru plafonarea la 20%, timp de 3 luni, a adaosului comercial la procesatori și la magazine, pentru 14 grupe de alimente de bază, fiind prevăzute anumite termene de intrare în vigoare.

Conform OUG 67/2023, măsurile de plafonare a adaosului comercial, cu amenzile aferente, intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul oficial, adică din 30 iulie 2023, cu aplicare pe 3 luni de atunci.

De asemenea, contractele comerciale aflate în desfășurare, ai căror termeni și condiții sunt contrare ordonanței de urgență vor fi modificate în mod corespunzător, în termen de 30 de zile de la publicarea OUG. Adică, cel târziu, până pe 30 iulie trebuiau modificate acele contracte.

Ce prevede OUG 67/2023:

  • cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art. 3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.
  • Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.

Firmele care vor fi găsite cu abateri de la aceste norme vor risca amenzi de la 100.000 de lei la 2.000.000 de lei.


CITEȘTE ȘI:

UPDATE | Guvernul intră în linie dreaptă cu reducerea cheltuielilor. Marcel Ciolacu: Cei care joacă Solitaire la serviciu să meargă în altă parte

Modul în care companiile aplică reducerea preţurilor la alimentele de bază, VERIFICAT de Consiliul Concurenţei / Anunțul lui Bogdan Chiriţoiu

EXCLUSIV VIDEO | Marile magazine au scăzut prețurile la alimentele cu adaos plafonat de Guvernul Ciolacu. Ce reduceri au găsit clienții în supermarketuri

FOTO | Cât costă să umpli coșul de cumpărături cu alimentele care s-au ieftinit după plafonarea adaosului. Prețurile diferă de la un magazin la altul