Istoricul Armand Goşu, specialist în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic – a explicat într-o analiză pentru Gândul, referitoare la rebeliunea Wagner în Rusia – că Evgheni Prigojin s-a bucurat de un statut special, de care nu s-a bucurat niciun alt colaborator apropiat al lui Putin, fiind omul care avea acces total la țarul rus. Interlocutorul Gândul a punctat că Prigojin a fost folosit de Putin nu doar pe front, ci și ca să lupte ca să lupte împotriva unor grupări din Ministerul Apărării de la Moscova.
Analistul susține că, deși Vladimir Putin neagă evidența – anume că regimul lui nu intră într-o fază finală de prăbușire – realitatea îl va zgâlțâi suficient de tare, deoarece din așa ceva nu ai cum să ieși întărit, nici ca președinte, nici ca stat.
Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor din gruparea Wagner, s-a întors împotriva conducerii militare de la Moscova, anunțând că a preluat controlul asupra tuturor facilităților militare ruse din Rostov pe Don.
Într-un discurs televizat, Vladimir Putin a calificat drept „trădare” acțiunile lui Prigojin, capul „rebeliunii armate.”
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei( FSB) a început o anchetă penală împotriva liderului grupării de mercenari. Situația devine din ce în ce mai tensionată, alerta de securitate din Rusia fiind la cote ridicate.
Reamintim că în 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina. Deși invazia Rusiei părea pentru mulți o chestiune de zile, ea s-a transformat, cu fiecare zi, într-un război total, în care trupele ruse au atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe și sate, spitale, școli, locuințe.
„Este de-a dreptul straniu cum a tensionat (Putin- n.r.) în ultimele zile situația ca să se ajungă aici. Pentru că el, în general, ocupă o poziție de neutralitate în situațiile astea de conflict. Prigojin a fost considerat omul lui, avea acces la Putin.
Putin l-a folosit pe Prigojin, nu doar pe front, ca să lupte cu armata ucraineană, l-a folosit pe Prigojin și în interior, ca să lupte împotriva unor grupări din Ministerul Apărării de la Moscova. Prigojin s-a bucurat de un statut special, de care nu s-a bucurat niciun alt colaborator apropiat al lui Putin.
Gândiți-vă că Prigojin intra în închisorile din Rusia – de unde, fără niciun act asupra, absolut pe baza telefoanelor de la Kremlin – lua mii de oameni, zeci de mii de oameni, de condamnați și îi ducea pe front. După șase luni de zile, ăia se întorc acasă și dau nas în nas cu victimele violurilor, cu rudele cellor uciși de ei. A fost un șoc pentru societatea rusească tot ce s-a întâmplat”, explică istoricul.
Specialistul în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic a punctat și care vor fi repercusiunile revoltei lui Prigojin asupra regimului de la Kremlin.
„Va adânci și mai mult percepția asta de haos, de stat care se prăbușește, regim care-și trăiește ultimele clipe. Cu siguranță că după așa ceva nu ieși mai întărit. Nu are rost să ne apucăm noi de vorbe mari să spunem că acest Prigojin, cu opțiunea lui, declanșează sfârșitul lui Putin.
Vorbim de luni de zile că sfârșitul lui Putin a început. Sfârșitul lui Putin a început la o săptămână după 24 februarie (invazia Rusiei în Ucraina – n.r.) când am văzut că a eșuat blitzkrieg-ul (război fulger- n.r.) rusesc acolo. Nu se putea termina altfel această aventură a lui Putin în Ucraina decât cu prăbușirea propriului regim politic.
Din punctul ăsta de vedere, chiar dacă Putin nu recunoaște evidența – și anume că regimul lui nu intră într-o fază finală de prăbușire – realitatea îl ca zgâlțâi suficient de tare și cei câțiva – nu foarte mulți – foarte legați de Putin vor trebui să găsească niște soluții să se salveze și poate că, în felul ăsta se va agăța și Putin de ei și ei de Putin ca să nu se scufunde”, a conchis istoricul Armand Goşu, specialist în istoria Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic.
Vladimir Putin a susținut sâmbătă un discurs televizat în fața națiunii. Reacția țarului rus vine după situația tensionată din Rusia, urmare apelului la rebeliune a lui Evgheni Prigojin. Președintele rus a punctat că forțele armate au primit instrucțiuni precise pentru a opri această insurgență, dar i-a avertizat pe „trădători” că vor fi aduși în fața justiției.
Oficialul de la Kremlin a făcut, de asemenea, apel la oamenii lui Wagner să „pună capăt participării lor la aceste acțiuni criminale”, afirmând că „toți cei care au luat armele împotriva armatei sunt trădători.”
„Ne confruntăm cu o trădare”, a denunțat Vladimir Putin, avertizând că „cei responsabili vor fi aduși în fața justiției”, a promis el.
„Luptăm pentru viața și siguranța poporului nostru”, a declarat Vladimir Putin în discursul televizat adresat națiunii.
„Avem nevoie ca toate forțele să fie unite”, a spus președintele rus, referindu-se la „o lovitură de cuțit în spate pentru trupele noastre și pentru Rusia.”
Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, a răspuns la acuzațiile lui Vladimir Putin. Acesta îi transmite președintelui rus că a greșit profund” atunci când i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse.
Reacția acestuia vine după ce sâmbătă dimineața președintele Rusiei a ieșit în fața națiunii cu o declarație televizată, acuzându-l pe Prigojin de înaltă trădare, fără să evoce şi gruparea paramilitară Wagner.
Prigojin a adăugat că mercenarii Wagner sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”
„În legătură cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.
Evgheni Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale cu scopul de a răsturna comandamentul militar rus, spunând că este „gata să moară” împreună cu cei 25.000 de oameni ai săi pentru a „elibera poporul rus.” De asemenea, el a făcut apel la ruși să se alăture trupelor sale sau să nu le opună rezistență.
Şeful Wagner afirmă că forţele sale au preluat controlul asupra facilităţilor militare de la Rostov pe Don şi asupra aerodromului de acolo, relatează CNN.
Loialitatea forțelor de securitate ruse, în special a Gărzii Naționale, va fi „cheia” modului în care se desfășoară confruntarea militară din Rusia, arată în analiza de sâmbătă dimineață Ministrul britanic al Apărării, potrivit informațiilor BBC.
La rîndul lor, analiștii americani afirmă că este „o tentativă de lovitură de stat.”
CITEȘTE ȘI: