Garda Națională de Mediu a amendat primăria condusă de Clotilde Armand cu 300.000 de lei din cauza unui adevărat focar de infecție localizat pe strada Drumul Carierei din Sectorul 1.
Semnalul de alarmă a fost tras de urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), iar în răspunsul primit în data de 25 ianuarie 2023 s-a menționat că ”Unitatea Admninistrativ-Teritorială Sector 1” (n.red. – primarul, în calitate de autoritate publică executivă a administrației publice locale, reprezintă unitatea administrativ- teritorială în relațiile cu alte autorități publice, cu persoanele fizice sau juridice române și străine, precum și în justiție) a primit 3 amenzi contravenționale pentru ”nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse în controlul anterior”.
Contactat de Gândul, președintele ADU a precizat, în exclusivitate, că autoritatea – primarul Clotilde Armand – nu este preocupată ”să rezolve problemele” cu care se confruntă locuitorii din sector și, cu toate că deține toate pârghiile care ar face ca zona respectivă să fie igienizată, timpul trece, iar focarul de infecție rămâne și, mai mult, se dezvoltă periculos cu fiecare zi care trece.
”Autoritatea nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni pe care, pe bună dreptate, le primește. Da, legal, Clotilde Armand, ca primar, are obligația să se apere, altfel vine Curtea de Conturi și o întreabă de ce nu a contestat.
Dar, practic, în loc să se apuce să ia măsuri, să igienizeze zona respectivă, având – de altfel – toate instrumentele și mijloacele, Clotilde Armand nu o face. Zona, în tot acest timp, se degradează din ce în ce mai mult. E un focar de infecție…
Primul pas este ca primăria să notifice proprietarul că într-un anumit interval de timp trebuie să igienizeze terenul. Dacă acesta nu reacționează, primarul are temei legal să dea dispoziție ca ADP-ul și Poliția Locală, însoțite chiar de Poliția Română, să intre pe terenul respectiv, să curețe tot ce este acolo, să emită o factură și să o transmită proprietarului, pentru ca acesta să suporte costurile operațiunii”, explică Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.
După respectivul control efectuat de comisarii Gărzii de Mediu, Primăria Sectorului 1 ar fi trebuit să ”implementeze măsuri de prevenire a formării de stocuri de deșeuri care, prin cantitate sau natura lor, să poată genera fenomene de poluare sau risc de incendiu”, se menționează în răspunsul transmis de Garda de Mediu.
În aceeași adresă se menționează și că Primăria Sectorului 1 – condusă de Clotilde Armand – a contestat cele 3 amenzi contravenționale în valoare totală de 300.000 de lei, numai că ”Garda Națională a avut câștig de cauză”. Primăria Sectorului 1 a făcut apel.
Lupta dusă în instanță de Clotilde Armand, spune urbanistul Alexandru Pânișoară, se transformă, astfel, într-un ”atentat” la sănătatea publică, iar ”incompetența” costă nu numai bani, ci și sănătate.
Zona respectivă nu a fost, din păcate, igienizată, focarul de infecție persistând, și asta pentru că Clotilde Armand a ales să se ”lupte” în instanță cu Garda de Mediu.
”Am sesizat Garda Naţională de Mediu cu privire la deșeurile de pe Drumul Carierei din Sectorul 1.
Sectorul 1 a fost amendat cu 300.000 de lei! În loc să ia măsuri să igienizeze zona, care arată din ce în ce mai rău, primarul Clotilde Armand a contestat în instanță amenzile, unde a pierdut.
Banii și sănătatea noastră!!!! Incompetența ne costă și bani, și sănătate!”, a notat Alexandru Pânișoară și pe pagina sa de Facebook.
Pe data de 18 ianuarie, Alexandru Pânișoară a anunțat că a sesizat Garda Națională de Mediu în legătură cu focarul de infecție de pe Strada Drumul Carierei din Sectorul 1.
Președintele ADU a transmis, în aceeași postare, că situația este ”inadmisibilă și alarmantă”, în vreme ce ”autoritatea publică nu ia nicio măsură, contrar obligațiilor legale”.
”Am sesizat Garda Naţională de Mediu cu privire la deșeurile depozitate necontrolat pe Drumul Carierei din Sectorul 1 al municipiului București”, a anunțat președintele ADU.
Este inadmisibil și alarmant că în anul 2023 mai avem astfel de practici, a mai precizat acesta, iar autoritatea publică nu ia nicio măsură, contrar obligațiilor legale.
Terenul este un real focar și trebuie luate de urgență măsurile corespunzătoare de degajare, igienizare și remediere a sitului contaminat, precum și prevenirea reapariției unor astfel de situații”, avertizat Alexandru Pânișoară.
Citește și: