EXCLUSIV | Procesul prin care George Pădure îi cere lui Traian Băsescu daune de 500.000 € a ajuns la final: „Judecătorii trebuie să facă dreptate!”

EXCLUSIV | Procesul prin care George Pădure îi cere lui Traian Băsescu daune de 500.000 € a ajuns la final: „Judecătorii trebuie să facă dreptate!”
Publicat: 16/11/2023, 08:30
Actualizat: 16/11/2023, 14:22

Miercuri a avut loc la Curtea de Apel București finalul procesului prin care omul de afaceri George Pădure îi cere lui Traian Băsescu daune morale de 500.000 de euro. Afaceristul îl acuză pe fostul președinte că l-ar fi turnat la Securitate, în perioada anilor ’80, pe vremea când George Pădure locuia în Belgia, iar Traian Băsescu era responsabil Navrom la Anvers. Judecătorii au rămas în pronunțare în acest dosar.

Update: 14:00: Judecătorii CAB au amânat  două săptămâni pronunțarea în acest dosar.

Omul de afaceri George Pădure s-a prezentat, miercuri, la Curtea de Apel București (CAB), unde a avut loc finalul procesului prin care îi solicită lui Traian Băsescu daune morale de jumătate de milion de euro.

Fostul președinte al României, care are calitatea de pârât în acest dosar, a lipsit de la proces, fiind reprezentat de avocat.

„Traian Băsescu, în perioada în care eu trăiam în Belgia, și lucram în Portul Anvers, cu magazinul pe care îl aveam, Traian Băsescu scria note informative Securității despre activitatea mea. Mai mult, ajunsese să informeze Securitatea că eu aș fi agent al Serviciului de Spionaj Belgian. Total neadevărat, nu am cunoscut nici măcar un polițist în Belgia. Acum a fost dosarul la apel, pentru că la fond, din respect probabil pentru fostul președinte, instanța a deviat întreaga cauză, prin excluderea principalei probe, nota informativă a lui Traian Băsescu, semnată de el, judecătorul considerând că respectiva notă informativă este una verbală. Așa cum spune judecătorul, toată discuția a fost una verbală, combate practic adresa CNSAS. Astăzi am fost la apel și sper să se facă dreptate, așa cum este normal și solicit de la Traian Băsescu daunele pe care mi le-a produs, o sumă de 500 de mii de euro, pe care cred că o voi avea, pentru că am suferit foarte mult”, a declarat George Pădure pentru Gândul.

Omul de afaceri a depus la dosar mai multe înscrisuri, prin care spune că soluția dată de Tribunalul București ar fi nelegală.

„Înțeleg respectul pe care unii magistrați îl poartă fostului președinte, dar nu putem accepta raționamentul personal al instanței de fond care înlătură principala probă a dosarului, în considerarea faptului că «Notă Informativă a fost preluată dintr-o convorbire și nu produce efecte», fapta cauzatoare de prejudicii neexistând. De aici pornește netemeinicia și nelegalitatea soluției, care prin excluderea în fapt a acestei probe, încalcă norma care reglementează răspunderea civilă delictuală, afirmând că subsemnatul «doar bănuiește». Menționez că la sfârșitul notei, semnează Lt. Col. Șerbu Petre, cu mențiunea, «prelucrarea pe notă în original», și nicidecum vreo «relatare verbală», precum concluzia instanței de fond”, se arată în înscrisurile lui George Pădure depuse miercuri la CAB.

„Dosarul meu a fost deschis în 1987”

Omul de afaceri spune că dosarul său de urmărire informativă ar fi fost deschis în anul 1987.

„Dosarul numărul 3139, de urmărire informativă “PĂUN”  – după cum mi-a fost dat numele de obiectiv – a fost deschis odată cu sosirea la post a lui Traian Băsescu, respectiv 30.10.1987.

Până la sosirea d.lui Băsescu în Belgia, cu toate că mă aflam deja de 6 ani în Belgia, respectiv din 1981, nu am avut nicio problema și deodată, în 1987 am devenit «agent al serviciilor de informații belgiene».

Nota informativă depusă la dosar aduce o serie de clarificări încă din prima frază, care dovedește că pe lângă cele 286 de pagini ale dosarului meu de la CNSAS, există o serie de alte note informative predate prin bunăvoința lui Traian Băsescu, Securității, după cum însuși spune: «Reluând subiectul PĂDURE, care a mai făcut obiectul unor note informative în luna mai, relatez următoarele». A se observa că nu este menționată vreo «discuție» informativă privind subiectul Pădure sau vreo «convorbire telefonică informativă», ci «Note informative din luna mai»” se arată în înscrisurile depuse de omul de afaceri în instanță.

Omul de afaceri mai precizează că Traian Băsescu i-ar fi transmis, în anul 2000, în timpul campaniei pentru alegerile la Primăria Capitalei, că și-ar dori „să-l vadă în zeghe”.

„Disprețul pârâtului este evident chiar și în zilele noastre, când mă numește «trădător», sau că ar vrea «să mă vadă în zeghe»”, mai scrie George Pădure.

„Un adevărat stres era însă atunci când ieșeam cu copiii, pentru că mi-era teamă să nu mi-i răpească cineva”

În înscrisuri, omul de afaceri face referire și la cartea sa, „O viață cât zece”, în care povestește că a suferit foarte mult în perioada în care a stat în Belgia.

„Știam că începusem să fiu urmărit și ascultat la telefon și, la fel, bănuiam că și corespondența ce o trimiteam alor mei era deschisă și copiată. Cu toate astea, încercam să mă port cât se poate de firesc, fiind însă atent în permanență atât în oglinda retrovizoare, cât și în spatele meu dacă eram pe stradă. Un adevărat stres era însă atunci când ieșeam cu copiii, pentru că mi-era teamă să nu mi-i răpească cineva. Sufeream mult din aceste motive, stresul zilnic ducându-mă la un colesterol mult peste maximul admis, constatat după o criză pe care am avut-o pe atunci, lucru ce mi-a cauzat grave probleme cu inima anii următori”, scrie George Pădure în cartea sa.

Judecătorii au rămas în pronunțare în acest dosar, iar avocatul lui Traian Băsescu a cerut respingerea apelului ca nefondat.

CITIȚI ȘI:

VIDEO| George Pădure a făcut o nouă plângere la DNA, în războiul cu Libra Bank. Fostul primar cere să se cerceteze o fraudă de peste un milion de euro

BREAKING. Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a ÎCCJ

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar