EXCLUSIV | Procurorii DNA au descoperit cum se lua, cu șpagă, proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere. Polițiștii corupți nu aveau nicio limită
Mai mulți polițiști cu funcții de conducere în cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV) sunt anchetați de procurorii DNA, care au descoperit ce metodă au folosit aceștia pentru a ajuta mai multe persoane să promoveze, contra cost, proba teoretică la examenul pentru obținerea permisului de șofer. Printre polițiștii vizați ar fi și persoane de la vârful instituției.
Mitul potrivit căruia proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului de conducere nu poate fi fraudată a fost spulberat de procurorii DNA. Potrivit unor surse judiciare, procurorii anticorupție au început urmărirea penală in rem într-un dosar în care mai mulți angajați ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București sunt suspectați că ar fi programat în mod ilegal, la examen, 13 persoane, iar pentru 11 candidați ar fi aranjat proba teoretică în așa fel încât cineva să le ofere răspunsurile corecte.
S-a pus în mișcare acțiunea penală
Concret, anul acesta, la data de 28 februarie, ofițerii structurii de poliție judiciară din cadrul DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor posibile acte de corupție în legătură cu acordarea permiselor de conducere, iar la 15 martie, procurorul de caz a semnat ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale.
Sursele citate au precizat, pentru Gândul, că este vorba despre comiterea a „13 infracțiuni de abuz în serviciu în cazul programării și susținerii examenelor pentru obținerea de diverse categorii pentru permisul de conducere, de către 13 persoane” și „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității cu ocazia susținerii probelor teoretice pentru obținerea permisului de conducere de către 11 persoane”.
În acest sens, spun anchetatorii, ar fi fost folosită o cameră de rezervă unde, în mod obișnuit, se fac teste ale sistemului informatic și unde nu există sistem de supraveghere video.
Sala respectivă ar fi fost deschisă în afara programului normal de funcționare, iar în absența camerelor de supraveghere, candidaților li s-ar fi dictat răspunsurile corecte.
Sursele citate au precizat că, în același timp, există și indicii legate de faptul că persoanele care au promovat proba teoretică în acest mod ar fi avut aranjată și proba practică. Unii examinatori ar fi primit, prin intermediul altor colegi, bilețele care conțineau numele celor care trebuiau să fie declarați admiși.
Examinare în timp record
Neregulile de la DRPCIV au făcut și obiectul unui denunț formulat, la DGA, de fostul director al instituției, comisarul șef Florin Catană.
Conform anchetatorilor, în 2019, fișele de post pentru ofițerii DRPCIV au fost schimbate, iar aceștia au fost obligați, prin lege, să dețină toate categoriile de permis de conducere.
Ca urmare, mai mulți șefi care își ocupau funcțiile prin împuternicire și care așteptau ca posturile să fie scoase la concurs, s-ar fi grăbit să obțină dreptul de a conduce pentru categoriile A (motociclete), C (camioane), E (camioane cu remorcă), dar și tractoare, autobuze și tramvaie.
Undeva în cursul anului 2020, agentul Petruța Brebenel, care ocupa funcția de secretar al comisarului Crinu Simene, șef al Biroului Permise de Conducere și Examinări, intenționa să dea concurs pentru intrarea în corpul ofițerilor. Ca urmare, într-un interval de cinci zile, ar fi susținut și promovat probele practice pentru trei categorii.
Pentru permisul categoria A, Petruța Brebenel a susținut proba practică odată cu șefa Serviciului Regim Permise și Înmatricularea Autovehiculelor București, comisar șef Oriana Ani Albert. Cele două ar fi susținut examenul iarna, în luna decembrie, la o dată la care ar fi fost singurele persoane programate.
Conform anchetatorilor, examenul ar fi fost programat pentru ora 12:00, la un poligon din Militari, iar în jurul orei 13:00 polițistul examinator a și introdus rezultatele în sistemul informatic. Pentru că acesta nu ar fi avut timp fizic să le examineze pe cele două și să ajungă apoi, cu rezultatele, la sediul DRPCIV din Șoseaua Pipera, a lăsat de bănuit că proba practică nu ar fi avut loc, mai ales că examenele pentru motocicliști nu sunt înregistrate video.
Ulterior, Oriana Ani Albert ar fi susținut și examenele pentru categoriile C și E, cu toate că, spun surse din rândul anchetatorilor, dosarele de examinare ar fi fost expirate.
În același timp, ofițerii anticorupție ar fi verificat și o informație potrivit căreia Oriana Albert, Crinu Simene și Sandu Teodor, director adjunct SPCRPCIV București, ar fi susținut o probă teoretică tocmai în sala de rezervă menționată în ancheta procurorilor DNA.