Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

EXCLUSIV | Răspuns oficial al Ministerului de Interne din Austria, pentru Gândul: „Ne opunem aderării României la Schengen. Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți”

Oficialii Ministerului de Interne din Austria spun clar și răspicat, într-un răspuns oficial transmis la solicitarea Gândul, că se vor opune aderării României la Spațiul Schengen. Potrivit oficialilor austrieci, sistemul Schengen este unul „nefuncțional”, iar „lărgirea lui nu-l face mai bun”. Jurnaliștii Gândul au cerut un punct de vedere și de la ministrul român de Interne, încă de duminică, însă Lucian Bode nu a oferit niciun răspuns până la ora publicării acestui articol.

Jurnaliștii Gândul au cerut lămuri de la oficialii Ministerului de Interne din Austria, după ce în presa de la Viena a apărut, vineri, o declarație a ministrului Gerhard Karner, care preciza că se va opune aderării României la Spațiul Schengen.

Într-un răspuns trimis luni jurnaliștilor Gândul, reprezentanții Ministerului austriac de Interne spun că Sistemul Schengen este unul „defect”.

Oficiali austrieci: „Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”

„Am avut 100.000 de migranți ilegali ridicați de poliție la granița cu Austria în acest an, dintre care 75.000 nu sunt înregistrați în nicio țară a Uniunii Europene. Astfel, din punctul de vedere al Ministerului de Interne al Austriei, protecția frontierei externe (frontiera Uniunii Europene – n.r.) nu funcționează. Acesta este motivul pentru care mai multe țări (de exemplu Austria, Germania, Republica Cehă, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia) continuă să-și controleze granițele naționale.

Lărgirea unui sistem defect nu îl va îmbunătăți. Din motive de securitate, Ministerul de Interne se pronunță împotriva ridicării controalelor la frontiere în acest moment”, au precizat reprezentanții Ministerului de Interne din Austria, într-un răspuns pentru Gândul.

Dacă reprezentanții austrieci au răspuns în mai puțin de 24 de ore de la solicitarea transmisă de Gândul, oficialii români tac mâlc.

Gândul a cerut un punct de vedere de la Lucian Bode, cu privire la precizările făcute de Gerhard Karner, însă, până la ora transmiterii acestui articol, nici ministrul de Interne și nici alți oficiali ai MAI nu au oferit un răspuns.

Ce spunea Lucian Bode în ianuarie

La începutul acestui an, Lucian Bode și Gerhard Karner s-au întâlnit la Viena, iar, după această întrunire, ministrul român a precizat că omologul său va susține aderarea României la spațiul Schengen.

Un subiect important al discuțiilor noastre a fost spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene.

Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi”, scria Lucian Bode, în ianuarie, pe blog-ul său.

Cristian Diaconescu: „Lucian Bode trebuie să ia legătura urgent cu omologul austriac”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, este de părere că Lucian Bode trebuie să ia legătura urgent cu ministrul de Interne austriac.

„Ministrul austriac de Interne ar trebui întrebat de către ministrul de Interne român de ce a făcut acele declarații și trebuie să ceară lămuriri. Trebuie să ia legătura urgent, dacă încă nu a făcut-o, cu ministrul austriac, și să poarte un dialog, dar trebuie să discute cu toți miniștrii de Interne, pentru că este o problemă o eventuală opoziție a Austriei”, a declarat, pentru Gândul, Cristian Diaconescu.

O decizie asupra aderării României, Bulgariei și Croației la spaţiul Schengen este programată să aibă loc pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat, săptămâna trecută, că cele trei ţări ar trebui să adere fără întârziere la zona liberă de circulaţie Schengen.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și