EXCLUSIV | Răsturnare de situație în cazul jandarmului căzut beat de pe cal la parada de 1 Decembrie. Cum s-a finalizat ancheta incidentului penibil
This browser does not support the video element.
Conducerea Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București (DGJMB) a transmis, la solicitarea Gândul, ce măsuri a luat după ce instituția a primit o serioasă lovitură de imagine când un jandarm a căzut de pe un cal în mijlocul evenimentelor festive de 1 Decembrie din 2021.
Jandarmul care a căzut de pe cal cu ocazia paradei militare de Ziua Națională a fost trimis, împreună cu un coleg, în fața procurorilor militari, scria Gândul în decembrie 2021.
Scena viralizată
În decembrie 2021, un jandarm al subunității de cavalerie din cadrul Jandarmeriei București, îmbrăcat în uniforma de ceremonie la care urma să participe, a fost filmat de un trecător în timp ce se chinuia să urce în șa. Toată scena se întâmpla în timp ce un alt jandarm, care stătea cu spatele la colegul lui, ținea calul de căpăstru și vorbea cu un cetățean.
Așa cum se vede în imaginile devenite virale, militarul a reușit, cu greu, să se cațere pe spinarea calului, dar nu reușea să-și țină echilibrul și a început să se clatine în toate direcțiile. La un moment dat, cascheta i-a alunecat de pe cap și după ce a prins-o din zbor cu un ultim reflex, a căzut din scări și s-a prăvălit pe asfalt.
Totuși, bărbatul a insistat, a apucat animalul de căpăstru și l-a tras cu putere spre el, moment în care și acesta s-a dezechilibrat și s-a răsturnat sub privirile consternate ale trecătorilor.
Imediat după ce imaginile au devenit publice și au rulat pe toate posturile TV, Jandarmeria București a reacționat și a anunțat că a fost declanșată o anchetă internă, iar factorii de decizie ai DGJMB au hotărât ca atât plutonierul care a căzut de pe cal, cât și un alt subofițer să fie reclamați la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, pentru fals în declarații, după ce ar fi spus că nu au consumat alcool.
„Prejudicii grave de imagine cauzate Jandarmeriei Române”
Surse judiciare au declarat atunci pentru Gândul, că plângerea a fost formulată chiar de către șeful Jandarmeriei București împotriva plutonierului Alin Dana și a plutonierului adjunct Ionuț Dumitru. Cei doi ar fi fost acuzați că, înainte de misiune, ar fi băut, fapt care explică scenele din ziua paradei, devenite deja cunoscute de milioane de oameni.
Totuși, cei doi nu au fost testați nici cu etilotestul și nici cu DrugTest-ul, astfel că eventualul consum de alcool sau stupefiante nu mai poate fi demonstrat. Chiar și așa, pentru a considerat că aceștia au mințit, șeful Jandarmeriei București a ținut să depună pe numele acestora o plângere penală la Parchetul Militar București.
DGJMB anunța atunci că cei doi subofițeri au fost mutați la altă unitate de jandarmi, iar după finalizarea procedurilor disciplinare instituția se va constitui parte civilă pentru a recupera un presupus prejudiciu de imagine. Totuși, Jandarmeria București nu a putut explica la ce se va raporta atunci când va calcula prejudiciul și a lăsat decizia la latitudinea instanței de judecată.
„După încheierea procedurilor disciplinare, unitatea noastră va iniția demersuri pentru constituirea ca parte civilă pentru prejudiciile grave de imagine cauzate Jandarmeriei Române, cu ocazia zilei Naționale a României. În cadrul normativ existent nu există criterii specifice. Astfel, va fi doar o estimare particulară a prejudiciului de imagine urmând ca instanța să aprecieze concordanța între solicitarea noastră și prejudiciul creat ”, a explicat Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.
Doi ani mai târziu…
Direcția Generală de Jandarmi „General de divizie Constantin Anton” a Municipiului București, a comunicat, pe 7 decembrie, în răspunsul a fost semnat de directorul general al unității, general de brigadă Ionel – Cătălin Stegăroiu pentru Gândul, că la nivelul unității, jandarmul în cauză a fost cercetat disciplinar, fiind dispuse măsuri împotriva lui.
„Totodată vă comunicăm faptul că la data respectivă a fost sesizat Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București cu privire la comiterea de către jandarm a unei eventuale fapte de natură penală”, a transmis conducerea DGJMB, după doi ani, în răspunsul pentru Gândul.
După răspunsul sumar din 7 decembrie, Gândul a revenit cu o solicitare la adresa conducerii Jandarmeriei București pentru a afla exact ce măsuri au fost luate în acest caz.
„În ceea ce privește măsurile dispuse cu ocazia verificărilor interne efectuate la nivelul instituției noastre, vă comunicăm că două cadre militare au fost cercetate disciplinar și ulterior trimise în fața consiliului de onoare al unității, ocazie cu care unui cadru miliar i-a fost aplicată măsura «diminuării soldei de funcție cu un procent de până la 10% pe o perioadă de maximum 3 luni», iar celuilalt cadru militar, măsura «amânării înaintării în gradul următor pe timp de 2 ani»”, se arată în răspunsul transmis de general de brigadă Ionel – Cătălin Stegăroiu pentru Gândul, datat 5 ianuarie 2024.
La acest moment, cele două cadre militare fac parte din efectivele Jandarmeriei București, a confirmat șeful unității.
„Pe această cale, vă asigurăm că la nivelul instituției noastre există o preocupare permanentă în ceea ce privește abordarea cu obiectivitate și realism a tuturor situațiilor aduse la cunoștință de către cetățeni, asigurându-vă pe viitor de disponibilitatea noastră”, a conchis directorul general al DGJMB.
CITEȘTE ȘI: