Comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a vorbit – într-un interviu pentru Gândul despre scenariile războiului din Ucraina, la aproape doi ani de când Rusia i-a invadat teritoriul. Fostul diplomat militar recunoaște că acest război a avut o evoluție sinusoidală, debutând în forță, schimbându-se apoi cursul de evoluție pentru Ucraina, țară care a beneficiat de sprijinul american, dar și a altor state.
Reamintim că elita mondială politică și economică se adună în această perioadă la Forumul de la Davos 2024.
Vorbim despre secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele francez, Emmanuel Macron, și lideri cheie din Orientul Mijlociu vor participa la Forumul Economic Mondial (WEF) de săptămâna viitoare. Pe agenda elitei economice mondiale se află războaiele din Gaza și Ucraina.
Comandorul (r) remarcă și faptul că, după o perioadă în care conflictul Israel-Hamas umbrise vizibilitatea războiului din Ucraina, acesta a revenit se pare pe „radarul” de interese al Occidentului.
„Pe 24 februarie se împlinesc doi ani, de la invazia Rusiei în Ucraina, o invazie care a evoluat puțin sinusoidal, adică a fost la început intensă, după care, având în vedere sprijinul american, dar și a altor state, pentru Ucraina s-a schimbat oarecum cursul de evoluție al războiului. Bineînțeles că rușii au avut și ei surprize, cu privire la pierderea unor teritorii pe care le ocupaseră inițial.
După evenimentul din Israel și Fâșia Gaza, războiul din Ucraina trecuse așa într-o expectativă, într-un con de umbră. Să știți că, personal, îmi puneam problema care vor scenariile evoluției acestui conflict, pentru că se puteau observa acțiunile din ce în ce mai intense ale Occidentului, ale americanilor în Marea Roșie, Marea Mediterană, în zona de desfășurare a conflictului din Gaza.
Dar, acum s-a schimbat oarecum jocul – trece din ce în ce mai mult sub cest semn de incertitudine conflictul dintre Israel și Hamas – activându-se, din nou, pe prima treaptă a interesului nostru la nivel mondial conflictul din Ucraina.”
Comandor (r) Stelian Teodorescu susține că Forumul Economic de la Davos din acest an are o importanță și o însemnătate majore în ceea ce privește Planul de pace în zece puncte pentru Ucraina.
„Începând de luni până pe 19 ianuarie se desfășoară Forumul Economic de la Davos, din Elveția. Duminică s-a desfășurat și cea de-a patra întâlnire a Consiliilor de Securitate din 83 de state, cu discuții ample privind Planul de pace în zece puncte, lansat inițial prin mai 2023 de către președintele ucrainean Zelenski. Putem constata că, totuși, crește numărul statelor care doresc soluționarea acestui conflict din Ucraina.
Marea surpriză: Rusia nu a fost invitată și cel mai probabil ca o contrademonstrație de forță, tot luni ministrul nord-coreean este la Moscova, pentru discuții cu Lavrov. În acest moment, cam toți analiștii de pe plan mondial, cataloghează conflictul ca fiind unul blocat la o anumită stare, neconstatându-se niciun fel de realizări sau câștiguri efective, nici din partea Rusiei, nici din partea forțelor ucrainene.
Totuși, luni s-a deplasat la Davos și președintele ucrainean care cere ajutor suplimentar militar, pentru că cel mai probabil îi este puțin, având în vedere și atitudinea SUA din ultima perioadă. O atitudine care denotă că nu mai sunt capabilități de sprijin cu tehnică militară Ucraina.”
În ceea ce privește scenariile vehiculate în cazul războiului ruso-ucrainean, cel mai sumbru dintre acestea îl reprezintă cel în care se vehiculează că, după încheierea , în cazul victoriei Rusiei, s-ar pregăti alte lovituri împotriva unor state NATO.
„În același context, ucrainenii au devenit, cel puțin din ce văd eu, din ce în ce mai gânditori – în sensul finalizării conflictului sau în sensul că nu mai pot face față singuri – făcând apel din ce în ce mai intens către toate statele lumii, mai ales către americani, să fie sprijiniți. Iată că se vede o schimbare în atitudinea noii administrații de la Paris, administrației de la Londra și bineînțeles a administrației din Germania.
Cele trei state încep deja să facă vizite în Ucraina, dar și să promită ajutoare financiare și tehnică de luptă pentru susținerea confruntării cu Rusia. Germania este din ce în ce mai dornică să se implice în acest conflict, mai ales dacă șinem cont de faptul că, în momentul de față, se pregătește dislocarea unui număr semnificativ pe militari germani chiar în statele de la granițele NATO.
Cel mai probabil, Germania își face mai multe probleme cu privire la viitoarele proiecte ale lui Putin, mai ales în cazul în care rușii vor câștiga definitiv războiul din Ucraina. Se vehiculează că, după încheierea acestui război, în cazul victoriei Rusiei – s-ar pregăti alte lovituri împotriva unor state NATO. Sunt vizate statele nordice. S-a amintit ceva și de România, dar în acest sens nu vor fi surprize, deoarece sprijinul NATO și sprijinul amarican vor fi pe deplin aplicate.”
Fostul diplomat militar – care-și folosește expertiza militară și în calitate de editor la revista „Pulsul Geostrategic” – susține că, în tot acest scenariu, Rusia pare că se îndreaptă spre o izolare, unele state începând să se desprindă de concepția lui Putin de a finaliza proiectul ocupării integrale a Ucrainei.
„Vom vedea ce se va întâmpla la Forumul Economic. Însă, problema spinoasă este absența Chinei, o absență nejusticată, pentru că ei nu au respins niciun punct de vedere exprimat. Se insistă, totuți, pe faptul că și China va trebui chemată la masa negocierilor, pentru a se discuta despre evoluția și chiar rezolvarea situației din Ucraina.
Cei mai mulți analiști vorbesc despre încheierea acestui război, cel mai devreme în 2025. Totuși, din punctul meu de vedere, se întrevăd anumite acțiuni ale celorlalte state, se întrevăd totodată mari pierderi ale Rusiei în ceea ce privește distribuția de resurse energetice. Rusia pare că se îndreaptă și spre o izolare, unele state începând să se desprindă de concepția Rusiei de a finaliza proiectul ocupării integrale a Ucrainei.
Bineînțeles că nu ar fi exclus ca toate Serviciile de Informații la nivel mondial să înceapă să afle și viitoarele „proiecte” ale Rusiei, după ocuparea deplină a Ucrainei, ca să nu cumva să se adeverească și intențiile Rusiei de a ataca Statele Baltice sau chiar așa cum s-a vehiculat și România și Bulgaria. Nu putem exclude, în momentul de față, chiar finalizarea bruscă a conflictului din Ucraina, pentru că, în contextul în care mai ales statele NATO, dar și alte state care doresc să nu le fie pusă în pericol independența sau chiar granițele, vor începe să se alieze între ele și să adopte anumite decizii mai tranșante.”
Peste 80 de țări și o organizație internațională au participat la cea de-a patra reuniune a consilierilor de securitate națională privind Formula de Pace a Ucrainei la Davos, Elveția, potrivit lui Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, potrivit relatărilor AFP.
Potrivit lui Yermak, se înregistrează o creștere față de cei 66 de participanți la reuniunea anterioară, care a avut loc în Malta. La reuniunea de la Davos au participat 39 de țări din Europa, 18 din Asia, 12 din Africa, șase din America de Sud, trei din America de Nord și două din Oceania.
„Un semn bun este, de asemenea, creșterea constantă a numărului de țări care se alătură activității privind planul de acțiune comun, care se bazează pe formula de pace ucraineană. Țările din regiunile din Sudul Global sunt din ce în ce mai mult incluse în activitatea noastră. Acest lucru reflectă o anumită percepție: conflictul din Europa este o provocare pentru întreaga umanitate”, a adăugat acesta.
Un jucător cheie care a lipsit de la discuții a fost China, care și-a arătat sprijinul pentru Rusia. Yermak a precizat că China a participat la reuniunile ambasadorilor de la Kiev și a fost prezentă la o discuție anterioară la Jeddah.
„China este o țară importantă și influentă”, a spus Yermak. „Vom căuta modalități de implicare a Chinei.”
Rusia a respins „formula” de pace ca fiind absurdă. Cu toate acestea, ministrul elvețian de Externe a precizat că obiectivele discuțiilor nu au fost acelea de a mulțumi Rusia, ci de a crea o înțelegere comună între națiuni, privind planul de pace în 10 puncte și de a vedea „când și cum putem aduce Rusia la masa negocierilor.”
Este important de precizat că cele 10 părți diferite ale planului de pace al Ucrainei au fost discutate în cadrul a 10 grupuri de lucru la nivelul consilierilor de securitate națională.
Formula de Pace din Ucraina include restabilirea integrității teritoriale a țării, retragerea completă a trupelor rusești din Ucraina și tragerea la răspundere a celor responsabili de crime de război. Planul de pace în 10 puncte a primit sprijin larg în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei.
Discuțiile de pace au loc în condițiile în care SUA și Uniunea Europeană se luptă să deblocheze sume mari de ajutor, ridicând întrebări cu privire la capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva unor noi atacuri rusești fără un aflux suplimentar de fonduri și arme.
CITIȚI ȘI: