Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV. Românii nu se tem de COVID-19 și și-au rezervat vacanțe în pandemie de Crăciun și Revelion! Cum și-au adaptat agențiile și hotelierii ofertele și care sunt cele mai inedite destinații

EXCLUSIV. Românii nu se tem de COVID-19 și și-au rezervat vacanțe în pandemie de Crăciun și Revelion! Cum și-au adaptat agențiile și hotelierii ofertele și care sunt cele mai inedite destinații

Ofertele pentru Antalya și Sharm el Sheikh sunt în continuare la căutare printre români

Românii fac rezervări sau au cumpărat deja pachete pentru a sărbători Crăciunul și Revelionul departe de casă, în unități turistice din țară și din străinătate. Unii sunt încă reținuți să achite, în așteptarea deciziilor autorităților privind gestionarea pandemiei de COVID-19, alții au decis să meargă în zone deschise turismului, unde nu este obligatorie prezentarea unui rezultat negativ la un test pentru noul coronavirus. Consultanții și experții în marketing turistic, președintele ANAT și reprezentanții unora dintre cei mai mari touroperatori din țară au creionat, la apelul lansat de GÂNDUL.RO, imaginea vacanțelor pe care le vor românii la sfârșitul acestui an.

Experții în turism Traian Bădulescu și Răzvan Pascu, președintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca, și reprezentanții a două mari agenții, Alin Burcea (Paralela 45) și Denisa Oprea (Hello Holidays), au răspuns apelului lansat de Gândul pentru a avea un tablou cât mai fidel al apetitului românilor pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.

Dumitru Luca (ANAT): „2020 reprezintă anul redescoperirii României de către români”

Președinte ANAT a transmis, într-un răspuns exclusiv pentru Gândul după participarea la două întâlniri importante despre soarta turismului intern, că este esențial ca operatorii să dovedească românilor că merită să petreacă sărbătorile în țară.

Dumitru Luca a participalt, joi, la a doua ediție a Conferinței Naționale de Turism Intern precum și întâlnirea organizată de Comisia de Turism Intern a ANAT cu reprezentanții autorităților locale ale stațiunilor turistice de interes național, pentru a stabilirea măsurilor ce vor fi implementate în stațiuni pentru siguranța turiștilor, în timpul sezonului de iarnă.

„Concluzia noastră a fost aceea că 2020 reprezintă anul redescoperirii României de către români. Era mult mai bine dacă țara noastră nu rata șansa unică de repoziționare în cadrul destinațiilor europene. Din păcate, industria turistică românească s-a confruntat cu lipsa unor măsuri coerente, cu întârzierea redeschiderii restaurantelor, cu închiderea centrelor de tratament și a spa-urilor și cu multe altele”, a explicat Dumitru Luca, pentru Gândul.

„Nu dorim să ținem cu forța turiștii români în țară”

Dumitru Luca subliniază că se încearcă să nu se întâmple același lucru la deschiderea sezonului de iarnă. „Trebuie să stabilim un set rapid de protocoale care să sporească încrederea turiștilor în destinațiile interne. Chiar dacă la ora actuală nu avem multe destinații externe rămase deschise, nu dorim să ținem cu forța turiștii români în țară, ci să le dovedim că merită să rămână”, a afirmat președintele ANAT.

„Dat fiind conjunctura actuală, românii călătorind mai mult ca oricând în propria țară, mesajul comun al industriei turistice și al autorităților trebuie să fie că destinațiile turistice interne sunt suficient de pregătite prin măsurile adoptate. Autoritățile locale și hotelierii trebuie să transmită publicului, prin mass-media și prin alte mijloace, că sunt pregătiți. Ne dorim ca turiștii care anii trecuți călătoreau în alte țări să aibă în acest an surprize plăcute, iar România să rămână și în continuare destinația lor preferată”, a declarat șeful ANAT.

„Autoritățile trebuie să conștientizeze că de modul în care se vor mișca, fără să aștepte mereu decizii de sus, va depinde succesul sezonului de iarnă românesc. Tendința actuală este de scurtare a sejururilor pentru sporturile de iarnă. Pentru schi și alte sporturi de iarnă, mulți turiști aleg să nu înnopteze. Dorim să contracarăm această tendință prin măsuri atractive, care să țină turiștii în hoteluri și în stațiuni, să consume produse și astfel să dea o gură de oxigen în mod direct antreprenorilor locali și în mod indirect comunității locale”, a conchis Dumitru Luca.

Traian Bădulescu: „Mulți turiști sunt panicați sau mai bine spus derutați”

La apelul lansat de Gândul, consultantul în turism Traian Bădulescu a făcut o radiografie a opțiunilor pe care și le-au exprimat românii, conform cererii de pe piață în contextul epidemiologic actual, atât pentru turismul intern, cât și extern.

„Din fericire, românii nu și-au pierdut dorința de a călători și, firește, nu vor să piardă libertatea de călătorie, libertatea de a se deplasa, respectând regulile și măsurile impuse de pandemia covid-19. Virusul există, este printre noi, numărul de cazuri crește, din păcate, însă din ce în ce mai mulți turiști consideră că va trebui să trăim cu această pandemie, dar pe de altă parte, orice deplasare efectuată responsabil poate contribui la o stare psihică și de sănătate mai bună. Nici statul permanent în casă, într-un glob de sticlă, nu este neapărat mai bun. Omul se imunizează ieșind în lume, nu stând izolat, într-un mediu steril”, consideră Traian Bădulescu, consultant în turism.

„Turiștii au realizat că marile aglomerații și petrecerile cu mulți participanți îi pot expune la infectarea cu coronavirus. Însă își doresc mult să călătorească măcar în familie și în grupuri de prieteni apropiați, cu responsabilitate. Numărul de rezervări a scăzut mult pentru sărbătorile de iarnă, deși dorința de a călători este ridicată. Mulți turiști sunt panicați sau mai bine spus derutați, neștiind dacă în decembrie nu va veni un lockdown total sau parțial”, a răspuns Traian Bădulescu, la întrebarea lansată de Gândul.

„Probabil că vor ciocni un pahar de șampanie, în grupuri mici, afară, pe terase”

Potrivit consultatntului, în acest context un rol extrem de important îl au agențiile de turism. Turiștii își asumă că și dacă își rezervă, este posibil, independent de voința lor, a agențiilor sau a structurilor de cazare, să nu ajungă la destinație de revelion mai ales, sau de Crăciun. Tocmai de aceea, turiștii apelează la agențiile de turism și se interesează de condițiile solicitate de structurile de cazare. Unele structuri de cazare acceptă returnarea banilor în caz de forță majoră, alte structuri de cazare recomandă reprogramarea. O agenție de turism poate oferi ambele soluții turiștilor, fiind parteneră cu multe structuri de cazare cu care au contracte negociate. Sunt turiști care doresc banii înapoi și turiști care acceptă o reprogramare ulterioară, în cazul în care nu pot ajunge de sărbători la destinație, din motive obiective, precizează Bădulescu.

În acest context, în ceea ce privește turismul intern, la ora actuală se fac rezervări mai ales pentru pensiuni rurale și agroturistice, vile și hoteluri mici, unde revelionul sau Crăciunul pot fi petrecute în familie sau între prieteni, fără petreceri. „Pentru zonele de turism rural și stațiunile montane s-au înregistrat rezervări, însă mult sub nivelul anului precedent. Menționez că la ora actuală hotelurile au voie să primească turiștii proprii în restaurantele interioare, strict pentru servirea mesei. Deci fără petreceri, care ar intra la categoria evenimente private. Firește, depinde mult și de fiecare zonă și de gradul de infectare. Probabil că în acest an turiștii vor servi masa în interior și vor ciocni un pahar de șampanie, în grupuri mici, afară, pe terase, respectând regulile”, a explicat Traian Bădulescu.

Destinațiile externe căutate

Turcia rămâne o destinație solicitată, momentan neexistând restricții majore pentru această destinație. Istanbul a ajuns la ora actuală orașul numărul 1 pentru city break-uri și Revelion, urmat de regiunea Antalya.

Din păcate, deși până nu demult Atena și Salonic trezeau interesul turiștilor, la ora actuală situația este chiar mai dificilă decât la noi în aceste orașe. Grecia este și ea în lockdown, rămâne de văzut care va fi situația în decembrie.

Cu Bulgaria situația este tot dificilă. Bulgarii permit la ora actuală petrecerile în restaurante, au restaurantele interioare deschise, firește, cu respectarea măsurilor de rigoare, doar că în prezent, orice turist român care revine din Bulgaria trebuie să stea în carantină 14 zile, din cauza faptului că în țara vecină gradul de infectare este mai mare decât la noi. Vom vedea în următoarele săptămâni dacă aceste restricții vor fi ridicate, un prim termen fiind 12 noiembrie. Dacă vor fi ridicate restricțiile, vom mai putea discuta de rezervări.

Alte destinații solicitate și pentru care sunt cereri de Revelion sunt Egipt și Dubai. Turistul are obligativitatea prezentării testului PCR, însă la fața locului restricțiile sunt minimale, pot avea loc petreceri și, în plus, clima este caldă. Și mai sunt încă destinații căutate de români care nu solicită test covid, precum Portugalia, dar și aici sunt restricții iar la ora actuală nu te poți deplasa dintr-o regiune în alta.

„Și eu sunt foarte curios, o spun cu sinceritate, care va fi realitatea atunci când vom trage linie, după 1 ianuarie. Pentru că orice schimbare poate interveni peste noapte. Atât agențiile de turism și structurile de cazare, cât și turiștii, încep să învețe ce înseamnă flexibilitate. Multe oferte permit renunțarea cu câteva zile înainte iar în cazuri de forță majoră există soluții de reprogramare sau de returnare a banilor. Îi recomand turistului să întrebe agenția de turism sau structura de cazare, după caz, care sunt regulile de compensare în cazul unui lockdown total sau parțial”, a conchis Traian Bădulescu.

Răzvan Pascu: Tot mai mulți români își rezervă pachete turistice în destinații exotice

Răzvan Pascu, antreprenor și consultant în marketing turistic, a dat un răspuns afirmativ ferm la întrebarea lansată de Gândul specialiștilor din domeniu: Vă așteptati ca românii să își cumpere pachete turistice de Crăciun și/sau revelion?

„Categoric da. Dat fiind că lucrurile în România și Europa par a fi scăpat deja de sub control într-o oarecare măsură și tot mai multe țări europene impun restricții românilor sau au intrat pe lista galbenă a autorităților noastre – cum ar fi de exemplu dacă te întorci în România din Franța, Spania, Marea Britanie, Bulgaria, Belgia, Ungaria sau Austria trebuie să stai în carantină – tot mai mulți români își rezervă pachete turistice în destinații exotice și îndepărtate sau în locuri în care distanțarea recomandată este cumva de la sine”, a declarat Răzvan Pascu.

Potrivit consultantului în marketing turistic, ca destinații exotice, se poate merge fără restricții la safari în Tanzania sau la plajă în Zanzibar, se poate merge în Mexic (dar doar în zona Cancun, fără escală în Mexico City până pe 10 noiembrie cel puțin), în Dominicană la plajă sau în Maldive (cu test negativ la dus și fără carantină la retur). Și în SUA se poate zbura, dacă ai deja viza, dar doar via țări din afara zonei Schengen (de exemplu via Istanbul sau Doha).

Răzvan Pascu subliniază că există totuși și țări europene în care românii pot merge, fără restricții, în acest moment, nici la dus și nici la întors, de exemplu Suedia, iar în Grecia se poate merge în continuare cu rezultat negatic la un test pentru COVID-19, ca și până acum.

„În Turcia se poate merge fără restricții, și în Egipt se poate merge, la fel și în Dubai – cu test Covid negativ la dus, dar te mai testează și la sosire pe aeroport încă o dată și stai în carantină la hotel 24 de ore până îți vine rezultatul. Zborurile spre Emirate și spre Qatar au fost reluate, plus că se poate zbura spre unele destinații exotice sau indepartate via Germania, Franța, Olanda sau Franța, fără carantină”, a detaliat Răzvan Pascu.

Vacanță în „Țara lui Moș Crăciun”, de la de la 1.590 euro/copil

Turiștii pot merge în Finlanda, care a anunțat un plan concret de redeschidere a turismului începând cu 23 noiembrie în zona Laponiei / Sursa: Shutterstock

Turiștii pot pot merge în Finlanda / Sursa: Shutterstock

Grecia și Turcia au rămas în topul preferințelor pentru vară-toamnă, explică Pascu, însă acum, că temperaturile în Grecia au scăzut, iar majoritatea destinațiilor europene sunt pe lista galbenă a României, atenția se mută spre destinațiile mai exotice. „Există un interes crescut către Mexic și Zanzibar, dar și pentru Laponia de Crăciun, întrucât Finlanda a anunțat un plan concret de redeschidere a turismului începand cu 23 noiembrie în zona Laponiei”, a detaliat Răzvan Pascu. De altfel, în calitate de antreprenor, el organizează în acest an, împreună cu agenția de turism Eturia, vacanțe speciale în „Țara lui Moș Crăciun”.

„Organizăm un zbor charter direct in Laponia de Craciun pentru familii cu copii și deja 70% din capacitatea avionului este rezervată, deci oamenii își doresc în continuare să călătorească”, spune Răzvan Pascu. Este vorba ce aproximativ 120 de locuri, în prezent.

„Un sejur de cinci zile, cu zbor charter/direct, cazare cu demipensiune la hoteluri de 4 stele cu facilități precum saună cu priveliște panoramică sau SPA pentru copii, transferuri, asigurare de călătorie ṣi storno cu clauză COVID, cină festivă de Crăciun și însoțitori de grup din partea agenției pornește de la 2.150 euro/adult și de la 1.590 euro/copil”, a declarat Sorin Stoica, CEO Eturia.

Cum și-au regândit agențiile oferta

S-a produs o schimbare evidentă a modului în care sunt gândite pachetele turistine de la extinderea pandemiei, explică Pascu, agențiile și hotelierii sunt acum mult mai flexibili în ceea ce privește politicile de anulare/modificare a pachetelor turistice, negociază mult mai atent cu partenerii din străinătate pentru a putea returna, la nevoie, banii turiștilor.

„Totodată, încearcă să mențină un nivel de prețuri comparabil cu cel de anul trecut sau chiar mai mici. În plus, selecția de țări din care poți alege acum este mult restransă, astfel că bătălia este mare și pe hoteluri/resorturi, îndeosebi dacă vorbim de rezervări pentru grupuri. În plus, agențiile de turism serioase le includ clienților în pachet și asigurarea de călătorie și asigurare storno cu clauza COVID-19, asta însemnând că, daca descoperi ca ai COVID-19 înainte de plecare, nu mai poți merge în excursie, dar îți primești banii înapoi din partea companiei de asigurări”, explică Răzvan Pascu.

Cum nimeni nu se aștepta la această pandemie, este de la sine înțeles că estimările au fost cu totul altele, a explicat consultantul în marketing turistic. „În medie, agențiile de turism înregistrează scăderi cu aproximativ 60% ale cifrelor de afaceri comparativ cu anul trecut, iar per total, turismul internațional a scăzut cu circa 70% în 2020 față de 2019. Cea mai afectată regiune a fost Asia Pacific, unde, în perioada ianuarie-august, s-au înregistrat cu 79% mai puțini turiști comparativ cu 2019. În Europa, scăderea a fost de 68%, potrivit celui mai recent Barometru al Organizației Mondiale a Turismului. S-ar părea că acestă criza produsă de coronavirus a produs pierderi de 8 ori mai mari decât cele cauzate de criza din 2009”, a conchis Răzvan Pascu.

Alin Burcea, Paralela 45: „Oamenii vor să iasă din casă, vor să meargă într-o stațiune de sărbători”

Alin Burcea, CEO Paralela 45, una dintre cele mai mari și vechi agenții de turism din România, a detaliat, pentru Gândul.ro, care sunt actualele tendințe de consum printre clienții săi.

„Sunt rezervări pentru Crăciun și revelion, dar oamenii sunt într-o expectativă deocamdată, din cauza a ce se întâmplă în România și în lume”, a spus Alin Burcea.

Potrivit lui Alin Burcea, Paralela45 are pentru vacanța de revelion pachete cu zbor charter în destinații unde românii merg în număr mare în timpul anului, Antalya, Sharm el Sheikh, Hurghada, Heraklion, cu plecări de la București, Cluj-Napoca și Iași.

„La acestea am adăugat destinații exotice: Zanzibar, Punta Cana, Maldive, zone deschise pentru turism și unde nu se cere test. În oricare din aceste destinații românii vor avea un revelion normal, cu petreceri, cu focuri de artficii, orchestră și dans. Posibil să adăugăm și Dubai, unde nu se mai cere și al doilea test”, a explicat Alin Burcea.

Ofertele au fost lansate în Early Booking, la începutul lunii octombrie, cu reduceri de până la 33%, cele mai mari fiind oferite de partenerii hotelieri turci.

„Și pentru România au fost lansate variante pentru petrecerea Crăciunului la conace din Transilvania, pensiuni și hoteluri de la munte ori din zonele balneo, dar au mai fost modificate pentru că lucrurile se schimbă de la o zi la alta și ultimul anunț a fost că nu se vor putea organiza petreceri. Masă festivă se va putea face, ceea ce înseamnă că oamenii vor sta la masă și vor asculta o muzică ambientală, nu o orchestră, nu vor dansa. Sper să fie cel puțin așa, pentru că oamenii vor să iasă din casă, vor să meargă într-o stațiune de sărbători”, a afirmat Alin Burcea.

În ceea ce privește modificările pe care le-a operat în contextul actual generat de pandemie, Alin Burcea a menționat o mai mare flexibilitate privind plățile. „Noi am inclus asigurarea medicală și storno în prețul pachetelor, care acoperă pierderile financiare cauzate de anulare ori din cauza infectării cu virusul SARS-COV-2, și am gândit un alt program de plată a vacanței, care să fie mult mai convenabil pentru turiști: 10% la înscriere, 15% la pragul de Early Booking și 75% cu 30 de zile înainte de plecare”, a explicat Alin Burcea.

Întrebat cum este sfârșitul acesta de an în comparativ cu 2019, Alin Burcea a precizat că mizează pe destinațiile exotice, pe Antalya, Hurghada, Sharm el Sheikh, Heraklion/Creta, pe programele de vacanțe în România care sunt disponibile. „Întreg anul a fost dificil, nu numai finalul de an, dar ne-am adaptat situației oferind călătorii în zonele deschise turismului și ne străduim să ducem lucrurile mai departe, fiind foarte atenți la evoluția situației. Din estimările noastre, încheiem anul la 40% din volumul de vânzări din 2019”, a detaliat Burcea.

Nouă curse charter de revelion

Astfel, pentru perioada sărbătorilor, printre pachetele pe care Paralela 45 a putut să le realizeze în condițiile de acum se numără, de exemplu, de revelion, nouă curse charter spre destinațiile menționate de CEO-ul agenției.

Pachetele pornesc de la 469 de euro de persoană, până la peste 2.400, în funcție de destinație.

  • Charter Antalya din București, din 30.12, șase nopți, de la 547 de euro/persoană
  • Charter Antalya din Cluj-Napoca, din 28.12, cinci nopți, de la 477 de euro
  • Charter Antalya din Timișoara, din 28.12, cinci nopți, de la 469 de euro/persoană
  • Charter Hurghada din București, din 27.12, șapte nopți, de la 491 de euro/persoană
  • Charter Sharm el Sheikh din București, din 26.12, șapte nopți, de la 498 de euro/persoană
  • Charter Heraklion din București, din 28.12, cinci nopți, de la 534 de euro/persoană
  • Charter Zanzibar din București, din 28.12, cinci nopți, de la 1.978 de euro/persoană
  • Charter Punta Cana din București, din 30.12, nouă nopți, de la 1.980 de euro/persoană
  • Charter Maldive din București, din 29.12, șase nopți, 2.426 de euro/persoană

Agenţia de turism Paralela 45, una dintre primele trei agenții private din România, a împlinit anul acesta 30 de ani de activitate și este turoperator consacrat în vacanţe cu zboruri charter în Spania, Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Tunisia și Egipt, şi cu peste 160 circuite culturale şi istorice organizate anual pe patru continentele.

Denisa Oprea, Hello Holidays: „A fost nevoie să ne adaptăm. Sunt în continuare turiști care doresc să călătorească”

Denisa Oprea, director de marketing al agenției Hello Holidays, a confirmat pentru Gândul că pachetele turistice propuse, adaptate la situația actuală, și-au găsit clienți.

„Se cumpără deja, desigur, unele oferte fiind lansate chiar din luna septembrie. De exemplu, programul nostru de revelion in Kusadasi, pentru care am făcut anul trecut șase autocare. A fost lansat în septembrie, cu o reducere, și primii cumpărători au fost turiștii noștri fideli, care își aduc și prietenii ori rudele, de la un an la altul, în acest program. Este o vacanță cu două nopți de cazare la Istanbul, patru la un hotel de cinci stele din Kusadasi, unde au all inclusive, program special de revelion, și la întoarcere, o noapte de cazare la Canakkale, care costă 359 de euro/persoană”, a explicat Denisa Oprea.

„Pachete noastre pentru vacanța de sărbători sunt adaptate la situația de acum, călătorim în zone deschise turismului. Am inclus în oferta pentru Crăciun și revelion o mare parte din programele făcute anul acesta în România, de exemplu, iar pentru Turcia, unde nu se cere realizarea unui test pentru intrarea în țară, am diversificat și suplimentat programe. Avem vacanțe cu autocarul în Kusadasi (ce spuneam mai sus), la Istanbul, sau cu avionul în Antalya. Sunt ori programe de tip circuit, cu vizite în orasele din jur și mese speciale de Crăciun sau revelion, ori Sejururi (tot cu mesele festive)”, a detaliat directorul de marketing al agenției Hello Holidays.

„A fost nevoie să ne adaptăm. Sunt în continuare turiști care doresc să călătorească, prin urmare a fost nevoie să creăm pachete pentru țări unde nu este necesară testarea în țară, pentru că înseamnă un cost suplimentar pentru vacanță, dar și să realizăm parteneriate cu clinici pentru realizarea testului cerut pentru intrarea în Grecia. Am recomandat fiecărui turist, de asemenea, încheierea unei asigurari medicale și storno pentru vacanțele externe și storno pentru vacanțele în România, astfel încât să nu aibă bătăi de cap”, a detaliat Denisa Oprea.

Crăciun în Maramureș, de la 917 lei/persoană

„Oferta este mai puțin diversificată deoarece sunt multe țări în care există restricții de călătorie și evident și numărul de turiști este mai mic față de alți ani. În acest moment este devreme să ne pronunțăm în privința numărului de turiști, deoarece pachetele abia au fost lansate”, a axplicat directorul de marketing al agenției Hello Holidays.

Dintre cele mai vândute pachete ale Hello Holidays, în România:

  • Sibiu, patru zile, de la 769 lei/persoană
  • Cazanele Dunării și Herculane, cinci zile, de la 1.345 de lei/persoană
  • Crăciun în Apuseni, cinci zile, de la 1.165 de lei/persoană
  • Crăciun în Maramureș, cinci zile, de la 917 lei/persoană
  • Revelion Bucovina, cinci zile, de 1.665 de lei/persoană
  • Revelion 2021 Cazanele Dunarii si Herculane, cinci zile, de la 1.755 lei/persoană

În afara țării, cele mai căutate pachete sunt în Turcia și Macedonia, pe lângă Bulgaria, unde, potrivit Denisei Oprea, oferta este lăsată deschisă pentru că situația de acum, Bulgaria fiind inclusă pe lista galbenă, se poate modifica în următoarele săptămâni.

  • Revelion Kusadasi Hotel Palm Wings Ephesus 5*, șapte nopti, dintre acestea două nopți cu mic dejun la Istanbul, hotel de trei stele, patru nopți, cu ultra all inclusive în Kusadasi, o noapte cu mic dejun în Canakkale, hotel de trei stele. Programul costă de la 359 de euro/persoană și mai include vizite la Bergama și Troia, tur panoramic în Istanbul cu autocarul și pietonal, Edirne – Moscheea Selimiye;
  • Revelion Sunny Beach – Best Western Plus Premium Inn, trei nopți, de la 199 de euro/persoană, cu vizite la Balchik și Cap Kaliakra;
  • Revelion 2021 Macedonia de Nord, șase zile, de la 212 euro/persoană, cu vizite la Sofia, Skopje, Ohrid, Bitola si Popova Kula;
  • Revelion Istanbul, cinci zile, de la 149 de euro/persoană, cu vizite la Edirne, Agia Sophia, Topkapi, Moscheea Albastră, Biserica Cisterna, Marele Bazar;
  • Revelion Antalya, șase nopți, transport cu avionul, de la 272 de euro/persoană cu mic dejun și de la 356 de euro/persoană cu all inclusive, taxe de aeroport, transferuri.
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele