Căpitanul echipei naționale de rugby în 7, legitimat la Dinamo și încadrat în Poliție cu gradul de agent, condamnat recent pentru cămătărie și șantaj, avea legături cu două dintre cele mai periculoase clanuri din București. Polițistul nu ezita să se afișeze cu aceștia în sălile de jocuri de noroc de unde își racola clienții în mod obișnuit.
Condamnarea rugbistului Ciprian Căplescu a generat un nou scandal intern la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în condițiile în care sportivul lui Dinamo fusese încadrat ca polițist și avea gradul de agent. Chiar dacă nu lucra efectiv ca polițist, era funcționar public cu statut special, iar în timpul stării de urgență s-a îmbrăcat în uniformă și a ieșit la patrulare alături de colegii săi de la secțiile de poliție din București.
În plus, așa cum s-a întâmplat și cu mulți alți sportivi ai clubului Dinamo, la finalul activității sportive urma să fie repartizat la o secție, unde ar fi lucrat ca polițist în toată regula sau la unul dintre serviciile de intervenție rapidă, având în vedere trecutul său competițional.
Surse judiciare au dezvăluit, pentru Gândul, că polițistul de la Dinamo condamnat, la sfârșitul lui noiembrie, pentru cămătărie și șantaj, avea legături foarte strânse cu lumea interlopă. Sursele citate au precizat că bărbatul ar fi fost văzut în dese rânduri alături de unii dintre liderii importanți ai clanului Sadoveanu, din Chitila.
În acest sens, Ciprian Căplescu s-ar fi afișat cu Muscă al lui Sadoveanu alături de care, spun anchetatorii, s-ar fi implicat în organizarea unor tombole pentru jucătorii sălilor de jocuri frecventate de ei.
Totodată, rugbistul însuși făcea parte dintr-un clan localizat pe Șoseaua Chitilei, al cărui lider este Vasile Grama, unul dintre frații mamei sale. Acest Vasile Grama ar fi fost un apropiat al clanului Geamănu, în condițiile în care sângeroșii frați gemeni Alexandru și Marin Ilie i-ar fi fost vecini și ar fi copilărit împreună. Totuși, în ciuda faptului că Gemenii s-ar fi făcut remarcați prin acțiuni violente, polițiștii susțin că membrii clanului Grama s-ar fi axat mai mult pe înșelăciuni imobiliare, în sensul că falsificau actele unor bătrâni pentru a le lua casele, dar și în infracțiuni de trafic de migranți.
Cu toate că, după mai multe condamnări cu executare, Vasile Grama nu ar mai fi un interlop la fel de influent ca în tinerețe, acesta era acum folosit ca paravan de nepotul său polițist, care le spunea datornicilor că banii sunt ai temutului său unchi.
Ciprian Căplescu a fost arestat în primăvara acestui an, la sfârșitul lunii martie, după ce pe numele său au fost formulate formulate două denunțuri. Unul dintre ele a fost făcut chiar de un fost sportiv, pe care polițistul cămătar l-a terorizat timp de peste doi ani după ce nu a mai putut să achite dobânzile foarte mari, care ajungeau și la 50 la sută.
Reclamantul a povestit anchetatorilor că l-a cunoscut pe Căplescu chiar la Dinamo, pe terenul de rugby, unde era junior. Cu această ocazie, cei doi s-au împrietenit, iar Ciprian Căplescu obișnuia să-l împrumute, fără dobândă, cu sume care nu depășeau 500 de lei.
Problemele ar fi început, însă, să apară în vara anului 2019. Victima se afla într-o sală de jocuri și tocmai își pierduse toți banii, când l-a văzut, în incintă, pe rugbistul de la Dinamo. Pentru că știa că acesta este cămătar, i-a cerut 5.000 de lei, sumă pentru care Căplescu i-a impus o dobândă lunară de 50 la sută, respectiv 2.500 de lei.
La scurt timp după aceea, bărbatul i-a mai solicitat polițistului de la Dinamo să îl împrumute cu încă 5.000 de lei, în aceleași condiții de dobândă. Mai mult, cu toate că nu apucase să-i plătească dobânda la cei 10.000 de lei împrumutați, după aproximativ o lună sau două, bărbatul i-a mai cerut 2.500 de lei, acumulând o datorie totală de 12.500 de lei, la care trebuia să achite o dobândă lunară de aproximativ 6.000 de lei.
Deoarece bărbatul nu reușea să respecte „graficul de rambursare” stabilit de Ciprian Căplescu, sportivul a devenit din ce în ce mai agresiv în exprimare și a început să-l amenințe cu bătaia și că îi sparge geamurile de la casă, pe motiv că ar fi fost nevoit să-și amaneteze cele două mașini de lux, un BMW X6 și un Mercedes S Class, deoarece banii dați cu dobândă nu ar fi fost ai lui, ci ai unchiului său, Vasile Grama.
Bărbatul a afirmat că, deși ajunsese să plătească, lunar, sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, polițistul de la Dinamo „tot nu era mulțumit ajungând să-i pună un fel de dobândă la dobândă, iar la un moment dat îi solicita o dobândă lunară de 4.500 de euro”.
Procurorii care l-au anchetat pe fostul căpitan al echipei naționale de rugby în 7 au stabilit că tot acest calvar s-a întins pe o perioadă de aproximativ doi ani. Undeva în aprilie 2021, întrucât victima nu a reușit să-i mai achite dobânzile, Ciprian Căplescu a decis să ridice nivelul de teroare și a mers la adresa la care bărbatul locuia împreună cu părinții.
Cu această ocazie, i-a transmis că, dacă nu-i achită suma de 170.000 de euro, ce reprezenta datoria totală pe care el considera că o avea de primit, îl va tăia în două. Totodată, i-a cerut în mod imperativ să caute actele de la casă pentru a merge cu el să facă un împrumut și să-i ofere datoria, lucru pe care, spun anchetatorii, victima nu l-a făcut, deoarece părinții săi și-au dat seama și i-au ascuns actele de casă.
Trimis în judecată pentru cămătărie și șantaj, Ciprian Florin Căplescu a fost condamnat, cu acord de recunoaștere, de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.
CITIȚI ȘI: