Directorul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” și șeful Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate au fost denunțați, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, de către reprezentanții unei organizații din domeniul serviciilor funerare, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, dar și un conflict de interese, în legătură cu unele firme de pompe funebre. Cei doi sunt acuzați că ar fi favorizat mai multe societăți, pe de o parte, să vândă produse pentru îmbălsămare, iar pe de altă parte, să se impună pe piața bănoaselor afaceri cu moartea.
Aproape necunoscută publicului larg, activitatea societăților de pompe funebre nu se limitează la vânzarea de sicrie, ci presupune și alte servicii neplăcute, cum ar fi îmbălsămarea celor decedați. Considerat de lege drept un act medical în toată regula, actul de îmbălsămare trebuia semnat, obligatoriu, de un medic.
De aceea, în primăvara anului trecut, Ministerul Sănătății a publicat curriculumul de pregătire pentru așa-numiții tanatopractori. După absolvirea unui curs și promovarea unui examen, tanatopractorii primesc drept de semnătură în locul medicilor și, mai mult decât atât, ar trebui să dețină cunoștințe avansate de reconstrucție facială în cazul persoanelor care au decedat ca urmare a unor traumatisme grave ori se află într-o stare avansată de putrefacție.
Prin Ordinul 958/31.03.2022, emis de Ministerul Sănătății, s-a stabilit ca viitorii tanatopractori să urmeze un curs de numai două luni, dintre care o lună de pregătire teoretică și una practică. Pregătirea teoretică se face în sistem online, pe platforma Institutului Național de Management al Serviciilor de Sănătate, iar proba practică, în morgile unor societăți private, selectate de directorul Institutului Național de Medicină Legală (INML), Cristian George Curcă.
În plângerea înregistrată, luni, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, reprezentanții Federației Funerare Române au arătat că, pentru pregătirea practică, au fost selectați, ca primi formatori, reprezentanții unei firme din Caraș-Severin, soț și soție, absolvenți ai unui curs de specializare, de cinci ani, în Franța.
La rândul lor, aceștia ar fi trebuit să predea tanatopraxia reprezentanților unor societăți importante pe piața de pompe funebre, care, după absolvirea cursului, urmau să devină tanatopractori.
Conform documentului depus la Parchet, la Ministerul Sănătății a fost constituită, inițial, o listă cu numele mai multor firme mari care puteau oferi condiții optime pentru organizarea unor cursuri practice, însă datele problemei ar fi fost schimbate, ulterior, la nivelul INML, sub semnătura directorului Cristian Curcă.
Reclamanții susțin că, după ce au revenit din Franța, reprezentanții firmei din Caraș-Severin le-ar fi propus societăților interesate să devină formatoare să lucreze sub franciza firmei lor. În plus, administratorii trebuiau să semneze și un contract prin care se obligau să cumpere de la ei, lunar, cantități fixe de substanțe necesare îmbălsămărilor, indiferent dacă aveau sau nu nevoie să-și completeze stocurile.
În plângerea trimisă procurorilor bucureșteni se arată că firmele care au refuzat, au dispărut din lista inițială. În schimb, în locul lor au apărut numai acele societăți care au acceptat condițiile impuse de formatorii din Caraș-Severin.
Ca urmare, potrivit plângerii adresate Parchetului de pe lângă Tribunalul București, patru societăți au fost agreate ca centre de pregătire, sub semnătura directorul INML, Cristian George Curcă.
Prima este firma din Caraș-Severin, care aparține formatorilor principali Violeta și Dan Ardelean, la care se adaugă alte trei firme, din Bacău, Mureș și Brașov, toate aflate sub contract de franciză cu societatea celor doi soți.
Mai mult, în plângere se arată că, potrivit datelor obținute, în urma unei solicitări oficiale, de la Direcția de Sănătate Publică, cel puțin la morga societății cu sediul în Brașov nu a avut loc nicio îmbălsămare (niciun aviz epidemiologic), atât în anul 2020, cât și în 2021, iar societatea soților Ardelean nu a avut autorizație DSP până în martie 2021.
În plus, se mai arată faptul că favorizarea firmelor francizate de Violeta și Dan Ardelean ar fi adus beneficii financiare importante atât societăților selectate ca centre de pregătire, cât și soților Ardelean, care și-ar fi vândut produsele și substanțele în cantități mari, sume care ar fi fost decontate din bugetul statului.
„Faptul că persoanele responsabile din instituțiile publice implicate au permis și au aprobat ca cei doi formatori să aleagă drept centre de pregătire societăți cu care aveau relații comerciale în defavoarea unor societăți care îndeplineau criteriile și care erau înscrise în anexa Ordinului 958/2022, constituie o încălcare a normelor de drept și a obligațiilor pe care funcționarii publici le au. Arătăm că, în mod oficial, aceste centre de pregătire practică au fost selectate și propuse de numitul Curcă George Cristian, în calitate de responsabil național”, se mai arată în plângerea înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
CITEȘTE ȘI: