EXCLUSIV | Schema frauduloasă a ”băiatului deștept din sănătate”. Cum au fost plimbați banii europeni prin trei țări, spălați și identificați de Parchetul European în conturile Sanimed, firma afaceristului Cătălin Hideg (DOCUMENT)

EXCLUSIV | Schema frauduloasă a ”băiatului deștept din sănătate”. Cum au fost plimbați banii europeni prin trei țări, spălați și identificați de Parchetul European în conturile Sanimed, firma afaceristului Cătălin Hideg (DOCUMENT)

Primul dosar trimis de Parchetul European (EPPO) la instanță, aflat acum în curs de judecare în cameră preliminară la Tribunalul București, devoalează o schemă infracțională de mare amplitudine, care cuprinde firme din România, Spania, Portugalia și Cipru. Protagoniștii, conform datelor aflate între coperțile dosarului, sunt afaceristul Cătălin Robertino Hideg, patronul firmei Sanimed Internațional Impex SRL, societate comercială care, alături de Hideg, a fost inculpată ca persoană juridică în acest dosar. Cazul a fost instrumentat de procurorul european delegat în cadrul EPPO, Irina Constantin.

Gândul se află în posesia tuturor informațiilor care arată ce anume au descoperit procurorii EPPO în acest dosar declanșat la sesizarea Ministerului Fondurilor Europene și vă prezintă, în exclusivitate, caracatița de firme prin care peste 3 milioane de euro, bani europeni primiți pe un proiect implementat de firma lui Cătălin Hideg, au îndestulat conturile firmei Sanimed Internațional Impex SRL, despre care Gândul a dezvăluit că s-ar afla în spatele firmei Romwine & Cofee SRL din județul Giurgiu, societate care a primit de la statul român un contract de 56 de milioane de lei pentru a livra 1,7 milioane de măşti de protecţie în timpul pandemiei.

Acuzațiile aduse de Parchetul European

În acest prim dosar finalizat în România de Parchetul European, rechizitoriul nr. 1000032/2021 a fost trimis la instanță în 10 octombrie 2022 și are 96 de pagini, iar întreg dosarul are 43 de volume.

Procurorii îl acuză pe Cătălin Robertino Hideg de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă faptele au produs consecințe deosebit de grave, o infracțiune de spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei.

Celălalt inculpat din dosar este firma lui Hideg, Sanimed Internațional Impex SRL, acuzațiile fiind identice.

Suspiciunile de fraudă în proiectul RECUMED

La câteva luni de la începutul pandemiei de coronavirus, pe 20 august 2020, Ministerul Fondurilor Europene a sesizat DNA –Secția a II-a cu privire la suspiciuni de fraudă în legătură cu proiectul numit “Crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în recuperare medicală și bioreconstrucție RECUMED”, implementat de beneficiarul Sanimed Internațional Impex SRL, contract de finanțare din 7 iunie 2018. Ministerul Fondurilor Europene sesiza procurorii că atât licitația, cât și atribuirea contractului de furnizare pentru realizarea obiectivului de investiții în cadrul proiectului au avut loc cu favorizarea SC Vilmis Capital SL – Spania, ofertantul câștigător.

Doi ani mai târziu, pe 26 august 2022, s-a dispus disjungerea dosarului EPPO nr. 1000032/2021 cu privire la una dintre cunoștințele apropiate lui Hideg, Ortensia Raluca Aelenei și cu privire la infracțiunile pentru care aceasta era cercetată. În aceste condiții, s-a format un nou dosar la Parchetul European (nr. 1000557/2022), în vederea încheierii unei proceduri simplificate cu aceasta, acordul de recunoaștere a vinovăției fiind parafat la data de 19 septembrie 2022.

În rechizitoriu se arată că Hideg Cătălin, în calitate de administrator al Sanimed Internațional Impex SRL, beneficiar al proiectului, a depus la Ministerul Fondurilor Europene și la Ministerul Cercetării și Inovării (în calitate de organism intermediar pentru POC 2014-2020) înscrisuri și declarații false și inexacte atât în legătură cu procedura de atribuire a contractului de furnizare a echipamentelor medicale și pentru realizarea construcțiilor necesare, cât și în legătură cu derularea efectivă a proiectului.

Faptele, susțin procurorii, au avut ca urmare obținerea, fără drept, în perioada 20 septembrie 2018 – 13 ianuarie 2020, de fonduri nerambursabile în valoare totală de 14.440.459,6 lei, din care 12.274.390,6 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR și 2.166.068,94 lei de la bugetul de stat. Echivalentul în moneda europeană a sumelor obținute pe nedrept, menționate în rechizitoriu, este de 3.073.646,35 euro, în raport de cursul euro/lei la data obținerii acestora.

Cum au ajuns banii UE în conturile unor firme din 3 state, pentru a ascunde frauda

Procurorii arată, în rechizitoriu, schema frauduloasă care ar fi fost folosită de Cătălin Hideg pentru a ascunde banii europeni obținuți ilegal, folosindu-se de firme din trei state.

“Ulterior, în perioada 19.10.2018-06.09.2019, după obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în valoare de 11.303.653,68 lei (2.410.968,83 euro) aferente cererii de prefinanțare din 03.09.2019 și a celor de rambursare nr. 1/20.11.2018 și 2/11.06.2019, în scopul disimulării originii ilicite a acestora și a ascunderii fraudei, Hideg Robertino Cătălin a transferat succesiv sumele de bani provenite din infracțiunea contra intereselor financiare ale UE în conturile unor societăți comerciale din jurisdicții intracomunitare (Vilsim Capital SL și Multibusiness Nord Europe SL din Spania, Matica Enterprises Limited din Cipru și Alfabeto Peculiar Unepessoal din Portugalia), în baza unor operațiuni comerciale nereale, prin emiterea unor facturi fictive către SANIMED Internațional Impex SRL, a redirecționat o mare parte a fondurilor europene obținute pe nedrept în conturile SANIMED (suma de 1.086.000 euro, din contul Matica Enterprises STD în conturile bancare ale SANIMED, la adăpostul emiterii a două facturi fictive și suma de 1.506.111 euro, din conturile Alfabeto Peculiar Unipessoal din Portugalia către conturile SANIMED Internațional Impex SRL ,tot în baza unor facturi fictive)“, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

 Trucaj și simulare

În rechizitoriul Parchetului European este evidențiat faptul că Ortensia Aelenei a acționat în calitate de complice, iar Cătălin Hideg “a simulat realizarea unei proceduri transparente de atribuire a contractului de furnizare de echipamente și realizarea de construcții în cadrul proiectului, deși, în realitate, întreaga procedură a fost trucată, în scopul acordării contractului către Vilsim Capital SL din Spania, urmare unor înțelegeri prealabile cu Aelenei Raluca Ortensia, ce avea calitatea de reprezentant al societății câștigătoare“.

Din document reiese că procedura de atribuire a contractelor a fost simulată inclusiv prin depunerea unor contraoferte fictive pe numele altor societăți comerciale, care au declarat că nu au avut cunoștință de așa ceva și nu au participat la procedura de achiziție. Alte documente false atestau lucrări și servicii cu companiile Asimov Fantasy SL, Exclusive Magic SRL și Construtec SL din Spania, facturile fiind supraevaluate celor reale, se arată în rechizitoriu.

Rolul societăților interpuse și supraevaluarea prin tranzacții succesive

Cercetările au evidențiat faptul că, în realitate, SC Vilsim Capital SL și, ulterior, Multibusiness Nord Europe SL, care a preluat prin absorbție prima societate, au avut doar rolul unor societăți interpuse de Hideg Cătălin Robertino în circuitul de tranzacționare a echipamentelor și produselor necesare realizării proiectului, cât și de realizare a construcțiilor, în fapt, aceste societăți neavând nicio autonomie decizională proprie și nicio capacitate tehnică sau financiară de executare a contractului, fiind înființate în mod special și exclusiv pentru ascunderea fraudei și reciclarea sumelor de bani obținute pe nedrept din fondurile europene“.

Din ancheta procurorilor europeni a rezultat că valoarea reală de achiziție a echipamentelor medicale și a produselor aferente realizării proiectului a fost de aproape patru ori mai mică decât valoarea de achiziție declarată în cadrul proiectului.

Prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de către Cătălin Hideg, fiind supraevaluate prin tranzacționarea lor succesivă de la furnizorii inițiali prin societățile din Cipru (firma Matica Enterprises Limited), Portugalia (firma Alfabeto Peculiar Unipessoal) și Spania (Vilsim Capital SL/Multibusiness Nord Europe SL), pentru ca în final să fie revândute către Sanimed Internațional Impex SRL la valoare supraevaluată, arată procurorii în rechizitoriu.

“Diferența între valoarea reală de achiziție a echipamentelor medicale și a produselor aferente realizării proiectului și valoarea de achiziție declarată la Autoritatea de Management – Ministerul Fondurilor Europene a ajuns în conturile SANIMED Internațional Impex SRL prin intermediul unor societăți din Cipru (Matica Enterprises Limited) și Portugalia (Alfabeto Peculiar Unipessonal LDA), înființate în mod special în acest scop și aflate tot sub controlul inculpatului Hideg Robertino, control exercitat prin Aelenei Ortensia Raluca“, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

“Întreg proiectul a fost afectat de fraudă!”

Toată această schemă, susține Parchetul European, “a avut un caracter intracomunitar”, implicând societățile comerciale din Spania, Cipru și Portugalia, motiv pentru care au fost realizate acte investigative în toate cele trei țări. Investigații au ajuns și în Suedia, unde exista o firmă furnizor. O altă firmă-furnizor pentru echipamentele medicale a fost Procardia SRL din Târgu Mureș, fără a avea cunoștință de activitatea infracțională a celor doi inculpați din dosar.

Din cooperarea transfrontalieră realizată cu autoritățile judiciare din Spania, Cipru și Portugalia a rezultat că societățile comerciale implicate în circuitul fraudelor erau controlate de Cătălin Robertino Hideg, prin intermediul Ortensiei Aelenei.

Mai mult, din actele existente la dosar reiese că firmele din Portugalia au fost înființate de un rezident în Spania, Jose Taulero Rodriguez, la solicitarea Ortensiei Aelenei. Același Jose Rodriguez era reprezentant al firmelor prin care Vilsim Capital SL a probat îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.

Pe de altă parte, firma Matica Enterprises din Cipru a fost înființată, la solicitarea lui Cătălin Hideg, de către un martor în cauză, fără ca acesta să aibă cunoștință de proiectul RECUMED sau de operațiunile comerciale și tanzacțiile respective, arată EPPO.

În ce privește realizarea lucrărilor de construcții, procurorii arată că acestea au fost integral subcontractate către SC Eva Cons Company SR, societate care face parte din grupul de firme Sanimed și este controlată, prin doi asociați, de către Cătălin Hideg.

Concluzia este că întreg proiectul a fost afectat de fraudă, toate sumele decontate în cadrul proiectului fiind obținute fără drept“, au scris, negru pe alb, procurorii Parchetului European.

În această cauză, parte vătămată este Ministerul Fondurilor Europene. Procurorii au dispus măsuri asiguratorii, pentru a putea fi recuperate prejudiciile, după ce instanța va da o decizie definitivă. În cursul urmăririi penale, omul de afaceri Cătălin Hideg s-a prevalat de dreptul la tăcere.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIVITATE. Cine e ”băiatul deștept din Sănătate” aflat în umbra contractului de 11,5 milioane € câștigat de un magazin sătesc?! Milionarul și-ar fi folosit ”bucătăreasa” ca paravan (UPDATE)

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Călin Georgescu, prima reacție: Poporul român a ales să nu mai fie umilit
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online