EXCLUSIV | Se va nărui regimul Putin? Expert relații internaționale: „Rusia este din ce în ce mai izolată. Șantajul nuclear, singurul mod în care Putin încearcă să împiedice inevitabilul”
Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector universitar la Universitatea din București, a vorbit pentru Gândul despre realitatea strategică a războiului ruso-ucrainean, ajuns în cea de-a 227 zi. Acesta susține că Ucraina este într-o contraofensivă susținută, în timp ce Rusia pierde din ce în ce mai mult teren. Șantajul nuclear a rămas, potrivit interlocutorului Gândul, singura „armă” de temut pe care Vladimir Putin o scoate la înaintare în războiul declarațiilor și a manipulărilor.
Expertul în relații interlaționale punctează că în tot acest context de război, „suportul și solidaritatea europeană și a statelor NATO dau roade” și vor continua să o facă.
Unul dintre scenariile devoalate de Miroslav Tașcu Stavre este acela că, în perioada următoare, administrația de la Moscova va încerca să vorbească despre pace și să găsească o formulă de compromis, mergând pe formula deja cunoscută a Rusiei, aceea a unui conflict înghețat.
„Singurul mod în care regimul lui Putin încearcă să împiedice inevitabilul”
„Realitatea strategică este una extrem de clară pe teren. Începând cu 29 august, Rusia pierde și Ucraina este într-o contraofensivă susținută. Toată situația de pe teren este, mai degrabă, favorabilă Ucrainei. Cred că ăsta a fost și motivul pentru care Vladimir Putin s-a grăbit să anunțe pe frontul mediatic, al comunicării și al manipulării, că anexează cele patru regiuni.
Aici se pune întrebarea. Ai anexat niște regiuni pe care nu ai niște granițe stabile, pe care nu ai, de fapt, un control și cum îți imaginezi că ar putea să funcționeze o regiune, un stat, în pofida faptului că nu ai niște granițe stabile, nu ai o administrație și nu ai până la urmă niciun strop de legitimitate? Nu poți să guvernezi sau să administrezi dacă nu ai toate aceste lucruri.
De asta, vedem sau revedem cumva, declarații belicoase și practic șantajul ăsta nuclear, singurul mod în care regimul lui Putin încearcă să împiedice inevitabilul. Dar inevitabilul îl vedem”, a explicat expertul în relații internaționale.
„Suportul și solidaritatea europeană și a statelor NATO dau roade și vor continua”
„Rusia este din ce în ce mai izolată. Dacă în primele faze ale conflictului ne spunea că vom avea o lume împărțită, Rusia este singură și din ce în ce mai izolată. Nu cred că are ieșire. Ăsta este cumva contextul în care, da, trebuie să avem în vedere amenințările din partea lui Putin.
Mai degrabă cred că încearcă să amenințe, dar eu sunt convins că administrația de la Moscova va încerca în perioada următoare să vorbească despre pace și să ne spună că își doresc să ajungă la o formulă de compromis. Este adevărat că orice situație în care armele tac ar fi una benefică.
Și încercarea Rusiei să creeze ce a mai creat, de fapt, adică niște conflicte înghețate. Poate fi unul dintre scenarii. Pe termen mediul și lung, regimul Putin se va nărui. Nici în interiorul țării lucrurile nu stau bine. Oamenii disperați pleacă, tensiuni, criză economică…”, conchide Miroslav Tașcu Stavre.
Zelenski despre arsenalul nuclear invocat de Putin – „Cred că este periculos chiar şi să vorbim despre asta!”
Președintele Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu acordat BBC că autoritățile de la Kremlin au început „să-şi pregătească societatea” pentru un război nuclear! Pe de altă parte, în același interviu, Zelenski a transmis că el personal nu crede că Federația Rusă este pregătită să folosească arma nucleară.
„Încep (n.r. – rușii) să-şi pregătească societatea. Este foarte periculos. (…) Nu sunt pregătiţi să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Nu ştiu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar şi să vorbim despre asta” – Volodimir Zelenski
Referitor la afirmația că NATO ar trebui să lanseze „lovitruri preventive împotriva Rusiei”, Zelenski susține că o remarcă anterioară făcută de el a fost tradusă greşit: „Trebuie utilizate lovituri preventive”, a spus Zelenski, dar care acum susține că s-a referit la sancţiuni, „nu la atacuri” armate.
Biden a înțeles că Putin nu glumește? – „Există, pentru prima dată, o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare”
Preşedintele american Joe Biden a apreciat, joi, că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de „apocalipsă” pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plină desfăşurare a Războiului Rece, relatează lefigaro.fr, citată de News.ro.
„Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy şi criza rachetelor din Cuba” în 1962, a spus el la o strângere de fonduri la New York, unde a subliniat că omologul său rus Vladimir Putin „nu glumea” făcând aceste ameninţări.
„Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o ameninţare directă cu utilizarea armelor nucleare dacă lucrurile continuă să meargă aşa cum sunt acum”, a spus el.
Joe Biden a avertizat că şi o lovitură nucleară tactică ar putea declansa o conflagraţie mai largă. „Nu cred că poţi (utiliza) cu uşurinţă o armă nucleară tactică fără să sfârşeşti prin a provoca apocalipsa”, a spus el.
Din 14 până în 28 octombrie 1962, criza rachetelor instalate în Cuba de Uniunea Sovietică şi reperate de Statele Unite a zguduit planeta, stârnind temeri de un război nuclear. Confruntat cu rezistenţa ucraineană, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat din 21 septembrie.
El a spus că este gata să folosească „toate mijloacele” din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să „distrugă” Rusia. „Nu este o cacealma”, a asigurat el.
Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:
- Război în Ucraina, ziua 224: Vladimir Putin a promulgat legea privind anexarea a patru regiuni ucrainene / Container cu dinți de aur smulși, descoperit într-o „cameră de tortură” făcută de ruși
- Război în Ucraina, ziua 223: Parlamentul Rusiei finalizează procedura de anexare a regiunilor ucrainene / Trupele lui Zelenski au străpuns pozițiile rusești de pe râul Nipru, la nord-est de Herson
- Război în Ucraina, ziua 222: Volodimir Zelenski, despre aderarea Ucrainei la NATO: Sunt sigur că vom implementa acest proiect
- Război în Ucraina, ziua 221. Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Lîman