EXCLUSIV | Secretarul de stat din Ministerul Educației Florin Lixandru își va primi înapoi vechile atribuții, mai puțin Relația cu Parlamentul – SURSE
Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, lăsat fără atribuții de ministrul Ligia Deca, își va recăpăta vechile responsabilități, mai puțin una, Direcția Relația cu Parlamentul, susțin surse apropiate instituției.
Cu toate că, în urma discuției din coaliție, de miercuri seara, purtătorul de cuvânt al PNL a anunțat că s-a găsit o rezolvare în ceea ce-l privește pe secretarul de stat lăsat fără atribuții de Ligia Deca și toată lumea aștepta ca Florin Lixandru să-și reia toate atribuțiile, sursele Gândul susțin că noul ordin care se va emite nu va conține și Direcția Relația cu Parlamentul.
Până să critice public proiectul noilor legi ale educației, Florin Lixandru deținea în minister, următoarele atribuții: ”coordonarea activităților specifice Direcției Generale Învățământ Preuniversitar, Direcției Relația cu Parlamentul și Partenerii Sociali, ARACIP și CNDIPT”, conform Ordinului de ministru.
Sursele Gândul susțin că noul Ordin de ministru prevede că secretarului de stat îi vor reveni toate atribuțiile, mai puțin Direcția Relația cu Parlamentul.
„Este un delict de opinie”
Florin Lixandru a susținut că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie”, precizând că legile Educaţiei sunt proiecte importante ce trebuie dezbătute „temeinic, pe îndelete”.
„Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.
Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris, miercuri, pe Facebook, Florin Lixandru.
Modificările pe care PSD nu le agreează
Referitor la modificările legate de admiterea la liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la o educație de calitate, susține Florin Lixandru. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-și organizeze propriile admiteri, deoarece măsura ”ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupției”:
„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor – nu e o soluţie, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copiii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, a declarat Lixandru.
PSD a condamnat numărul ridicat de modificări ale Legii Educaţiei de-a lungul timpului:
„Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024”, a afirmat secretarul de stat.