EXCLUSIV | Secretele șampaniilor exorbitante. Cum arată o degustare de 33.000 de euro. De ce nu pot fi transportate licorile cu avionul
Cei mai titrați experți în băuturi de lux s-au reunit în Spania pentru un eveniment unic: o degustare pe verticală, organizată de Casa Krug, producătoarea uneia dintre cele mai selecte șampanii din lume. Au fost degustate șampanii din toți cei șase ani de producție, dintre care unele sunt extrem de rare pe piață, de aceea prețul lor este exorbitant. Ca să nu-și piardă din calitate, șampania fost transportată în condiții speciale.
Un eveniment cu o însemnătate deosebită pentru amatorii de băuturi fine și specialiștii din domeniu a fost găzduit de unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Marbella, Spania. Este vorba despre o degustare pe verticală a celei mai rafinate mărci de șampanie din lume, Krug Clos d’Ambonnay, aceasta fiind o premieră mondială.
Experții în domeniu și ceilalți invitați, toți numai unul și unul, s-au delectat cu șampanie Krug Clos d’Ambonnay din toți anii de producție, respectiv 1995, 1996, 1998, 2000, 2002 și 2006.
”Până acum, nu s-a făcut niciodată o degustare de șampanie Krug Clos d’Ambonnay din toți anii de producție, Casa Krug, fiind cea mai selectă casă de șampanie din lume. Degustarea a început cu Krug Clos du Mesnil din 2008, care costă peste 3.000 de euro sticla și care a fost decantată. Toată lumea crede că numai vinul roșu se decantează, dar s-a decantat și această șampanie, fiind foarte «tânără». Pentru această marcă, o șampanie din 2008 este considerată «tânără», pentru alte case de șampanie este veche”, ne-a spus Kristof Ladislau, somelier, specialist gourmet și consilier în industria luxului.
Fiind vorba despre cea mai scumpă șampanie din lume, băutura a fost adusă la eveniment în condiții de transport stricte, pentru a nu i se altera din proprietăți.
”Șampaniile, mai ales cele vechi, care sunt pretențioase, au fost luate direct de la producători și aduse în niște condiții speciale. Nu au fost aduse cu avionul, pentru că în avion nu sunt condiții climatice, sunt diferențe mari de presiune. De aceea, au preferat să le transporte cineva cu o mașină climatizată la temperatură constantă, ca să nu aibă acele fluctuații de temperatură și presiune. Chiar și vinul are alt gust la 10.000 înălțime decât la sol”, ne-a mai explicat Kristof Ladislau.
Se produc anual doar câteva mii de sticle de șampanie
Românul s-a numărat printre cei doar câțiva degustători atent aleși de organizatori pentru a participa la un eveniment atât de important pentru cunoscătorii în domeniu și pentru amatorii de băuturi scumpe.
Expertul Kristof Ladislau ne-a mai spus că anual, în întreaga lume, se produc doar câteva mii de sticle de șampanie Krug Clos d’Ambonnay.
”Producția Casei Krug este de șase ori mai mică decât cea de la Dom Perignon. La degustare a fost adusă câte o sticlă din fiecare an de producție. Este foarte greu să găsești o sticlă din ’96. La food&wine pairing (n.r. asocierea corectă a băuturii cu mâncarea servită), pe lângă șampanie, am avut un vin alb din Burgundia, Bâtard-Montrachet Grand Cru, care costă peste 2.500 de euro sticla și am terminat cu cel mai renumit vin de desert din lume, Château d’Yquem Sauternes din 2001, care a fost cumpărat la licitație și a avut 100 de puncte Parker. Când un vin face oficial 100 de puncte Parker, a doua zi i se dublează prețul de vânzare sau se poate vinde la un preț chiar mai mare decât dublu”, ne-a explicat Kristof Ladislau.
Valoarea totală a băuturilor care s-au consumat la acest eveniment luxos a fost de aproximativ 33.000 de euro.
CITEȘTE ȘI: