Astăzi are loc ședința Comisiei pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului a Consiliului General al Municipiului București – în care va fi analizată propunerea lui Nicușor Dan de suspendarea a PUZ-urilor pentru 5 sectoare ale Capitalei -, iar ”Războiul PUZ-urilor” declanșat de Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, se va încheia, printr-un vot pro sau contra dat de consilierii generali sau, într-o altă variantă, printr-un ”armistițiu” menit a mai liniști spiritele încinse, cel puțin temporar.
GÂNDUL.RO a publicat, ÎN EXCLUSIVITATE, Proiectul de Hotărâre prin care PUZ-urile de sector ar putea fi suspendate, iar prima surpriză a fost aceea că – în cazul Sectorului 2 al Capitalei, spre exemplu, suspendarea nu ar fi pentru o perioadă de 2 ani, așa cum insista Nicușor Dan, ci doar pentru 3 luni.
Potrivit acestui proiect, pe perioada de suspendare a HCGMB nr. 339/ 13.08.2020 ”certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul General al Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare”.
Totodată, în acest proiect se mai precizează că – până la data de 5 aprilie 2021 – Direcția Urbanism ”va prezenta Consiliului General modificările pe care PUZ aprobat prin HCGMB nr. 339/ 13.08.2020 le aduce PUG, atât în privința planșei de reglementări, pentru fiecare UTR (n.red. – Unitate Teritorială de Referință), cât și în privința Regulamentului local de urbanism”.
ÎN EXCLUSIVITATE, GÂNDUL.RO a prezentat și informații-bombă din ”ședința furtunoasă” în care Ludovic Orban a încercat să îi convingă pe consilierii generali PNL să voteze inițiativa controversată a lui Nicușor Dan.
Numai că aceștia au transmis că se se tem de faptul că vor fi obligați să plătească daune în cazul în care vor vota pro, dezvoltatorii imobiliari amenințând că îi vor chema în instanță pe cei care vor ”lucra” pentru ca PUZ-urile de sector să fie suspendate, Capitala riscând să ajungă în blocaj economic și financiar, cu pierderi de sute de milioane de euro.
În ședința nocturnă la care au participat Ludovic Orban, Nicușor Dan și consilierii PNL s-a luat hotărârea de a se insera un amendament esențial.
”S-a hotărât să se pună un amendament potrivit căruia vor face excepție, în eventualitatea suspendării PUZ-urilor, cazurile care au primit certificat de urbanism și autorizație de construcție”, au transmis sursele GÂNDUL.RO.
GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor alte informații-șoc, cu accente comice, de data aceasta. O ”ședință de instructaj” la care au fost prezenți consilierii generali de la PNL și USR s-a transformat într-o accentuată durere de cap pentru Primarul General al Capitalei.
Acesta a apelat până și la Ștefan Diaconu – jurist, consilier prezidențial la Departamentul Constituțional-Legislativ al Administrației Prezidențiale – pentru a fi ajutat în demersul său de a îi convinge pe consilierii generali PNL și USR să voteze suspendarea PUZ-urilor, numai că a avut parte de o surpriză nedorită.
Surse GÂNDUL.RO dezvăluie că scenariul lui Nicușor Dan nu s-a desfășurat așa cum s-ar fi așteptat, pentru că ”unde-i lege nu-i tocmeală”, spunându-i-se că ”da, suspendarea PUZ-urilor poate deveni realitate, numai că există un pas peste care nu se poate trece.
Consilierii PNL și USR au spus că sunt gata să voteze pro-suspendare PUZ-uri de sector, asumându-și consecințele – ”votăm și plătim daune” -, însă totul trebuie făcut conform legii.
”Votăm și plătim”, i-au spus consilierii generali lui Nicușor Dan, ”dar numai de acum încolo e legal”. Ceea ce se traduce prin aceea că suspendarea PUZ-urilor trebuie să acționeze doar asupra a ceea ce se întâmplă din momentul ”T+0” al suspendării, nu retroactiv, această idee fiind susținută și de consilierul prezidențial venit, în teorie, pentru a oferi susținere lui Nicușor Dan.
Potrivit informațiilor noastre, consilierul prezidențial i-a spus, ferm, lui Nicușor Dan – acesta din urmă încercând, fără succes, să aibă câștig de cauză -, că ”indiferent ce se votează în ședința CGMB, cei care au obținut deja certificate de urbanism merg pe PUZ-ul vechi”.
”Nu poți modifica și ce s-a întâmplat până azi, retroactiv nu ai cum, iar din acest proiect trebuie să dispară aplicarea retroactivă a unor măsuri. Dacă mâine, spre exemplu, apare o lege prin care buletinele vor fi schimbate, asta nu înseamnă că își pierde valabilitatea buletinul pe care îl ai”, i s-a spus lui Nicușor Dan, potrivit surselor GÂNDUL.RO, iar Primarul General al Capitalei s-a trezit în fața unei ”ședințe de instructaj eșuate”.