Două persoane au murit, iar alte 56 au fost rănite în urma exploziilor de la stația GPL din Crevedia care nu ar fi avut autorizație din anul 2020. Un cumul de factori negativi a dus, într-un final, la o tragedie, iar ancheta se află în plină desfășurare pentru a fi stabilite nu numai circumstanțele în care s-au produs exploziile, ci și pentru a fi descoperiți vinovații din întregul ”lanț al slăbiciunilor”.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că au fost deschise două dosare de urmărire penală în acest caz, premierul Marcel Ciolacu a declarat că toți vinovații vor suporta rigorile legii, iar Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – a spus că ”nu a fost respectată legislația, nu au fost respectate condițiile”, iar Procuratura ”trebuie să verifice” (informații detaliate AICI)
Polițiștii de la IPJ Dâmbovița au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că – în ultimii trei ani – nu au primit sesizări, petiții sau informări de la localnici sau de la instituții în legătură cu eventuale nereguli de la stația GPL care a sărit în aer la Crevedia, dar fiul celor doi soți decedați în urma exploziilor a susținut că adevărul este cu totul altul (detalii tulburătoare AICI).
La solicitarea Gândul, Marius Ionuț Voineag, procurorul-șef al DNA, a explicat, în exclusivitate, motivele pentru care sunt deschise, în acest moment, două dosare de urmărire penală.
”Primul dosar a fost deschis cu privire la activitatea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în legătură cu verificările și controlul efectuat de către cei de la inspectorat, în anul 2020, la stația GPL din Crevedia. Fiind vorba de militari, dosarul va fi instrumentat de Secția Militară din DNA.
Al doilea dosar vizează civilii. Este vorba despre funcționari din UAT-urile de la Dâmbovița. Duminică, 27 august, s-a dispus – prin ordonanță – ridicarea de documente de la aceste instituții”, a precizat șeful DNA, în exclusivitate pentru Gândul.
În data de 28 august 2023, reprezentanții DNA au transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că au fost înregistrate două dosare penale, în urma sesizărilor ”din oficiu”.
În același comunicat s-a precizat și că urmărirea penală se desfășoară ”in rem”, ceea ce înseamnă că, deocamdată, ”nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”.
”Pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii.
Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (”in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală”, au transmis reprezentanții DNA.
Prima explozie de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița, a avut loc sâmbătă – 26 august -, și a fost urmată de o explozie mult mai puternică, chiar în timpul intervenției pompierilor.
Doi oameni din Crevedia au murit și alte 56 de persoane au fost rănite, dintre care 39 de pompieri, doi polițiști și doi jandarmi. Dintre pacienții rămași internați, cu arsuri și traumatisme, 12 au fost până acum transferați la clinici din străinătate.
Ancheta a fost preluată de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind coordonată de procurorul Marius Iacob, care a instrumentat incendiile de la Maternitatea Giulești și Piatra Neamț, dar și cazul Elodia. (mai multe detalii AICI)
Premierul Marcel Ciolacu spune că dacă echipajele care au intervenit după exploziile de la stația GPL din Crevedia nu ar fi creat zona de protecție și ar fi lăsat oamenii să intre în acel perimetru, cum a fost la explozia de la Mihăilești, din 2004, ”astăzi ar fi fost o situație de nedescris”. Prim-ministrul a afirmat că, indiferent despre cine este vorba, cei găsiți vinovați vor răspunde pentru tragedia de la Crevedia.
”Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim în acest moment”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a amintit de tragedia de la Mihăilești, din luna mai a anului 2004, atunci când – pe DN 2, la 30 de kilometri de Buzău – a explodat un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. În urma exploziei, 18 persoane au fost rănite.
”Dumneavoastră sunteți mai tineri, dar noi am prins și accidentul de la Mihăilești. Dacă (n.red. – după exploziile de la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița) nu se crea acel cordon și se lăsa lumea – cum s-a făcut atunci, la Mihăilești -, astăzi ar fi fost o situație de nedescris. Deci, cine a organizat acolo perimetrul și s-a ocupat, a făcut un lucru extraordinar. De fapt, s-au salvat vieți”, a mai declarat premierul Marcel Ciolacu. (alte detalii AICI)
CITEȘTE ȘI
Imagini șocante la Crevedia! Oameni cu pielea arsă, conștienți, primesc îngrijiri medicale pe șosea