EXCLUSIV | Cutremurul din Arad, influențat de seismul devastator din Turcia? Seismolog român în Japonia: „Replicile vor continua în lunile următoare”

EXCLUSIV | Cutremurul din Arad, influențat de seismul devastator din Turcia? Seismolog român în Japonia: Replicile vor continua în lunile următoare”
Publicat: 10/06/2023, 10:00

Seismologul Bogdan Enescu, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre cutremurul cu magnitudinea 5,2 care a avut loc marți seara, în județul Arad, în zona seismică Banat, cel mai puternic seism produs în ultimii aproape 50 de ani, în această zonă. De la începutul lunii mai, în România, au avut loc 24 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,9.

Seismul din Arad a fost puternic simțit de către populație în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepărtate, printre care Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria.

Cea mai puternică mișcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

„Cutremurele de suprafață sunt caracterizate de replici seismice”

Seismologul Bogdan Enescu susține că după cutremurul cu magnitudine 5,2 din Arad, vor fi replici care se vor produce chiar și timp de mai multe luni.

„Mai întâi, ceea ce aș vrea să precizez este că aceste cutremure din Banat, precum și cele care s-au petrecut înainte în Oltenia, sunt cutremure de suprafață, iar acestea sunt caracterizate de replici seismice. Nu știu dacă va fi un număr comparabil cu replicile de după cutremurul din Oltenia, dar ne putem aștepta la replici care vor continua pentru lunile următoare, poate chiar un an, nu pot spune exact, dar vor continua.

De asemenea, am văzut  că – informațiile pe care le am sunt preliminare – adâncimea este relativ mică, deci cutremurele se vor simți în zona epicentrală destul de puternic. Părerea mea este că replicile vor continua în zilele, săptămânile și lunile viitoare”, a explicat seismologul Bogdan Enescu.

„Cutremurele se produc pentru că au loc  acumulări de stres în zona respectivă”

Seismologul român din Japonia a explicat că este dificil de confirmat legătura seismelor din România – din Oltenia, respectiv din Banat – cu cele produse în Turcia.

Seismologul recunoaște că este posibil ca ceea ce s-a întâmplat în Turcia, în 6 februarie, când s-a produs un cutremur cu magnitudinea 7,8,  să fi grăbit cumva activitatea seismică din România, însă aceste cutremure ar fi avut oricum loc, chiar dacă nu neapărat în această perioadă.

„În ceea ce privește legătura cu ceea ce s-a întâmplat în Turcia, este dificil de spus. În general, cutremurele se produc pentru că au loc acumulări de stres în zona respectivă, așa cum s-a întâmplat în Oltenia și aici în Banat, stresul tectonic se acumulează. Dar, bineînțeles că anumite surse, cum au fost cele din Turcia, de exemplu, pot contribui printr-o stresare suplimentară, pot grăbi un anumit cutremur să se întâmple.

Îl pot face să se producă mai devreme. Asta este una din teoriile acceptate cât de cât în comunitatea științifică. Însă, este foarte greu de spus exact, dacă seismul din Turcia nu s-ar fi întâmplat, când ar fi avut loc cutremurul din Banat. Cu siguranță s-ar fi produs un cutremur acolo.

Cu siguranță, zic eu, chiar fără un cutremur în Turcia, am fi avut, la un moment dat, o activitate de genul celei pe care o avem acum, dar probabil ceva mai îndepărtată în timp. Nu acum, poate, să zic, într-un an. Este posibil ca acest cutremur din Turcia să fi grăbit cumva activitatea seismică de acolo”, a explicat seismologul român, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Japonia, acolo unde  și locuiește de ani buni.

Turcia- Oltenia- Banat, cronologia seismelor

În 6 iunie 2023, la ora 20:26, un cutremur cu magnitudinea 5,2 a avut loc în regiunea Crișana, Arad. Seismul s-a produs la o adâncime de 5,6 km și epicentrul său a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad. Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli.

Până miercuri după-amiază, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care cinci au avut o magnitudine mai mare de 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea 3,2 și intensitatea III pe scara Mercalli”, potrivit datelor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului.

  • Două cutremure cu magnitudini 5,2 și 5,7, produse în Gorj, la adâncimi mici, în 13 și 14 februarie, și urmate de sute de replici sunt catalogate ca “inexplicabile” de către specialiști.
  • Cutremurele din Gorj s-au produs la o săptămână după seismul cu magnitudine 7,8 care a zguduit, în 6 februarie, partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei.
  • Cutremurul cu magnitudinea 7,8 este cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia. Seismul a fost urmat de două cutremure cu magnitudini de 6,7 și 7,5. Seismele din 6 februarie ar fi fost urmate de peste 13.000 de replici și numărul lor este în creștere.
  • Peste 55.000 de oameni au murit și aproape 130.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma cutremurelor devastatoare. Milioane de oameni au fost strămutați din casele lor, potrivit World Vision.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Predicția unui cutremur, mit sau realitate? Seismologul Bogdan Enescu: „Cu tehnicile și cunoștințele de acum, și estimările pe termen lung au incertitudine foarte mare”

EXCLUSIV VIDEO | Seismolog român în Japonia: ”România trebuie să fie pregătită pentru cutremure care pot fi și cu magnitudini mari. Sunt clădiri cu probleme și asta trebuie să preocupe”

CUTREMUR în TURCIA. Imaginile groazei, filmate cu drona în provincia de frontieră Hatay

EXCLUSIV VIDEO | Despăgubiri pentru casele afectate de cutremurele din Gorj, doar pentru cei care au asigurare și primesc adeverință de la INFP. ”Dăm informații numai de unde avem echipamentele funcționale”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?