Sindicatul Profesional Termoficare București a trimis recent o scrisoare deschisă către Guvernul României, dar și către Primăria Capitalei, prin care atrage atenția că din cauza datoriilor de aproape un miliard de lei către Elcen, Termoenergetica ar putea intra în insolvență. Toată această situație ar pune în pericol furnizarea agentului termic în București.
„Sindicatul Profesional Termoficare București atrage atenția asupra situației financiare critice în care se află în acest moment Compania Municipală Termoenergetica București, fiind în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.
La data de 02.08.2023, datoria CMTEB SA către furnizorii de energie termică se ridică la suma 986.356.578 lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu se putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, în viitorul apropiat”, se arată în scrisoarea sindicatului.
Potrivit sursei citate, primăria ar avea datorii și din anii 2021 și 2022.
„Cauza acestei situații financiare se găsește în necunoașterea de către Consiliul General al Muncipiului București, autoritatea publică tutelară în subordinea căreia se află CMTEB, a pierderilor induse de prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică ( …) La aceasta se adaugă plata cu întârziere de către Primăria Municipiului București a sumelor datorate către CMTEB pe anii 2021 -2022, cu titlu de compensare pentru diferența de preț pentru producerea, transportul, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației”, se arată în scrisoare.
Mai departe, în scrisoarea către Guvern și Ministerul Energeiei, sindicatul atrage atenția că sistemul de termoficare din București ar putea intra în colaps, iar milioane de bucureșteni vor avea de suferit.
„Această situație financiară deosebit de gravă poate conduce la intrarea în insolvență a CMTEB și poate pune în pericol asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public, printre care enumerăm: peste 500.000 de mii de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice!”, se arată în scrisoarea către Guvern.
Gândul a dezvăluit joi seară că șeful Termoenergetica, Claudiu Crețu, numit în 2021 în funcția de director general „provizoriu” al Companiei, și-a dat demisia. Contactat de Gândul, Claudiu Crețu a declarat că „nu comentează” momentat această informație.
Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză fără precedent, iar de la 1 octombrie ar putea avea probleme cu achiziţia gazelor naturale, dacă Primăria Capitalei nu găseşte o soluţie rapidă să plătească datoriile Termoenergetica, de aproximativ un miliard de lei, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.