EXCLUSIV | Situație de urgență în București, la Podul Victoriei, unde există pericol de prăbușire a carosabilului. Cuva de apă de sub Dâmbovița este puternic afectată de infiltrații
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență se va întruni vineri pentru a confirma o situație de urgență din Capitală, respectiv de pe Splaiul Independenței, lângă Podul Victoriei, unde există pericolul surpării malurilor de pe Dâmbovița, dar și al prăbușirii carosabilului. În zonă sunt infiltrații puternice de apă, iar plăcile de beton de deasupra cuvei de colectare a apei s-au deplasat deja, au precizat surse din administrație în exclusivitate pentru Gândul.
Update: Reprezentanții Prefecturii au precizat că ședința de urgență de vineri a fost reprogramată pentru o altă zi.
Știrea inițială:
O comisie mixtă formată din reprezentanți de la „Apele Române” și Apa Nova a solicitat recent Prefecturii Municipiului București declararea unei situații de urgență pe Splaiul Independenței, la 50 de metri de Podul Victoriei, acolo unde există un real pericol de surpare a terenului, respectiv a malurilor Dâmboviței, dar și a carosabilului sau a trotuarului, în urma unor infiltrații puternice de apă.
Problema a fost descoperită în decembrie anul trecut, iar confirmarea situației de urgență urmează să se facă vineri, într-o ședință CMBSU.
„În data de 27 decembrie anul trecut, personalul operativ de tură (Apele Române / Apa Nova – n.r.) a observat apariția unui vortex cu diametrul de circa 30 de centimetri, motiv pentru care s-a procedat la golirea biefului. Ulterior, s-a curățat mâlul din zona respectivă pentru identificarea avariei, prilej cu care s-a constatat prăbușirea parțială a unei porțiuni din radierul cuvei pe zona de legătură între caseta drenajului urban aferent colectorului casetat și baza malului cuvei de apă curată”, se arată în procesul verbal al comisiei mixte.
Potrivit documentului, intrat în posesia Gândul, după constatarea avariei s-a realizat și inspecția din interior a casetei de ape uzate și a rețelelor de canalizare din zonă, unde s-au constatat infiltrații puternice.
„În încercarea de a diminua / elimina efectele incidentului s-a decis izolarea acestei zone cu un batardou mobil executat din panouri de aluminiu și saci cu nisip, concomitent cu limitarea debitului tranzitat și a nivelului de retenție în bieful Mărășești”, se arată în procesul verbal realizat de comisia de urgență.
„Această situație justifică intervenția cu caracter de urgență”
Potrivit comisiei, în zonă există un real pericol de surpare a carosabilului.
„Din experiența precedentelor, astfel de avarii survenite în cei circa 34 de ani de exploatare, cu prilejul reparațiilor s-a constatat că zonele cavernoase ar fi putut provoca o alunecare în lanț a malului betonat al cuvei de apă curentă, a trotuarului pietonal, existând chiar pericolul afectării carosabilului și a unor eventuale rețele publice. Această situație justifică intervenția cu caracter de urgență”, se arată în documentul intrat în posesia Gândul.
Potrivit actului, determinarea exactă a amplorii și a dimensiunilor zonelor cavernoase de sub plăcile de beton tasate poate fi realizată numai după dezafectarea betoanelor degradate.
Dezafectarea betoanelor degradate poate fi realizată numai prin amplasarea temporară a unor utilaje pe banda 2 de circulație de pe Spaiul Independenței în dreptul zonei respective.
„Incidentul poate afecta stabilitatea malurilor amenajării complexe a râului Dâmbovița și a carosabilului de pe Splaiul Independenței”
„Comisia propune Instituției Prefectului Municipiului București declararea drept situație de urgență a incidentului tehnic raportat, care poate afecta stabilitatea malurilor amenajării complexe a râului Dâmbovița și a carosabilului de pe Splaiul Independenței”, se mai arată în procesul verbal de constatare a avariei.
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență de întrunește, vineri, într-o ședință extraordinară, prin care se va confirma situația de urgență de pe râul Dâmbovița.
După această hotărâre, lucrările de reparații vor fi demarate de către Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov. De asemenea, Primăria Capitalei, Apa Nova, Poliția Locală București și Brigada de Poliție Rutieră vor acorda sprijin pentru remedierea acestei situații.