Speriați de amploarea conflictelor din ultimele zile, mulți israelieni sau străini care locuiesc aici vor să părăsească țara. O familie din Republica Moldova, care trăiește chiar în Ashkelon, s-a trezit însă blocată în mijlocul iadului. Soții Țerna au devenit părinți acum două săptămâni și nu au apucat să facă toate formalitățile necesare pentru băiețelul lor nou-născut. Instituția care ar fi trebuit să le elibereze actele a fost complet distrusă, iar celelalte din vecinătate, oricum, sunt închise.
De sâmbătă dimineață, de când a fost declarată starea de război, Aeroportul Ben Gurion, din Tel Aviv, s-a transformat într-un adevărat furnicar. Într-o primă etapă, cei care au încercat să plece de urgență din Israel au fost turiștii prinși în mijlocul evenimentelor. Între timp, însă, acestora li s-au alăturat și israelieni panicați de amploarea conflictelor din ultimele zile, care nu se compară cu nimic din ceea ce au văzut până acum, deși sunt obișnuiți să își ducă viața sub amenințarea atacurilor.
Străinii care fie lucrează temporar în Israel, fie sunt stabiliți aici de ani de zile sunt și mai speriați, în condițiile în care până acum nu au trăit niciodată teroarea unui război. Mulți dintre ei vor să lase în urmă tot ce au construit aici după ani buni de trudă și să se întoarcă acasă. Nu toți au însă posibilitatea de a scăpa din infernul care a pus stăpânire pe Israel. Este și cazul familiei Țerna, din Republica Moldova.
Soții Nadia și Dumitru Țerna trăiesc de câțiva ani chiar în orașul Ashkelon, cel mai puternic afectat de conflicte. Dumitru lucrează în construcții, iar soția sa este casnică, având grijă de cei doi copii mici ai familiei. De sâmbătă, fie zi, fie noapte, oamenii au văzut efectiv moartea cu ochii.
Deși blocul în care locuiesc are un buncăr, cu doi copii mici după ei le este destul de greu să se refugieze în el ori de câte ori sună alarma. Mai mult, uneori au apărut pe cer rachete fără avertismentele sirenelor.
”Acasă la noi este periculos. Noi stăm și la etajul 6, care este ultimul etaj, iar buncărul este la parter, la intrarea în clădire. Este greu să tot cobori pe scări și să urci cu doi copii mici după tine”, ne-a spus Dumitru Țerna.
Din păcate, familia nu are nici posibilitatea de a merge în alte orașe din Israel, unde lucrurile sunt momentan liniștite.
”Avem niște cunoștințe prin alte zone, dar cu doi copii mici să stai pe capul omului nu se poate”, ne-a mai spus Dumitru Țerna.
Soții Țerna s-au gândit să plece din Israel, dar situația lor este foarte încurcată. Cel de-al doilea copil al familiei, un băiețel, a venit pe lume în urmă cu doar două săptămâni. Părinții nu au apucat să îi facă micuțului toate formalitățile necesare, iar acum totul a devenit extrem de complicat.
”Anul trecut, soția mea a născut o fetiță, care acum are un an. Noi nu am știut cum să facem actele astea de la bun început, este foarte complicat, trebuie traduse. Am zis să așteptăm să se nască și băiețelul, care a venit pe lume acum două săptămâni, și să facem actele pentru amândoi în același timp, pentru că nici fetița nu are documente. Acum nu mai putem face nimic, dacă a apărut problema asta, nu putem ieși din țară, asta ne ține aici, faptul că nu avem acte pentru copii”, ne-a povestit proaspătul tătic.
Instituția care ar fi trebuit să le elibereze documentele a fost complet distrusă în urma atacurilor, dar, oricum, nici celelalte sedii din vecinătate nu mai funcționează.
”La noi, în Ashkelon, clădirea Ministerului de Interne a explodat, a căzut o rachetă chiar la intrare. Aici nu o să se mai lucreze cred cel puțin trei luni, până fac reparații. Ar trebui să merg în alt oraș, dar nu se lucrează prin preajmă, iar la Ierusalim sau Tel Aviv este foarte greu să găsești loc liber, este foarte aglomerat”, ne-a mai spus bărbatul.
După câteva zile în care el și familia lui au trăit într-o adevărată teroare, Dumitru Țerna spune că miercuri apele s-au mai liniștit puțin, dar numai până la orele prânzului, când atacurile au fost reluate.
CITEȘTE ȘI: