Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Sora românului eliberat din Burkina Faso, mărturii emoționante: „Nu am dormit de bucurie, dar până nu îl văd și nu îl aud, nu cred”

EXCLUSIV | Sora românului eliberat din Burkina Faso, mărturii emoționante: „Nu am dormit de bucurie, dar până nu îl văd și nu îl aud, nu cred”

EXCLUSIV | Sora românului eliberat din Burkina Faso, mărturii emoționante:

Elvira Gherguț, sora lui Iulian Gherguț, românul răpit în 2015, în Burkina Faso și eliberat miercuri, după opt ani de prizonierat, a spus, pentru Gândul, că a aflat din presă despre acest moment mult așteptat și visat de atâția ani. Sora cea mare a lui Iulian Gherguț a fost cea care a făcut în multe rânduri apeluri și interpelări către autoritățile din România pentru eliberarea fratelui său.

Elvira Gherguț a spus că nu l-a văzut și nu l-a auzit pe Iulian, tot ce știe este faptul că acesta a fost adus la București, precizând că va crede că adevărat că fratele ei este liber abia atunci când va vorbi cu el.

„Nu l-am văzut, nu l-am auzit după eliberare, știm din presă că este la București”

„Eu sunt în Italia. Părinții meu au fost zece ani cu mine, au plecat și s-au întors în România înainte de COVID. Între timp, această perioadă de închidere a aeroporturilor mi-a cam interzis relațiile cu persoanele cu care aș fi putut să întrețin o activitate mai intensă pentru eliberarea fratelui meu. Și, cu toate acestea, după ce s-au eliminat interdicțiile, am încercat să fac tot ceea ce este posibil pentru eliberarea lui Iulian.

Mă aflu în această zi după eliberarea lui de miercuri – lucru pe care l-am aflat din presă – și încă nu știu nimic de Iulian. Practic, suntem în imposibilitatea de a spune ceva, pentru că nu l-am văzut, nu l-am auzit, știm că este la București tot din presă. Un frate al meu a ajuns acum la București, sper să aibă anumite informații de la MAE”, a mai spus Elvira Gherguț.

„Tot timpul am cerut Guvernului o dovadă concretă de existență a lui”

Sora lui Iulian Gherguț susține că cei opt ani în care nu a știut ce s-a întâmplat cu acesta în captivitate au fost un infern, dar niciodată nu și-a pierdut speranța că îl va revedea. Avea însă nevoie de un semn de la el, de un mesaj, de o dovadă concretă că este în viață.

Anii aceștia au fost foarte grei, pentru că nu am avut niciun mesaj clar, evident, direct de la Iulian. Mai ales în ultima perioadă, când am văzut că au fost eliberați mai mulți ostatici occidentali, Iulian nu ne-a dat nici măcar un mesaj.

Știam de la toți cei eliberați că au avut mesaje de la familiile lor, au scris, au primit scrisori, chiar, mai mult, și haine, alte lucruri personale, pentru un mediu extrem de rigid, care este deșertul. Acest lucru m-a afectat foarte mult, pentru că tot timpul am cerut Guvernului o dovadă concretă de existență a lui, deși îmi spuneau mereu că Iulian este în viață sau că este bine”, mărturisește Elvira Gherguț.

„Așteptăm de la MAE posibilitatea de a lua legătura cu Iulian”

Elvira Gheorguț a mai spus că tot ce știe despre Iulian după eliberare este că se află undeva la București, într-o perioadă de izolare.

”Cu siguranță, este un protocol specific pentru astfel de persoane care vin din țări cu anumite boli tropicale și cu siguranță este într-o perioadă de analize.

Nu știm când va veni, când va putea vorbi și cu noi. Deocamdată, noi așteptăm de la MAE posibilitatea de a lua legătura cu Iulian. Acum are 47 de ani. Eu sunt încă sub șoc, pentru că nu m-am așteptat la așa ceva. A fost un impact atât de puternic, că nu am dormit în noaptea de după primirea veștii, de bucurie.

În celelalte nopți, chiar mă gândeam unde să mai sun, ce să mai fac, cu cine să mai iau legătura pentru eliberarea lui. Deci, lucrul ăsta ne-a șocat. Vă spun sincer, sunt încă într-o dilemă, până nu îl văd și nu îl aud, eu nu cred. Sunt prea mulți ani care au trecut și faptul că nu am avut niciun semnal din partea lui, ne lasă foarte nedumeriți”, a adăugat sora lui Iulian Gherguț.

„Dumnezeu a fost prea dur cu el să-i dea o perioadă dificilă, când el a fost un om atât de bun”

Elvira Gherguț susține că fratele său Iulian este o persoană cu adevărat specială, respectată și îndrăgită de familie și de prieteni.

Femeia spune că, fiind sora cea mai mare, a fost și cea mai atașată de frații ei mai mici, cărora le-a fost ca o mamă, tocmai de aceea a fost extrem de afectată de dispariția lui Iulian Gherguț.

Suntem șase frați, eu sunt cea mai mare, Iulian este al patrulea, mai sunt doi frați mai mici după el. Vă dați seama că eu, fiind cea mai mare, am avut o relație specială cu Iulian, în sensul că, pentru mine, tot sentimentul de mamă – cred că de la zece ani în sus- a fost revărsat asupra copiilor mai mici din familie.

Și vă spun că Iulian este o persoană chiar specială. Puteți să întrebați toți prietenii lui, este o persoană extrem de generoasă și nu știe să spună nu unei persoane care i-a cerut ajutorul. Tocmai din cauza aceasta, am zis că Dumnezeu a fost prea dur cu el să-i dea o perioadă dificilă, când el a fost un om atât de bun.

Mulțumesc și eu în mod special presei, pentru că a luat o atitudine și pentru că toți jurnaliștii care au scris în trecut despre el, ne-au ajutat, totul a avut un impact asupra Guvernului și au accelerat demersurile pentru eliberarea lui”, a mai spus Elvira Gherguț.

Iulian Gherguț, ostatic din aprilie 2015 în Burkina Faso, a fost eliberat

Iulian Gherguț este în siguranță pe teritoriul României, anunța, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În continuarea precizărilor de presă ale Ministerului Afacerilor Externe privind demersurile permanente efectuate de către Celula de criză interinstituțională, constituită din Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile competente, în rezolvarea situației cetățeanului român Iulian Gherguț, răpit în Burkina Faso, Ministerul Afacerilor Externe informează că acesta a fost eliberat și se află, la acest moment, în siguranță, pe teritoriul României”, a anunțat MAE, fără a da alte detalii.

Răpit de o filială Al-Qaida

Iulian Gherguț, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, a fost răpit în 4 aprilie 2015, de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare.

Un jandarm și un șofer au fost răniți în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania controversatului om de afaceri român Frank Timiș.

Răpirea cetățeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai 2015, de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenția mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenție serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”.


CITEȘTE ȘI:

Românul răpit în urmă cu opt ani de o grupare jihadistă în Burkina Faso a fost eliberat. Unde se află Iulian Gherguț în acest moment

PRIMELE IMAGINI cu românul răpit de jihadiști în Burkina Faso

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele