Mai mulți spectatori care au avut bilete în sectorul VIP la festivalul Saga s-ar fi drogat în văzul tuturor, cu toate că în preajma acestora s-ar fi aflat polițiști și jandarmi. În sectorul respectiv s-au aflat, pe lângă vedete, mai mulți membri ai celor mai temute clanuri din București.
Organizat pe Arena Națională din Capitală, festivalul Saga a reprezentat un record absolut în materie de dosare penale întocmite pentru deținere de droguri. În acest sens, jandarmii au întocmit, în cele trei zile de festival, peste 100 de dosare.
Potrivit cifrelor oficiale făcute publice de Poliția Capitalei și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București „în cele trei zile, jandarmii împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București au constatat 129 de infracțiuni. Dintre acestea, 119 infracțiuni au fost pentru încălcări ale prevederilor legale privind prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri”.
Consumul excesiv de stupefiante de la acest eveniment muzical s-a soldat și cu urmări deosebit de grave, în condițiile în care un tânăr în vârstă de 25 de ani a murit de supradoză în prima zi a festivalului, în timp ce alți trei tineri au ajuns să fie intubați la spitalele Floreasca și Sf. Pantelimon.
Surse din rândul anchetatorilor au afirmat, pentru Gândul, fenomenul a fost atât de extins încât consumatorii de droguri aproape că nu se mai fereau atunci când își aprindeau țigările cu marijuana.
Sursele citate au mai spus că, potrivit relatărilor făcute de polițiștii sub acoperire care au supravegheat sectorul VIP, unde s-au aflat și vedete de top, mai mulți spectatori ar fi fost observați în timp ce prizau cocaină, la vedere, deși în apropiere s-ar fi aflat cadre ale Poliției și Jandarmeriei, care purtau uniformele de serviciu.
În același timp, în sectorul respectiv au fost semnalați și membri ai celor mai temute clanuri din București, cum sunt Cămătarii, Vancică sau clanul Calu, reprezentativ în Sectorul 1.
Potrivit Legii de organizare și funcționare a Poliției Române, în cazul în care constată comiterea unei infracțiuni, polițistul este obligat să intervină până și atunci când este în afara orelor de program.
„Poliţistul este obligat să intervină şi în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu şi a competenţei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenţa unei infracţiuni flagrante, precum şi pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente”, se arată în lege.