Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV. Starea de alertă riscă să fie desființată în instanță. Asociație civică: „Au prelungit restricțiile când toți indicatorii erau în scădere, nu în creștere”

EXCLUSIV. Starea de alertă riscă să fie desființată în instanță. Asociație civică: „Au prelungit restricțiile când toți indicatorii erau în scădere, nu în creștere”

EXCLUSIV. Starea de alertă riscă să fie desființată în instanță. Asociație civică: „Au prelungit restricțiile când toți indicatorii erau în scădere, nu în creștere”

Hotărârile de Guvern pentru prelungirea succesivă a stării de alertă sunt emise fără respectarea legii și ar trebui desființate, arată într-o acțiune depusă în instanță de Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept (CASD). Mai exact, guvernul a justificat în acte prelungirea restricțiilor în lunile de vară când, în realitate, toți indicatorii epidemiologici erau în scădere.

Reprezentanții CASD au depus la Curtea de Apel București – Secția de Contencios  Administrativ o acțiune având ca obiect „ordonanță președințială” prin care solicită anularea HG nr. 636/2021, HG nr. 678/2021, HG nr. 730/2021 și încetarea stării de alertă.

„Decizia Guvernului de prelungire a stării de alertă trebuie să fie circumscrisă în mod strict existenței condițiilor obiective generate de evoluția și efectele pandemiei Covid-19, iar starea de alertă poate fi menținută numai atâta timp cât se păstrează aceste condiții obiective care justifică instituirea unor măsuri restrictive de drepturi și libertăți fundamentale cu respectarea art. 53 din Constituție”, e de părere CASD în cererea depusă în instanță.

Acțiunea este formulată în contradictoriu cu Guvernul României și Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La termenul de miercuri, instanța a constatat că pârâții amintiți mai sus nu au depus la dosar hotărârile enumerate odată cu întâmpinarea, adică actul prin care se apără față de acțiunea introdusă de reclamant, adică CASD. Cum n-aveau acte pe care să se se judece și fiind lipsă de procedură cu Statul, cauza a fost amânată pentru data de 21 septembrie.

Motivele de anulare a stării de alertă invocate de CASD

CASD arată, în cererea de chemare în judecată a Guvernului și a MAI, că Statul ar trebui să dispună încetarea stării de urgență, urmând ca instanța să se pronunțe în legătură cu acest aspect.

„(Instanța – n.r.) să dispună obligarea Guvernului României să emită Hotărâri de Guvern – acte de organizare a executării Legii nr. 55/2020, cu respectarea dispozițiilor Constituției României, deciziilor Curții Constituționale și legilor în vigoare, fără a substitui sau a adăuga la lege și fără a afecta drepturi și libertăți fundamentale prin acte de reglementare secundară care nu au putere de lege”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Potrivit documentului citat, în perioada de primăvară-vară a fost prelungită, succesiv, starea de alertă. În consecință, au fost restrânse urmatoarele libertăți:

  • Libertatea  întrunirilor
  • Dreptul la libertatea credințelor religioase
  • Accesul la cultură și libertatea de exprimare artistică
  • Dreptul la libera circulație
  • Libertatea economică

„Potrivit art. 3 din Legea nr. 55/2020, măsurile care compun starea de alertă pot fi dispuse numai dacă se o situație de urgență de amploare la nivel local, județean sau național. Cu toate că dispozițiile legale sunt exprese în acest sens, pentru emiterea hotărârilor de Guvern atacate nu s-a dovedit că există o situație de urgență de amploare la nivel local, județean sau național care să impună luarea de măsuri restrictive de drepturi și libertăți fundamentale. Din contră, potrivit comunicatelor zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică se poate observa că situația epidemiologică a fost într-o continuă scădere, ajungând la data de 08 iulie 2021 (data adoptării HG nr. 730) să avem numai 781 cazuri confirmate pozitiv, iar aceste persoane sunt izolate potrivit dispozițiilor Legii nr. 136/2020, nemaiprezentând un pericol pentru transmiterea virusului Sars-Cov2. Cu toate acestea s-a prelungit starea de alertă, în mod nejustificat și nelegal, așa cum vom prezenta în prezenta acțiune”, se arată în acțiune.

 

 

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele

Citește și