Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cât datorează statul viitorilor pensionari. Analist: ”Nu pune deoparte, sperând că va găsi soluții”

EXCLUSIV | Cât datorează statul viitorilor pensionari. Analist: ”Nu pune deoparte, sperând că va găsi soluții”

România are nevoie de o reformă administrativă, pentru a reduce cheltuielile exagerat de mari care se fac în sectorul public, în special pentru salariile din zonele unde nu se justifică schemele de personal, dar și de o reformă a sistemului de pensii, în condițiile în care acum statul datorează foarte mulți bani celor care au contribuit la fondul de pensii și nu pune nimic deoparte, spune analistul Christian Năsulea, profesor de economie mondială, într-un interviu pentru Gândul.

Economia României a stagnat la începutul acestui an. Potrivit Institutului Național de Statistică, în primul trimestru din 2023, creșterea a fost de doar 0,1% față de ultimul trimestru de anul trecut. Chiar și așa, performanțele slabe din prima parte a anului nu sunt îngrijorătoare, spun economiștii.

  • În primele trei luni ale anului 2023, economia României a crescut cu 2,3% faţă de perioada similară din 2022, sub estimările analiștilor, de 4%.
  • Comisia Europeană a îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB-ului României. Potrivit Executivului european, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 3,2% în 2023 şi de 3,5% în 2024.
  • Creşterea economiei ar urma să continue, deşi într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflaţiei persistente, a înăspririi condiţiilor de finanţare şi a creşterii mai reduse a partenerilor comerciali, previzionează Comisia Europeană.
  • Guvernul are de acoperit o ”gaură” la buget de peste 20 de miliarde de lei. Deficitul bugetului consolidat la finalul primelor trei luni din 2023 a ajuns la 22,75 miliarde de lei (1,42% din PIB).

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, spune că motivul principal pentru care economia României a stagnat ține de sezonalitate.

„Anual, ne așteptăm la rezultate care să fie mai bune față de ce se estimează pentru alte țări europene. Și atunci, motivul principal pentru performanțele slabe în prima parte a anului, dar așteptările relativ ridicate pentru restul anului țin de sezonalitate.

Practic, așa cum s-a spus și de la BNR, este absolut normal să avem performanțe scăzute în iarnă și, pe măsură ce vine primăvara, vine vara, încep să intre anumite categorii de produse pe piață, care sunt produse în România în cantități mari, dar sunt disponibile pentru o perioadă scurtă din an.

Lucrurile se așază, se ajustează și atunci acesta este motivul pentru care în continuare sperăm să avem o creștere anuală peste 3%, chiar dacă într-adevăr, pentru primele luni ale anului, performanța economiei a fost scăzută”, susține Christian Năsulea.

„Trebuie să arătăm că suntem pregătiți să luăm măsurile necesare”

Având în vedere situația economică la nivel european, profesorul universitar este de părere că România va reuși să aibă performanțe economice care să fie apropiate măcar de estimare, de prognoză.

„Depinde ce legi vor fi trecute de Parlament, ce decizii vor fi luate de Guvern, în așa fel încât să ne dăm seama dacă vor fi luate niște măsuri concrete, în așa fel încât să avem niște rezolvări pentru probleme pe termen lung, sau dacă vom continua să degradăm cadrul instituțional, cadrul fiscal, așa cum s-a întâmplat în ultimul an cel puțin. O să vă explic mai pe larg.

Dacă România continuă să apere cheltuielile exagerat de mari care se fac în sectorul public și să refuze să facă reformele, să ia măsurile necesare pentru a reduce aceste cheltuieli, atunci acest lucru va afecta în mod semnificativ perspectivele pe termen lung ale țării.

Practic, trebuie să arătăm responsabilitate, să arătăm că suntem pregătiți să luăm măsurile necesare, să facem reformele necesare în așa fel încât să rezolvăm aceste probleme care, așa cum spuneam, sunt probleme pe care le avem pe termen lung”, a mai spus analistul economic.

„Statul român datorează foarte mulți bani celor care au contribuit la fondul de pensii”

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea consideră că România are nevoie de reforme importante, cum sunt cea administrativă și a sistemului de pensii.

„O să dau câteva exemple de reforme care ar fi foarte importante de făcut. O reformă ar fi reforma administrativă, care ar însemna restructurarea autorităților publice locale, în așa fel încât să reducem costul cu salariile în principal, dar și alte categorii de costuri pentru anumite zone unde nu se justifică schemele de personal sau cheltuielile extraordinar de mari pe care le avem.

Este nevoie să facem o reformă a sistemului de pensii. Și aici nu vorbim doar despre reforma pensiilor speciale, despre care se tot vorbește de multă vreme deja, ci vorbim de o reformă a sistemului de pensii în general. Trebuie să fie găsite niște soluții în așa fel încât pensiile de serviciu ale militarilor să fie apărate și solidificate, dacă vreți, pentru că, în momentul de față, militarii, de fapt, nu au siguranța că vor reuși să primească banii la care au dreptul.

România are o problemă foarte mare cu o datorie publică implicită, care se adaugă datoriei publice explicite, care vine din faptul că statul român datorează foarte mulți bani celor care au contribuit la fondul de pensii, la sistemul public de pensii, pentru care statul român nu pune nimic deoparte.

Statul român merge pe datorie, să spunem așa, bazându-se pe faptul că vom găsi noi o soluție în momentul în care trebuie să plătim pensiile oamenilor sau nu vom găsi o soluție și pur și simplu vom ridica vârsta de pensionare foarte, foarte mult, în așa fel încât să nu mai fie nevoie să fie plătite acele pensii.

Toate acestea reprezintă niște riscuri structurale pe care le are statul român, a căror rezolvare ar însemna transmiterea unor semnale pozitive foarte importante către piață, către investitori străini, către mediul de afaceri în general, lucru care ar duce la îmbunătățirea perspectivelor de creștere și la niște rezultate vizibile în termeni real, foarte, foarte rapid. Și atunci, acestea sunt genul de lucruri pe care ar trebui să le vedem întâmplându-se în așa fel încât să putem să vorbim despre niște perspective de creștere chiar mai bune decât cele care sunt calculate pentru anul acesta.

În lipsa acestora sau dacă vor fi luate măsuri care să fie inverse față de ce am încercat eu să enumăr aici, perspectivele noastre de creștere se vor deteriora și vom avea de-a face cu performanțe din ce în ce mai scăzute în următorii ani față de ce s-a întâmplat anul acesta”, a explicat analistul economic.

„Nu vom vedea o deteriorare a situației care să ne împingă către criză”

Analistul Christian Năsulea susține că sistemul bancar a dat dovadă de reziliență, situație care dă speranțe că nu se va ajunge la o criză economică în acest an, dar trebuie luată în calcul și posibilitatea să se întâmple ceva ce nu a fost anticipat de economiști.

„Nu pot decât să spun că sper că nu vom avea o criză economică. Semnele care vin, de exemplu, din zona bancară, după toate șocurile care au apărut în economia americană, care nu s-au transmis, așa cum s-a întâmplat în alte situații, în crize anterioare, către sistemul bancar european, ar trebui să ne dea încrederea că avem capacitatea de a rezista unor șocuri cel puțin la fel de mari ca cele care au apărut deja de la începutul anului până acum și atunci sperăm să nu vină o criză din sistemul bancar.

Avem dovezi, dacă vreți, avem exemple care ne arată că sistemul bancar european este rezilient și avem și motive să credem că situația economică în general este, de fapt, pe o tendință de ameliorare. Și atunci, acest lucru ar trebui să însemne că nu vom vedea o deteriorare a situației care să ne împingă către criză.

Bineînțeles, întotdeauna putem să fim surprinși să se întâmple ceva ce nu a fost anticipat de către economiști sau de către factorii de decizie și să ajungem într-o situație în care să vedem totuși declanșarea unei crize”, a mai spus profesorul de economie mondială.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Este Ordonanța austerității soluția pentru gaura din buget? Analist: ”Fără analize pe efectele măsurilor, va fi frecție la picior de lemn”

EXCLUSIV | Companiile cu acționari străini trimit bani firmelor-mamă, investițiile scad. Analist: „Sunt două forme de repatriere a profitului”

EXCLUSIV | Cum au evoluat prețurile RCA, pe fondul deciziei privind plafonarea. Categoriile de șoferi cu cele mai ieftine polițe de pe piață

EXCLUSIV | Cu cât s-a scumpit viața românilor în ultimii trei ani. Prețuri duble la multe produse din coșul de bază și salarii majorate sub inflație

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele