Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Sute de butelii uzate sau expirate sunt puse în vânzare online, iar IGSU și ANPC nu le pot controla. Câte incendii au provocat anul trecut

EXCLUSIV | Sute de butelii uzate sau expirate sunt puse în vânzare online, iar IGSU și ANPC nu le pot controla. Câte incendii au provocat anul trecut

Oricine poate cumpăra, chiar și cu 100 de lei, o butelie de aragaz la mâna a doua, într-o stare de deteriorare evidentă, lovită și ruginită, fără ca autoritățile să poate controla această tranzacție. Sunt sute de anunțuri cu astfel de dispozitive puse la vânzare de persoane fizice, pe platforme online, pe care nu le pot verifica nici pompierii și nici comisarii de la protecția consumatorilor. Astfel, în lipsa unor proceduri stricte la stațiile de încărcare GPL, riscurile de producere a unor catastrofe sunt enorme. La solicitarea Gândul, conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a detaliat limita competențelor de verificare, în timp ce oficialii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au transmis datele agregate la nivel național care arată că incidentele în care au fost implicate butelii nu sunt nici pe departe o raritate.

Încărcarea buteliilor de aragaz direct de la stațiile GPL, deși ilegală și periculoasă, este o practică la multe astfel de stații, așa cum au descoperit chiar reporterii Gândul, în contextul în care autoritățile au anunțat controale de amploare după tragedia de la Crevedia, în care au murit doi oameni și alte zeci de persoane au fost rănite, iar zeci de locuințe și sedii de firme au fost total sau semnificativ afectate.

Pericolul este cu atât mai mare dacă la punctul de încărcare cu gaz sunt acceptate și butelii de aragaz care sunt evident expirate. Cei care nu pot să nu vor să își cumpere o butelie nouă pot să găsească una second hand la prețuri între 100 și aproximativ 300 de lei, în funcție de vechime și nivelul de uzură. La o simplă căutare pe OLX, de exemplu, au apărut peste 200 de anunțuri publicate recent cu butelii de aragaz multe dintre ele vechi și ruginite, adevărate „bombe cu ceas”, în București, dar și în provincie.

Specialiștii trag semnale de alarmă că încărcarea buteliilor de aragaz direct de la stațiile GPL este atât ilegală, cât și periculoasă, dat fiind diferența de construcție pentru compoziția gazului de aragaz (90% butan și 10% propan), față de GPL auto (90% propan, 10% butan).

Mulți oameni preferă să ducă butelia la încărcat într-o stație GPL, pentru că prețul este mai mic decât dacă ar cumpăra de la un distribuitor autorizat, iar riscurile sunt mari, pentru că se pot produce intoxicații cu gaze scurse din butelie și chiar explozii devastatoare.

Chiar și în aceste condiții, distribuitorii de GPL acceptă să încarce butelii de aragaz – așa cum au descoperit jurnaliștii Gândul care au mers la mai multe unități care comercializează GPL.

Angajații care încalcă regulile și care acceptă astfel de practici riscă amenzi și chiar anularea autorizației de funcționare, asta dacă sunt prinși, pentru că fenomenul este greu de controlat.

În urma controalelor dispuse de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat au fost constatate 2.150 de deficienţe la staţiile GPL , după exploziile care au avut loc la Crevedia.

„Nu deranjați inutil, preț fix”

Mai mult, în cazul persoanelor fizice care vând butelii vechi și expirate pe internet, nici IGSU, și nici protecția consumatorilor nu au competențe de control.

„Vând 5 butelii aragaz goale se pot încărca sau se pot schimba la centru de butelii preț 100 lei buc, mai multe detalii în privat”, este un anunț publicat de un utilizator al platformei OLX.

„Butelii aragaz, românești, cu guler, prețul este de 250 RON bucata și butelie fără guler la prețul de 150 RON bucata. Nu trimit în țară”, scrie o altă persoană.

„Butelie neagră pentru aragaz preț 100 lei. Se vinde doar în Mangalia”, este un alt anunț.

„Particular, vând urgent butelie de aragaz cu guler, un sfert din ea este deja încărcată. Nu trimit în țară, o predau doar personal, la mine acasă în Bucuresti, sector 2 (zona Bucur Obor)”, scrie un alt utilizator, care cere 300 de lei pe butelie.

„Butelie aragaz cu guler, goală. Utilizată. Nu asigur transport. Ridicare personală de la adresă. Oraș Iași, Jud Iași. Preț fără negociere!”, este un alt anunț de vânzare, cu 250 de lei.

„Vând butelii aragaz cu guler goale, doar cantități preț 185 RON bucata, nu deranjați inutil, preț fix”, scrie un alt utilizator.

Ce poate face ANPC

Paul Anghel, director general al Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a precizat că instituția poate inițieze un control doar dacă este vorba operatori economici care dau dovadă de practici comerciale incorecte, la mijloc, în relație cu o persoană fizică sau grup de persoane fizice.

„O persoană fizică ce comercializează un produs nu intră în competența ANPC-ului. Noi ne ocupăm doar de relația dintre consumatorul persoană fizică cu operatorul economic, care e o persoană juridică” a spus Paul Anghel.

„Dacă o persoană fizică vinde o butelie unei alte persoane fizice, eventual un litigiu dintre cei doi se soluționează, dacă este o infracțiune, înșelătorie, intră în competența poliției, a Inspectoratului General Poliției Române, și dacă este o parte de contravenție sau o nemulțumire, între cei doi în instanță”, a subliniat directorul general din cadrul ANPC. Nici dacă este o tranzacție business to business nu este de competența ANPC să verifice, este competența ANPC.

Câte intervenții au avut pompierii din cauza buteliilor

Buteliile defecte sau manevrate incorect nu reprezintă doar un pericol teoretic, dar pompierii nu le pot verifica înainte de a fi vândute pe internet. Statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, transmise la solicitarea Gândul, arată o situație într-adevăr îngrijorătoare.

„Potrivit informațiilor transmise de inspectoratele pentru situații de urgență, coroborat cu bazele de date gestionate de IGSU, în anul 2022, la nivel național, au fost identificate 213 intervenții în care au fost implicate butelii pentru uz casnic”, potrivit reprezentanților IGSU.

Totodată, utilizarea necorespunzătoare sau cu defecțiuni/improvizații a ansamblului format din butelie, aragaz și furtun de conectare a condus la producerea a 54 de incendii, au transmis oficialii.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Dezvăluiri cutremurătoare ale fiului celor doi soți morți la Crevedia. „Mama a văzut gaz mult în curte. Nu a apucat să ajungă la ușă”

VIDEO EXCLUSIV | Mărturiile oamenilor care au văzut infernul de la Crevedia și au simțit cum ard hainele pe ei. ”A fost iadul pe pământ”

FOTOGRAFIE ȘOCANTĂ. Exploziile de la Crevedia au fost atât de puternice încât au topit căștile pompierilor

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și