EXCLUSIV| Țara care se opune aderării la Schengen are breșe de securitate. Cum a fost prins românul care a păcălit controalele pe Aeroportul din Viena
Austria este singura țară din Uniunea Europeană care se mai opune aderării României la Schengen, invocând că granițele externe ale UE nu sunt încă bine securizate și că trebuie să fie întărit sistemul de securitate la frontierele statelor care nu sunt în spațiul de liberă circulație. Un incident recent petrecut pe Aeroportul din Viena și dezvăluit chiar de presa austriacă a arătat însă că pot exista breșe de securitate și la unul dintre punctele de intrare și ieșire din Austria. Un bărbat care nu avea bilet a reușit să treacă de toate controalele de securitate de pe Aeroportul din Viena și să urce într-un avion care urma să plece spre București.
- Pasagerul, despre care s-a aflat ulterior că este român, nu doar că intenționa să călătorească fără bilet, dar a amenințat și siguranța zborului spre București.
- Intrusul a fost descoperit abia când un alt pasager, care avea rezervat locul pe care se așezase românul, a cerut ajutorul echipajului de bord.
- Compania aeriană desfășoară o anchetă care să clarifice circumstanțele în care bărbatul a reușit să fenteze toate controalele și să urce în avionul spre București.
Incidentul s-a petrecut în seara de 25 iulie, la bordul unei aeronave Austrian Airlines, care trebuia să efectueze o cursă Viena – București.
Avionul urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional din Viena, dar incidentul a dus la anularea cursei. Presa internațională a notat că zborul a fost anulat deoarece echipajul a identificat un pasager român, în vârstă de 35 de ani, care călătorea clandestin.
Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile din Viena, procedura în astfel de situații impune anularea zborului.
Ce s-a întâmplat în avion când echipajul a aflat că este un pasager clandestin
În avionul în care s-a urcat bărbatul fără bilet se afla și cunoscutul solist de operă Theodore Coresi, care este stabilit în capitala Austriei de foarte mulți ani și se întorcea în țară ca să-și viziteze familia.
Baritonul a povestit pentru Gândul ce s-a întâmplat, de fapt, în acea seară, în cursa OS 785 Viena – București.
Prezența clandestină a românului în avion nu a fost semnalată de echipajul de la bord, ci de un alt pasager. Când a ajuns la locul pe care-l rezervase, acesta a constat cu uimire că era ocupat de un alt pasager și a cerut ajutorul echipajului de bord.
Scandalul a început în momentul în care o stewardesă i-a cerut românului care se instalase pe scaun în locul pasagerului de drept să îi arate biletul de avion.
Am urcat cu toții în avion, era plin. La scurt timp după ce ne-am așezat pe scaune, l-am auzit pe un tânăr de vreo 30 și ceva de ani că începe să țipe. A venit cineva care avea același loc cu el, iar atunci o stewardesă l-a întrebat unde îi este biletul. Vorbea o italiană foarte proastă și spunea: «O să vedeți că o să-mi dați mie banii». Nu m-am gândit atunci că este român”, a spus Theodore Coresi.
”Pasagerul clandestin spunea: «O să vedeți voi ce se va întâmpla cu avionul ăsta!»”
Odată ce și-a dat seama de gravitatea situației, echipajul a chemat poliția la bordul aeronavei.
Au venit polițiștii și l-au reținut. Atunci a început să vorbească în română și a spus: «O să vedeți voi ce se va întâmpla cu avionul ăsta!» Nu știu cum a reușit să treacă de controalele de securitate și să urce în avion”, a mai spus Theodore Coresi.
Abia după ce pasagerul a fost preluat de polițiști, membrii echipajului aeronavei și-au dat seama că acesta adusese în avion și un bagaj de mână, pe care au omis să îl predea însă autorităților.
”Românul avea un bagaj de mână, pe care l-a lăsat în avion când l-au luat polițiștii. Abia pe urmă l-au găsit”, a adăugat Theodore Coresi.
În urma celor întâmplate la bordul avionului, zborul a fost anulat, iar pasagerii au plecat spre București a doua zi, cu altă cursă.
Compania aeriană din Austria investighează procedura de îmbarcare a pasagerilor
Incidentul a pus pe jar atât autoritățile aeroportuare, cât și compania Austrian Airlines. Gândul a contactat compania aeriană austriacă pentru a obține mai multe informații despre acest caz și a solicitat oficialilor Aeroportului din Viena să precizeze cum a putut trece bărbatul fără bilet de controalele de securitate. Deocamdată a răspuns solicitărilor Gândul doar compania aeriană din Austria.
Reprezentanții Austrian Airlines spun că s-a deschis o anchetă la nivel de companie, pentru a stabili cum a fost posibil ca un pasager fără bilet să ajungă la bordul avionului.
Confirmăm că a avut loc un incident cu un pasager clandestin pe zborul OS 785 către București pe aeroportul din Viena, pe 25 iulie 2023. Persoana în cauză a părăsit aeronava după îmbarcare și a fost luată în custodie de autorități.
Siguranța pasagerilor și a echipajului este de cea mai mare importanță. Prin urmare, aeronava a fost supusă unei inspecții de securitate minuțioase ca măsură de precauție și, din cauza întârzierii rezultate, zborul nu a putut fi efectuat. Austrian Airlines își cere scuze pentru inconveniențele cauzate. Pasagerii afectați au fost îmbarcați într-un zbor suplimentar, în dimineața următoare, și au ajuns în siguranță la destinație.
Nu a existat niciun un risc de siguranță, în niciun moment, deoarece pasagerul a trecut într-adevăr printr-un control de securitate. Procesul de trecere a controalelor de îmbarcare este supus unor investigații aflate în derulare. Vă rugăm să înțelegeți că nu putem oferi detalii suplimentare cu privire la investigațiile în curs”, au mai arătat reprezentanții Austrian Airlines, în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.
Karl Nehammer a spus ”nein” intrării României în Schengen
Austria, prin vocea cancelarului Karl Nehammer, este singura țară care s-a opus aderării României la spațiul Schengen, la votul din decembrie 2022, iar de atunci, poziția acestuia nu s-a schimbat.
La acel moment, Nehammer declara că ”numărul mare de migranţi reţinuţi în Austria arată că sistemul Schengen este nefuncţional”.
”Atât timp cât acest sistem şi protecţia frontierelor externe nu funcţionează, nici nu poate exista o extindere”, a justificat Nehammer poziția de neclintit a Austriei.
Austria nu renunță la veto în privința aderării la Schengen a României și Bulgariei
Recent, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, spunea, într-o conferinţă de presă în care anunța un bilanț pozitiv al luptei sale împotriva imigrației clandestine, că au fost mai puține cereri de azil în ultima perioadă, dar, cu toate acestea, va continua să se opună aderării României şi Bulgariei la Schengen.
A fost activată „frâna de azil” şi, de atunci, cifrele au evoluat în direcţia dorită, a spus Karner. Din ianuarie până în iunie 2023, Austria a înregistrat aproximativ 23.000 de cereri de azil, mai puține decât în primele şase luni ale anului 2022, şi, în acelaşi timp, au existat cu aproximativ 20% mai multe expulzări sau transferuri din țară decât în anul precedent. Acest lucru este important pentru a se asigura că „sistemul de azil rămâne credibil” şi pentru a preveni abuzurile, a subliniat Karner.
În ciuda tendinței de scădere a numărului de azilanți, Karner vrea să continue să se opună prin veto aderării României şi Bulgariei la Schengen. Controalele la frontieră fac parte din succes, prin urmare situația rămâne neschimbată, a declarat ministrul de Interne, potrivit ORF.
Karner susține că rutele de trafic de persoane s-au schimbat doar datorită măsurilor luate de Austria, în condițiile în care alte ţări din UE înregistrează o creștere a numărului de azilanți.
Sursa foto: Profimedia / Caracter ilustrativ
CITEȘTE ȘI: